19.10.2018 |
Oppdatert: 30.10.2023
– Ingen fare – babyer over to måneder tåler fint å få vannkopper, sier Volvats barnelege Jobin Varughese.
Varughese er spesialist i barnesykdommer og jobber på barneavdelingen ved Volvat Majorstuen. Han er en av åtte barneleger som jobber på Volvats Barneavdeling, som også har barnelegevakt åpent 365 dager i året.
– Der en del uvitenhet når det gjelder faren for smitte av spedbarn og gravide, sier Varughese.
Svært smittsomt
Vannkopper regnes som en av barnesykdommene og er svært smittsom fra én til to dager før utslettsutbruddet og i fem til syv dager etter. Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra smitte til symptomene viser seg, er vanligvis mellom to til tre uker. Ifølge Varughese er det noen konkrete symptomer du kan se etter, som skiller sykdommen fra lignende sykdommer.
– Det begynner gjerne med et kort forkjølelseslignende stadium med feber og rask utvikling av et rødt, lett opphøyet utslett på mage og rygg. Det røde utslettet skal i løpet av et døgn bli til overflatiske blemmer, som lett sprekker og etterhvert tørker inn til skorper. Det kan være vanskelig å skille vannkopper fra hånd-fot-munnsykdom (HFM), men den største forskjellen er at utslettet ved HFM debuterer på hender, føtter, legger, rundt munnen og i bleieområdet, sier han.
Gravide som ikke har hatt vannkopper bør vaksineres
Mange land har vaksiner mot vannkopper, men det inngår ikke i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. På generelt grunnlag er det ikke nødvendig å vaksinere mot vannkopper, men det er likevel noen pasientgrupper barnelegen råder å ta vaksinen.
– Risikoen for alvorlig forløp av vannkopper er større for personer med grunnsykdom og for gravide kvinner som ikke har hatt vannkopper. Hos personer med immunsvikt kan vannkopper gi alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse og ulike neurologiske sykdomsbilder. Det kan være aktuelt å vaksinere tenåringer og voksne i nærmiljøet til personer i risikogruppen, som ikke har hatt vannkopper, sier han.
Gravide har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp
Gravide har økt risiko for alvorlig forløp av vannkopper og viruset kan overføres fra mor til foster gjennom hele svangerskapet.
– Gravide som utsettes for vannkoppesmitte, bør testes for antistoffer mot varicella-virus hvis det er usikkerhet om hvorvidt de har hatt sykdommen, sier Varughese.
Smitter fra mor til foster
Smitte i siste del av svangerskapet eller rett etter fødsel kan gi høy risiko for alvorlig forløp av vannkopper hos barnet. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper 5 dager før eller 48 timer etter fødsel.
– Da skal barnet behandles med immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper, forteller han.
Smitter også fra mor til nyfødt baby
Det samme gjelder hvis nyfødte utsettes for smitte i inntil én uke etter fødsel.
Ved smitte utover én ukes alder hos fullbårne barn av mor som har blitt testet og ikke har fått påvist vannkopper, anbefales faktisk ingen behandling, verken med immunglobulin eller noe annet.
– En to måneders gammel fullbåren baby som utsettes for smitte, står ikke i spesiell fare for et alvorlig sykdomsforløp, og det er altså ingen grunn til å sette i gang forebyggende behandling. De fleste leger vil nok anbefale tett oppfølging av spedbarnet likevel, sier Varughese.
Hvordan lindre kløe og svie ved vannkopper
– Det finnes en del nye preparater på apoteket mot vannkopper. Før hadde vi bare en hvitvask som vi pleide å anbefale, men nå finnes det ulike reseptfrie behandlinger som mer spesifikt behandler kløe fra vannkopper. Med mindre barnet viser tegn på alvorlig infeksjon, eller at det går betraktelig utover væskeinntak, trenger man i hovedsak ikke å besøke legen ved vannkopper.
Man er smittsom helt frem til alle utbruddene har tørket inn, så man skal holde seg hjemme til det. Det tar ca. 5 dager fra første utbrudd til det aller siste.
Ønsker du mer informasjon eller trenger du en time?
Bestill konsultasjon hos våre dyktige allmennleger for vaksinasjon. Eventuelt bestill konsultasjon hos våre barneleger for informasjon og behandling av vannkopper hos barn. Du kan også få legetime hos barnelege på telefon- eller videokonsultasjon.