6 myter om overgangsalderen

Kunnskap om overgangsalderen gjør deg bedre rustet til å håndtere utfordringene du måtte stå over, når du først begynner å oppleve symptomer. Myter og misinformasjon kan skape frykt og eller hindre deg fra å få den hjelpen du trenger. Det viktigste er å huske på at det faktisk er hjelp å få, og er du usikker, kan våre erfarne gynekologer veilede deg slik at du får den hjelpen du trenger.

02.03.2023

1. Overgangsalderen ødelegger sexlivet

Mange tror at sexlysten avtar når en kvinne kommer i overgangsalderen. Men flere kvinner forteller at de opplever en større frihetsfølelse fordi de ikke trenger å bekymre seg over uønsket graviditet. Det er imidlertid ikke uvanlig at vaginal tørrhet og andre vanlige plager som oppstår i overgangsalderen kan ha motsatt effekt på sexlysten.

Vaginal tørrhet forekommer som følge av at kroppen slutter å produsere østrogen og kan være årsak til smertefull samleie. Denne tilstanden rammer mer enn halvparten av kvinner i overgangsalderen. Hormonell ubalanse kan også påvirke seksuell lyst og oppleves av flere kvinner i overgangsalder. Heldigvis finnes det effektiv behandling mot dette.

2. Hormonbehandling er farlig

Hormonbehandling har lenge vært et omdiskutert tema, og flere mener at behandlingen kan være helsefarlig. Nyere forskning viser imidlertid at hormonbehandling av kvinner i overgangsalder ikke medfører økt risiko for hjerte- og karsykdom, men heller lindrer og fjerner flere plager. Blant annet opplever 90 prosent av kvinner at hormonbehandling fjerner hetetokter, og andre opplever redusert benskjørhet.

Ingen medisiner eller behandlinger kommer likevel helt uten mulige bivirkninger. Derfor er det svært viktig å diskutere eventuelle bivirkninger og komplikasjoner sammen med en spesialist før behandling. Noen kvinner egner seg ikke til å motta hormonbehandling.

Les mer om hormonbehandling

3. Overgangsalderen starter når kvinnen er fylt 50 år

Det er vanskelig å si konkret hvilken alder overgangsalderen kommer i, og det samme gjelder varighet eller omfanget. Den gjennomsnittlige alderen er imidlertid 52 år for når kvinner kommer i overgangsalder. De fleste kvinner opplever overgangsalderen i løpet av 40-50-årene. Perioden varer normalt fra 3-5 år, og for noen helt opp til 10 år.

Overgangsalderen utspiller seg som regel forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen kommer i overgangsalderen i 30-årene, mens andre i starten av 60-årene. Det er altså ingen fasit på når man entrer denne fasen, men en god indikator kan være alderen din mor kom i overgangsalder.

4. Overgangsalderen starter med én gang man mister mensen

Man kan ikke være sikker på at man er kommet i overgangsalder før mensen har uteblitt 12 måneder. Dersom man får én eller et par menstruasjoner i løpet av de 12 månedene er man ikke i overgangsalderen, men i et forstadium som kalles premenopause. Ofte opplever kvinner også oppstart av andre overgangsalder-relaterte symptomer i denne perioden.

5. Alle kvinner i overgangsalder går opp i vekt

Mange kvinner bekymrer seg over vektoppgang tilknyttet overgangsalderen. Når man kommer i overgangsalder vil østrogennivået forandre seg og som følge av dette endrer man også hvordan fett lagres på kroppen. I fertil alder vil kvinnekroppen lagre fett på hofter og lår, mens denne fettlagringen hos kvinner i overgangsalder forflyttes til magen. Dermed kan man oppdage at man blir større på andre steder enn man er vant til.

Overgangsalderen er altså ikke årsak til vektoppgang, men det kan oppleves slik på grunn av fettforflyttingen. Det er imidlertid verdt å merke seg at stoffskiftet, eller forbrenningen, avtar med alderen, noe som kan medføre vanskeligheter med å kontrollere vektøkning.

6. Overgangsalderen varer alltid i 1-2 år

Selv om den gjennomsnittlige varigheten av overgangsalderen er 1-2 år, så er det faktisk mulig å være i overgangsalder i hele 10 år. For noen få kvinner er overgangsalderen over i løpet av et par måneder. Forskning har vist at kvinner som gjennomgår mange år med symptomer, som for eksempel hetetokter, har større risiko for å oppleve stress, angst og depresjon. Derfor er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp når man opplever vedvarende og belastende plager i overgangsalderen.

Det finnes i dag flere behandlinger som kan redusere plagene og føre til bedre livskvalitet i denne perioden av livet.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.