For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
10.10.2018 | Oppdatert: 01.10.2024
Omtrent én av ti norske kvinner vil oppleve å få brystkreft i løpet av livet. Takket være fremskritt innen forskning og forbedret diagnostikk overlever flere enn tidligere. Hvis man undersøker brystene sine jevnlig og går til mammografi undersøkelser, kan man lettere oppdage endringer.
Kreft utvikles over tid. Opplever du kuler eller hevelser i brystet eller armhulen, forandring i brystet og brystvortens fasong, søkk i huden, hudfortykkelse eller appelsinhud, sår som ikke vil gro, eller plutselig utflod eller blod fra brystet, bør man undersøke dette nærmere hos legen.
Tidlig diagnose gir bedre muligheter for overlevelse. Mammografi av brystet kan oppdage forandringer som er så små at man ikke kan kjenne dem selv. Ultralyd, MR-undersøkelse, celleprøve og vevsprøve kan også benyttes for å gi svar.
Det er viktig at man kjenner sine egne bryster. Man bør regelmessig sjekke seg selv ved å studere kroppen sin i et speil, og ved å kjenne etter forandringer. Sjekk deg selv stående, og se også på endringer i brystets form når du har armene over hodet.
Brystkreft er blant kreftformene der genetikk spiller størst rolle, men ikke alle som har genfeil som kan gi kreft blir syke. Mellom 5 og 10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv. Har man mye brystkreft i familien kan Volvat gi rekvisisjon til genetiker for sjekk.
Også menn kan få brystkreft, men det skjer sjelden. Både behandling og symptomer er som hos kvinner. Risikoen for kreft kan være større hos menn med mye østrogen.
Selv om man overlever brystkreft blir man ikke nødvendigvis helt frisk. Minst én av tre som overlever kreft opplever fysiske eller psykiske senskader som forringer livskvaliteten deres.
Av de 3.400 kvinnene, og mennene, som får brystkreft hver år overlever heldigvis ni av ti.
Risikoen øker med alderen, og cirka 80 prosent av de som rammes er over 50 år. Kvinner som overlever brystkreft skal følges opp årlig i ti år etter avsluttet behandling.
Aksjonen Rosa sløyfe handler om å spre informasjon om brystkreft, bidra til økt kunnskap og mer forskning, og å vise solidaritet med mennesker som er rammet. I Norge står Brystkreftforeningen og Kreftforeningen bak aksjonen.
Kilder: volvat.no, kreftforeningen.no, brystkreftforeningen.no, nhi.no
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.