Psoriasis

2-3 % av befolkningen i Norge rammes av Psoriasis. Hudsykdommen opptrer ulikt på huden fra person til person og behandling må derfor tilpasses individuelt. Våre hudleger står klare til å hjelpe deg med behandlingen du trenger.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom som kan gi utslett over store deler av kroppen.

Kroppens immunforsvar angriper friske hudceller (autoimmun) slik at de vokser raskere enn vanlig. En slik overproduksjon av celler vises ofte som tørre skjellende flekker i huden.

Utslettet kan dekke store, sammenhengende områder (plakk), mindre flekker eller små «knopper» som er spredt rundt i huden.

Vanlige symptomer på Psoriasis

Det er vanlig at sykdommens intensitet varierer over tid. Mange opplever symptomfrie perioder som kan vare i flere uker eller år før utslettet vender tilbake.

Symptomer på psoriasis kan være:

  • Et utslett som varierer i farge (nyanser av lilla, rosa og rødt) og størrelse fra person til person
  • Negleforandringer
  • Kløe eller svie
  • Tørr, sprukket hud

Hvor oppstår psoriasis?

Utslettet kan oppstå over hele huden – negler, ører, hodebunn og kjønnsorganer. Hvor utbredt utsletter er, varierer fra person til person. De fleste opplever utslett på ryggen, albuer, knær og hodebunn, men sjeldnere i ansiktet.

Årsak til psoriasis

Årsaken til psoriasis er ennå ikke kjent, men er ofte koblet til genetikk. Hvis du er genetisk disponert, kan ulike faktorer være med på å utløse hudsykdommen.

Arv

Hvis begge foreldrene har psoriasis har barnet 40-50 % økt sjanse for å utvikle hudsykdommen

Miljø

Stress, hormonelle endringer, infeksjoner, alkoholinntak, kaldt klima, bruk av enkelte medisiner og ytre irritasjon av huden som for eksempel solskader

Hvem kan få psoriasis?

Alle kan i utgangspunktet få psoriasis og hudsykdommen rammer like mange kvinner som menn. I dag har omtrent 120 – 150 000 nordmenn sykdommen.

Ulike former for psoriasis

Det finnes flere undergrupper av psoriasis. Mange kan ha en kombinasjon er de ulike typene.

Plakkpsoriasis

Den vanligste formen for psoriasis. Kjennetegnes av tydelige og avgrensede røde flekker dekket av skorpe som kan klø. Plakkpsoriasis kan forekomme over hele kroppen, men typiske steder for utbrudd er albuer og knær (strekkplasser), men også på korsrygg og hodebunn.

Flekkene er gjerne symmetriske og oppstår samme sted på begge kroppshalvdeler. Små røde blodpunkter kan ses under skorpen dersom den fjernes.

Hodebunnspsoriasis

Utbruddet er lokalisert i hodebunnen, men kan også oppstå rundt hårfestet, nakken, bak ører og tinningen. Utslettet oppstår i form av tykke skjell som flasser, ofte med sterk kløe.

Psoriasis påvirker ikke hårveksten i seg selv, men tykke skjell kan slite på håret.

Guttat psoriasis

Kjennetegnes av små dråpeformede psoriasisflekker. Flekkene forekommer på store hudområder som ryggen, store deler av overkroppen, armer og bein, og kan gi kløe.

Palmoplantar psoriasis

Kan oppstå i håndflater og på fotsåler. Det oppstår gjerne røde, tykke og kløende hudpartier som kan sprekke og bli såre.

Psoriasis i hudfolder

Røde glatte (ikke skjellete) betente flekker oppstår under armhuler, bryst og i lyske. Flekkene kan medføre kløe og deretter hevelser.

Neglepsoriasis

Negleforandringer oppstår hos mer enn 50 % av psoriasispasienter. De vanligste tegnene er hvite «hull», lagdeling, striper eller gule flekker på neglene.

Risikoen for neglepsoriasis øker ved å skrape eller fjerne neglebåndene.

Psoriasisartritt

En form for leddgikt, en revmatisk betennelsessykdom, som kan oppstå hos personer med psoriasis. Rundt 15 % av de med psoriasis utvikler psoriasisartritt.

Pustuløs psoriasis

Kjennetegnes av rød hud og pussfylte blemmer. Årsaken er ansamlinger av hvite blodlegemer som immunforsvaret sender til hudoverflaten. Ofte er utslettet akutt og rammer store deler av kroppen, eller på bare hender og føtter.

Psoriasis erytrodermi

En mer sjelden og alvorlig form for psoriasis. Tilstanden kjennetegnes av at 85 - 90 % av kroppen er dekket med skjellende psoriasisutslett. Blodkar i huden utvider seg og danner utslettet som fører til lavere kroppstemperatur og hjertet må arbeide hardere.

Tilstanden krever jevnlige blodkontroller og undersøkelser av hjertefunksjonen.

Diagnose av psoriasis

Under en utredning vil en av våre hudleger foreta en klinisk undersøkelse av psoriasis utbruddet. Plakkene er enkle å kjenne igjen, og en undersøkelse vil som regel være nok til å stille en diagnose.

Ved tvil kan vi foreta en vevsprøve, en hudbiopsi, og undersøke dette mikroskopisk. Psoriasis vil ikke gi utslag ved blodprøver.

Behandling av psoriasis

Det finnes dessverre ingen kur for psoriasis, men våre hudleger vil hjelpe deg med en trygg behandling som kan redusere symptomer og forhindre at sykdommen går ut over livskvaliteten din. Behandlingstiltak avhenger av utbredelse og grad av plager, og vi tilpasser derfor hver behandlingsplan individuelt. 

Ulike behandlingstiltak

Lysbehandling

UVB lysbehandling har god og langvarig virkning hos mange med psoriasis. Våre avdelinger i Oslo, Bergen og Fredrikstad tilbyr effektiv og forebyggende behandling med nytt og moderne utstyr.

UVB lysbehandling gis for hele kroppen i korte intervaller 3 ganger i uken. Behandlingen foregår over 6-8 uker.

Lokalbehandling

Lokalbehandling av psoriasis innebærer kremer eller et legemiddel i flytende form som påføres direkte på utslettet i huden. Flass fra plakkene burde fjernes på forhånd for best mulig effekt.

Preparater som brukes i behandling er D-vitaminpreparater, kortisonsalver og fuktighetskremer.

Klimabehandling

Mange psoriasispasienter har god effekt av sol og bading i saltvann. Klimabehandling vil kunne bidra til økt livskvalitet.

Tablettbehandling

Dersom andre behandlingsmetoder ikke fungerer eller pasienten har alvorlige former for psoriasis, iverksettes en behandling med systemiske legemidler i form av tabletter.

Tablettbehandlingen kan gå parallelt med andre tiltak som lys- og lokalbehandling.

Prognose

Psoriasis vil ikke gå over av seg selv. Noen opplever sterke symptomer over lengre tid som kan føre til fysiske og psykiske belastninger. Andre opplever mildere utbrudd der sykdommen kommer og går.

Heldigvis finnes det effektiv behandling og de færreste opplever å bli så hardt rammet at det går ut over arbeidsevne eller funksjon i det daglige.

Ofte stilte spørsmål om psoriasis

1. Kan man bli kvitt psoriasis?

Nei, psoriasis er en kronisk og autoimmun sykdom. Når en sykdom er autoimmun er det kroppens immunforsvar som feilaktig angriper friske celler og vev.

Kronisk betyr langvarig og psoriasis vil derfor kunne oppstå og vare livet ut. Det finnes gode behandlinger som lindrer utbruddene.

2. Når kan man få psoriasis?

Første utbrudd er vanligst hos personer mellom 16-20 år eller når man nærmer seg 60 år, men sykdommen kan oppstå i alle aldre.

Omtrent 10 % får diagnosen før tiårsalderen og 75 % før de fyller 40 år.

3. Hvor farlig er psoriasis?

Hudsykdommen vil variere fra person til person og alvorlighetsgraden er avhengig av intensiteten på utbruddene. Noen har beskjedne utbrudd der de ikke legger merke til tilstanden, mens andre kan ha mer alvorlige og plagsomme utbrudd.

Psoriasis er ikke livstruende, men i svært sjeldne tilfeller kan noen få psoriasis erytrodermi som krever tett oppfølging av hjertefunksjon.

4. Hvordan kan man selv redusere psoriasis?

Du kan redusere utslettet med god egenpleie. Det er viktig å tilføre huden rikelig med fukt. Da reduserer du risikoen for at det oppstår kløe og sprekker i huden.

Begrens såpebruk og overdreven dusjing og bading. Beskytt huden mot solforbrenning ved å bruke faktor 50, ta pauser fra solen og beskytt deg med klær.

Gode teknikker for å mestre stress har vist å hindre forverring av psoriasisutbrudd.

5. Når burde jeg oppsøke lege ved mistanke om psoriasis?

Dersom du opplever flere symptomer og mistenker at du har psoriasis burde du oppsøke lege for å kunne gjennomgå en utredning og motta god behandling som minsker plagene dine.

Dersom du allerede har psoriasis burde du kontakte lege dersom du opplever:

  • bivirkninger av behandlingen eller ikke opplever effekt av behandling.
  • stive ledd, hevelse eller smerte.

6. Er psoriasis smittsomt?

Psoriasis er ikke smittsomt. For eksempel vil du ikke kunne få hudsykdommen gjennom intim kontakt, bade i samme basseng eller ved direkte berøring av et utslett.

Konsultasjon hos hudlege

1 820,-

Priseksempel fra Tromsø, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.