Dette gjør du når barnet får feber

Produkter som inneholder paracetamol er førstevalget når små barn blir syke, men andre tiltak kan også bidra til at kroppstemperaturen synker.

Joar Palmås - Allmennlege/Godkjent sjømannslege og offshorelege

17.04.2019

Hovedårsaken til at paracetamol foretrekkes fremfor ibuprofen, er ifølge allmennlege ved Volvat i Fredrikstad, Joar Palmås, at legemiddelet er trygt for barn i alle aldersgrupper.

– Ibuprofen skal ikke brukes i det hele tatt til barn under tre måneder, og til større barn kun i samråd med lege, sier Palmås.

Årsaken til dette er at ibuprofen øker risikoen for blødninger og astmaanfall hos dem som er disponert for dette.

– Ibuprofen påvirker også lever og nyre, og har dermed en del bivirkninger som gjør at det i utgangspunktet ikke bør være førstevalget, sier han.

Bytt ut dyne med laken

Barn får lettere høy feber enn oss voksne. Det at barn får feber opp mot 39 grader ved en vanlig virusinfeksjon er ikke uvanlig, og ofte kan andre tiltak enn å gi febernedsettende legemidler også være effektive.

– Prøv gjerne først å redusere påkledingen, senke temperaturen i rommet ved å åpne vinduet og legge en fuktig klut på barnets panne, sier han.

Han legger til at vi foreldre ofte har lett for å pakke en god varm dyne rundt barna når de er syke, men at dette kan virke mot sin hensikt.

– Legg heller et laken over barnet, så gjør du det du kan for å få temperaturen naturlig ned. Sørg videre for at barnet får rikelig med drikke. Særlig de aller minste er utsatt for dehydrering når de er syke og svetter, og rikelig med væske er derfor svært viktig, sier Palmås.

Kommer seg raskere

Disse naturlige tiltakene kan ha god effekt når vi vil ha feberen ned, men noen ganger er det likevel nødvendig med febernedsettende legemidler.

– Det er anbefalt å gi paracetamol når allmenntilstanden er påvirket eller feberen stiger opp mot 40 grader og barnet ellers er frisk, sier han.

Selv om legemiddelet i seg selv ikke helbreder sykdommen barnet har, kan det nemlig bidra til å forkorte sykdomsperioden

– Febernedsettende kan gjøre at barnet føler seg friskere, og da er det lettere å få det til å spise og drikke. Med mat og drikke i kroppen vil barnet ofte komme seg raskere, sier han.

Kan få feberkramper

Stiger temperaturen til over 40 grader, kan for øvrig risikoen for feberkramper øke.

– Noen barn er mer disponert for dette enn andre. Krampene ligger latent i barnet og utløses av feber, sier Palmås.

Anfallene kan også oppstå tidlig i sykdomsforløpet, allerede før du merker at barnet har feber, og de kjennetegnes gjerne av rykninger i både ben og armer.

– Noen kan miste bevisstheten gjennom krampene, så man skal alltid kontakte lege når barnet får feberkramper, sier han.

Pass for øvrig på at barnet ikke skader seg under anfallet og avkjøl barnet så godt du kan ved å kle av dyne og senke romtemperaturen.

Kort vei til legen

I det store og hele mener Palmås vi skal ha lav terskel for å kontakte lege når barna er syke – særlig de aller minste.

– Barn under tre måneder er svært sårbare. De har lite å gå på, og du bør derfor alltid ringe lege dersom de blir syke. Barn i denne aldersgruppen bør heller ikke få legemidler uten at det skjer i samråd med lege, sier han.

Etter hvert som barnet blir større, og begynner i barnehagen, vil gjerne sykdomsperiodene komme tettere i en periode. Feber blir nærmest noe vi som foreldre vender oss til, og da er allmenntilstanden en god indikator på når legen bør kontaktes.

– Er allmenntilstanden påvirket og du ikke ser bedring på tre dager, anbefaler jeg et legebesøk, sier Palmås.

Bestill time her

Slik måler du feberen på barn

Feberen kan måles på flere måter, men det er måling i endetarmen som gir det mest nøyaktige svaret.

Du kan også måle barnets feber i armhulen, øret, under tungen og på pannen.

 

Joar Palmås

Allmennlege/Godkjent sjømannslege og offshorelege

Volvat Fredrikstad

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.