Trening som hjertesjekk

Det er ikke farlig å slite deg ut med tøffe fysiske anstrengelser, men det kan avdekke underliggende sykdom. Her er symptomene du bør ta på alvor.

25.03.2021

Tung pust etter en hard treningsøkt er helt normalt. Men dersom du merker at du blir sliten ved mindre anstrengelse enn tidligere, og trening ikke hjelper på formen, bør det gå en alarm. Særlig gjelder dette for røykere, personer med høyt blodtrykk, diabetes, eller om du har familiemedlemmer som har fått hjerteinfarkt eller angina i ung alder (menn: under 55, kvinner: under 65).

Fysisk aktivitet forebygger hjerte- og karsykdommer, og man ser færre tilfeller av sykdommen hos personer som trener regelmessig, enn hos de som ikke trener.

Trening som hjertesjekk

Kardiolog hos Volvat, Alexandra Finsen, mener trening er den beste hjertesjekken vi kan ta, og vi bør ta den regelmessig. Forskning viser at fysisk aktivitet er god forebyggende medisin mot hjerte -og karsykdommer og en rekke andre sykdommer.

– Måten kroppen reagerer på under fysiske anstrengelser kan gi viktig informasjon om hjertetilstanden. Vær obs hvis du merker endringer i form av uforklarlig formtap, påfallende tung pust, smerter eller ubehag i brystet. Da bør du ta en tur til lege, råder hjertelegen.

Se vårt treningstilbud i gruppetimer på Volvat Majorstuen i Oslo

Brystsmerter ikke alltid dominerende symptom

Tegnene på at noe er galt med hjertet er i de fleste tilfeller brystsmerter ved anstrengelse, eventuelt en følelse av press i brystet. Noen har også følt strålende smerter til armene, halsen, kjeven eller bak i ryggen.

Riktignok er ikke brystsmerter det dominerende symptomet hos alle pasienter med hjerteproblemer, faktisk oppgir 30 prosent av menn og 45 prosent av kvinner andre symptomer. Tung pust ved anstrengelse og nedsatt yteevne over tid er da mer fremtredende.

Viktige livsstilsendringer

De siste årene har andelen røykere falt drastisk. I tillegg har kostholdsendringer gitt lavere kolesterol og blodtrykk i befolkningen. Disse endringene har ført til over 50 prosent reduksjon i hjerte- og kardødelighet i Norge siden 70-tallet.

Endringene virker forebyggende på hjerte- og karsykdom ved at man rammes senere i livet, og i tillegg er det langt færre som dør av hjerte- og karsykdom. Men: dette er fremdeles den hyppigste dødsårsaken blant både menn og kvinner – det er altså mer å hente på forebygging.

En god nyhet er at andelen av befolkningen som har kunnskaper om hjerte- og lungeredning har økt betraktelig. Derfor ser man at stadig flere pasienter har fått god behandling allerede før helsepersonell ankommer, ved tilfeller av hjerteinfarkt.

Gode råd for hjertet ditt

  • Stump røyken, og hold deg røykfri
  • Bli svett og varm minst 30 minutter per dag
  • Moderat alkoholforbruk
  • Spis fiberrike karbohydrater, fisk, lite mettet fett, lite rødt kjøtt og salt. Og 5 frukt og grønt om dagen

Hjertesjekk hos Volvats erfarne hjertespesialister 

Hos Volvat trenger du ikke henvisning for å få sjekket hjertet ditt. Vi utreder og behandler hjertesykdom, og hjelper deg med å ta gode valg for din hjertehelse.

Hos oss møter du erfarne hjertespesialister. Når du kommer til konsultasjon hos hjertespesialist vil du i tillegg til en samtale og grundig undersøkelse bli anbefalt enkelte supplerende undersøkelser etter ditt behov. 

Vi tilbyr langtids-EKG, belastningstest på sykkel med EKG, ultralyd av hjertet, ultralyd av halspulsåren/halskar og 24-timers blodtrykksmåling. 

Bestill time til hjertespesialist eller les mer om hjerteundersøkelse ved kardiologisk avdeling

Alexandra Vanessa Finsen

Kardiolog

Volvat Majorstuen

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.