Influensa

Influensa er en smittsom virusinfeksjon som rammer mange hvert år. De fleste opplever sykdomsfølelse uten alvorlige komplikasjoner, men influensavaksine anbefales til risikogrupper som er utsatt for å utvikle alvorlige følger av influensainfeksjon. 

Hva er influensa?

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som rammer mellom fem til ti prosent av befolkningen hvert år. Høysesong for influensa er i vintermånedene - dette kalles for sesonginfluensa.  

Det finnes to typer influensavirus som er årsak til sesonginfluensa, type A og type B. Influensaviruset endrer seg ofte, som gjør at vår immunitet fra tidligere infeksjon blir mindre effektiv. 

De fleste som blir smittet, opplever at viruset går over av seg selv med nok hvile og næring. Det er som regel ikke farlig for friske mennesker uten kroniske sykdommer, men det er enkelte risikogrupper som er mer utsatt for å utvikle alvorlige komplikasjoner som følge av viruset.

Denne gruppen anbefales å ta influensavaksine hvert år for å redusere faren for alvorlig sykdom. 

Symptomer på influensa

Influensa påvirker som regel allmenntilstanden og fører ofte til feber og muskelsmerter, samt luftveissymptomer. Noen opplever imidlertid få eller ingen symptomer, men vil likevel være smittsomme for andre.

Vanlige symptomer på influensa:

  • Feber
  • Muskel- og leddsmerter i kroppen
  • Luftveissymptomer som sår hals og tørrhoste
  • Hodepine
  • Nedsatt allmenntilstand og kraftig sykdomsfølelse

Influensa kan også føre til komplikasjoner og utvikle seg til bakterielle infeksjoner slik som lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.

Influensa eller forkjølelse?

Det er lett å forveksle en kraftig forkjølelse med influensa da begge forårsaker lignende symptomer som hodepine, sår hals og hoste. 

Symptomene på forkjølelse vil imidlertid skille seg noe fra influensa da det påvirker de øvre luftveiene i form av vond hals, nysing, tett og rennede nese. Symptomene forsvinner som regel i løpet av noen få dager. 

Influensa varer som regel lenger enn en vanlig forskjølelse - man vil være syk omtrent 7 til 10 dager. Det er også vanlig at symptomer oppstår mer plutselig, mens en forskjølelse vil utvikle seg over tid. 

I tillegg oppleves influensa mer intenst enn en vanlig forkjølelse, og mange vil føle seg ganske dårlig med feber, slapphet og hodepine i tillegg til eventuelle luftveissymptomer. 

Er du i tvil kan du ta kontakt med oss for en generell vurdering. Våre leger er tilgjengelige både på telefonen og på chat-konsultasjon.

Parainfluensa

Parainfluensa er i likhet med influensa et smittsomt virus, og symptomene varierer fra vanlige forkjølelsessymptomer til øvre luftveisinfeksjoner og falsk krupp hos barn.

Parainfluensa smitter som regel ved kontaktsmitte eller dråpesmitte, og tar normalt 2-4 dager før man utvikler symptomer etter man blir utsatt for smitte. 

Det finnes ingen vaksine mot parainfluensa, men viruset fører sjelden med seg komplikasjoner for mennesker med godt immunforsvar. Likevel, kan viruset også føre til mer alvorlig sykdomsforløp for risikogrupper i likhet med influensavirus. 

Smitte ved influensa

Influensaviruset smitter ved kontaktsmitte eller dråpe- og luftsmitte. Ettersom viruset sitter i luftveiene er smittefaren størst ved host og nys. Viruset kan også sitte på hender og overleve noen timer på gjenstander slik som dørhåndtak.

Du kan være smittsom allerede før du selv merker symptomer. Man er som regel smittsom én dag før og fem til ti dager etter man utvikler symptomer. 

Ved dårlig allmenntilstand og symptomer på influensa, bør du holde deg hjemme fra jobb for å hvile og unngå å smitte andre. 

Inkubasjonstid for influensa

Fra du blir smittet med influensaviruset til du får symptomer, tar det vanligvis én til tre dager, men dette kan variere. 

Behandling av influensa

Det er som regel ikke behov for behandling av influensa, og virusinfeksjonen vil ofte gå over av seg selv etter 1-2 uker. Under denne perioden er det viktig at du sørger for at du får nok hvile, og samtidig får i deg nok væske i form av f.eks. vann. Dersom du har lite matlyst kan du også prøve juice og buljongsuppe for å få i deg næring. 

Du kan benytte deg av febernedsettende for å lindre muskelsmerter og hodepine, samt få ned feberen. 

Våre dyktige allmennleger kan hjelpe deg med behandling dersom du ønsker lindring av symptomer, eller opplever komplikasjoner av influensa som øre- eller lungebetennelse. Da kan det være nødvendig med behandling i form av antibiotika. 

Dersom du opplever forverring av tilstanden, har svært høy feber over tid eller har problemer med å puste, bør du kontakte lege.

Influensa kan være farlig for personer i risikogrupper, og disse bør ta kontakt med lege uansett:

  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem 
  • Alle fra fylte 65 år 
  • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
  • Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år 
  • Barn og voksne med diverse kroniske sykdommer/tilstander 

Les mer om hva du bør gjøre ved influensa hos barn her. 

Forebygge influensa

Influensavaksine er det beste forebyggende tiltaket vi har mot influensa. Årlig influensavaksinering vil redusere sjansen betydelig for sykdom og komplikasjonene som kan følge. Ved å vaksinere seg reduserer man sannsynligheten for å bli smittet og syk selv, samt at man unngår å smitte mennesker i sårbare grupper.

I tillegg vil det være lurt å opprettholde god håndhygiene, bruke albuekroken eller papirlommetørkle når du hoster og holde deg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer.  

Blir man immun mot influensa etter smitte?

Etter gjennomgått influensasykdom er man som regel immun mot den virusvarianten man ble smittet med. Dette er fordi kroppen vil bygge opp et forsvar mot akkurat dette viruset.

Grunnen til at man blir syk med influensa flere ganger i løpet av livet er fordi viruset endrer seg nok hvert år til å lure forvaret i kroppen - det oppstår en ny mutasjon immunforsvaret ikke kjenner igjen. Når viruset har klart å snike seg inn i kroppen uten å bli gjenkjent av forsvaret, vil man oppleve infeksjon på nytt.

Ta influensavaksinen hos Volvat

Noen grupper i befolkningen, blant annet eldre, gravide og personer med astma, bør ta influensavaksine for å redusere faren for sykdom. I Norge er omtrent én million mennesker utsatt for å utvikle alvorlige komplikasjoner av viruset, og infeksjon kan være farlig for disse. Komplikasjoner kan blant annet være hjerneslag, hjerteinfarkt og alvorlig lungebetennelse. 

Volvat har dyktige allmennleger, barneleger og ulike spesialister som kan hjelpe deg ved influensa eller relaterte plager. Hos Volvat får du rask hjelp av profesjonelle og dyktige behandlere.

Influensavaksinasjon tilbys ved alle Volvat-sentre og tas ved drop-in i åpningstiden.

På Majorstuen i Oslo og Laguneparken eller Åsane i Bergen kan du også bestille time på nett.

Kontakt ditt senter eller les mer om influensavaskinasjon

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.