6 vanlige myter om allergivaksinasjon

Allergivaksinasjon, også kjent som allergen immunterapi, er en av de mest effektive behandlingsformene vi har av plagsomme allergier. Det finnes likevel noen misforståelser rundt allergivaksinasjon. Vi ser på 5 vanlige misoppfatninger om allergivaksinering for bedre forståelse av hvordan vaksinen faktisk funker på allergi. 

22.03.2024

1. Man må starte vaksinasjonen tidlig om vinteren for at den skal ha effekt under pollensesongen

Delvis myte! Det er en fordel å være tidlig ute med allergivaksinasjon før pollensesongen, men ikke nødvendig. Som regel anbefaler man å starte tidlig – minst 4 måneder før – for å oppnå full effekt av vaksinen innen pollensesongen starter, men man kan starte behandling når som helst i løpet av året. Hvis man starter 2-3 måneder før, kan man oppnå noe effekt.

Behandlingen kommer altså ikke til å være like effektiv hvis du starter midt i pollensesongen, men selv om man ikke oppnår fullstendig beskyttelse umiddelbart, kan man oppleve lindring av allergisymptomer. Behandling for trepollen startes utenfor pollensesongen, men behandlingen for gresspollen kan startes i pollensesongen. 

Ved oppstart av behandling i pollensesong, kan det være aktuelt å bruke lindrende allergimedisiner som for eksempel allergitabletter i tillegg til allergivaksinen. Dette er ikke til hinder for resultat av behandlingen. 

2. Allergivaksine kan kun tas som vaksine i sprøyteform

Myte! Allergivaksine kan gis på to måter; enten som injeksjon eller som smeltetablett/dråper. 

Volvat bruker nå kun den nyeste vaksinasjonsformen som tas i tablettform, allergener tilført i munnen. Effekten av tablettbehandlingen er omtrent den samme som med sprøyte, og for mange vil allergivaksine i tablettform være mer praktisk alternativ da man slipper å reise til legen hver gang man skal gjennomføre behandlingen. 

Studier viser en litt bedre effekt ved injeksjoner, men færre bivirkninger ved tabletter. Ved bie- og vepseallergi, bør man få injeksjonsbehandling.

3. Man blir kvitt allergien etter vaksine

Delvis sant! Allergivaksinasjon er en av de mest effektive behandlingsformene vi har av plagsomme allergier. Det er også den eneste potensielt helbredende behandlingen vi har av allergier. 

De fleste som gjennomfører hele vaksinasjonsforløpet, vil oppleve lindring av sine allergisymptomer. Mange vil bli helt symptomfrie, men dette gjelder ikke alle. 

4. Allergivaksinasjon beskytter umiddelbart

Myte! Allergivaksinasjon er en tidkrevende prosess som krever tålmodighet. Det kan ta alt fra noen måneder til flere år før man ser full effekt. Hvis man skulle oppleve lindring raskt, er det viktig at man fullfører hele vaksinasjonsforløpet som vanligvis varer i 3-5 år. Ved bruk av tabletter varer det alltid i 3 år.

Behandlingen virker gradvis ved å venne immunsystemet til allergenet, noe som reduserer sensitiviteten over tid. Man får sjelden øyeblikkelig lindring, men langsiktig opplever de fleste mange store forbedringer og noen blir helt kvitt plagsomme allergisymptomer. 

5. Allergivaksinasjon har mange bivirkninger

Myte! Selv om enhver medisinsk behandling innebærer noen risikoer, er bivirkningene fra allergivaksinasjon vanligvis milde og håndterbare. De mest vanlige er lokale reaksjoner på injeksjonsstedet, som hevelse og rødhet. 

Allergivaksine i tablettform som vi bruker som behandling, har færre bivirkninger enn sprøyteform. Det er vanlig å få lokale bivirkninger i munnen på grunn av allergenet. Dette går normalt over etter noen uker. 

Alvorlige bivirkninger er sjeldne, og behandlingen administreres under nøye overvåking av helsepersonell for å sikre pasientens sikkerhet. For å være sikker på at du tåler vaksinen, utfører vi førstegangsbehandling på vaksinasjonsklinikken. Etter det kan man trygt fortsette hjemmebehandling selv. 

6. Allergivaksinasjon egner seg kun for sesongbaserte allergier som pollen

Myte! I dag finnes det allergivaksine mot bjørkepollen, gresspollen og husstøvmidd. 

Vaksinen hjelper ikke mot direkte matallergier eller intoleranser, men kan hjelpe ved direkte relatert kryssallergi.

Hvem kan få allergivaksine?

  • Hvis du har allergisk astma
  • Har pollenallergi og får plager fra luftveiene (hoste eller tetthet i brystet)
  • Er sterkt plaget av allergisymptomer, selv med allergimedisiner
  • Er helt avhengig av allergimedisiner for å fungere i hverdagen
  • Allergimedisiner gir ubehagelige bivirkninger
  • Tidligere kraftig allergisk reaksjon

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der man ikke har hatt tilfredsstillende nytte av tradisjonell behandling.

Les mer om allergivaksinasjon hos Volvat

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.