Helsemyndighetene oppfordrer kvinner mellom 25-69 å sjekke seg regelmessig gjennom celleprøve eller HPV-test, for å forebygge livmorhalskreft. Hvis du ikke husker på det selv, vil Kreftregisteret sende deg en påminnelse når tiden er inne.
14.03.2019 |
Oppdatert: 04.12.2023
Et forebyggende tiltak
Regelmessige celleprøver er et effektivt forebyggende tiltak. I Norge har vi sett en reduksjon i forekomst av livmorhalskreft på nesten 40 prosent de siste 50 årene.
Nesten 40 prosent av de som får livmorhalskreft er under 45 år. Derfor må unge kvinner også minnes på at celleprøve er viktig. Hos Volvat er celleprøve inkludert i prisen når du besøker en av våre gynekologer ved mistanke om livmorhalskreft.
En celleprøve som tas fra livmorhalsen vil vise om det har oppstått celleforandringer og forstadier til livmorhalskreft, eller om HPV er tilstede. Det tar heldigvis lang tid for celleforandringer å bli til kreft; 10 til 15 år. Det er også viktig å huske at celleforandring ikke er det samme som kreft. Derfor er det ingen grunn til å få panikk hvis du får påvist celleforandringer eller HPV i prøven. De fleste lette celleforandringer går tilbake av seg selv uten behandling.
Enkelt å ta celleprøve
Undersøkelsen er enkel, smertefri og tar bare noen få minutter. Prøven tas hos fastlege eller gynekolog. Celleprøven tas med en liten børste som samler opp celler fra livmorhalsen.
Endringer i livmorhalsprogrammet 2023
I 2023 ble livmorhalsprogrammet endret, slik at kvinner mellom 25 og 69 år primært blir testet for HPV (Humant Papilloma Virus) gjennom en HPV-test.
Før gjaldt dette kun for kvinner over 34 år, og de yngre ble testet med celleprøve. Grunnen til at man tidligere ikke har testet kvinner mellom 25 og 33 år med HPV-test, er fordi sannsynligheten er høy for at yngre kvinner er, eller har vært smittet med HPV. HPV bekjempes også ofte av kroppens immunforsvar. Likevel, kan den nye metoden redusere risikoen for å overse alvorlige celleforandringer.
Vi vet at praktisk talt alle celleforandringer og krefttilfeller i livmorhalsen skyldes HPV-viruset. En HPV-test er en mer følsom metode for å oppdage forstadier til livmorhalskreft. Derfor mener man at den nye metoden vil kunne forebygge flere tilfeller av sykdommen.
Livmorhalskreft skyldes HPV
HPV (Humant PapillomaVirus) finnes i over 100 ulike typer. HPV infeksjonen smitter ved seksuell kontakt. Ca. 70 prosent av oss blir smittet med HPV i løpet av livet. De fleste av oss kvitter oss med viruset uten at det gir plager eller sykdom.
Noen av HPV-typer er ufarlige, noen kan gi kjønnsvorter, mens andre igjen kan føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft.
HPV smitter svært lett. Kondom beskytter.
I Norge fører HPV-infeksjon hvert år til at:
Omtrent 10.000 kvinner får diagnosen lette celleforandringer
Rundt 3000 kvinner får alvorlige celleforandringer og må fjerne en del av livmorhalsen.
Vel 300 kvinner får livmorhalskreft
1 av 10 norske kvinner får kjønnsvorter før 45-års alder.
Positiv HPV-prøve – hva innebærer det?
Om HPV-prøven er negativ (HPV ikke tilstede) anbefaler Kreftregisteret neste prøve etter 5 år. Dette er fordi disse kvinnene har veldig lav risiko for å utvikle celleforandringer og livmorhalskreft.
Kvinner som får påvist HPV, vil bli fulgt opp tett for å være sikre på at immunforsvaret klarer å bekjempe HPV-viruset på egenhånd. Kroppen klarer imidlertid ikke alltid å bekjempe viruset, og da er det viktig at man drar på regelmessige kontroller slik at legen kan plukke opp dette.
Hvis det oppdages lette celleforandringer, må du ta ny prøve etter 6 – 12 måneder. Dersom celleforandringene vedvarer bør du henvises til gynekolog. Livmorhalsen blir da studert med en slags kikkert (kolposkop) og det blir tatt små vevsprøver (biopsier) i lokalbedøvelse. Dersom vevsprøven viser mer alvorlige celleforandringer, må du behandles med en liten operasjon (konisering). Vi fjerner en liten del av livmorhalsen hvor celleforandringene sitter. Operasjonen kan gjøres med lokalbedøvelse eller i narkose. Du er vanligvis sprek igjen dagen etter og trenger ikke sykmelding.