Møt våre dyktige og erfarne endokrinologer som kan hjelpe deg med alle slags hormonrelaterte sykdommer.
For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Møt våre dyktige og erfarne endokrinologer som kan hjelpe deg med alle slags hormonrelaterte sykdommer.
Ingrid Norheim - Spesialist i endokrinologi og indremedisin
Daysi Duarte Sosa - Spesialist i endokrinologi og indremedisin
William Rolf K Whitfield - Spesialist i endokrinologi og indremedisin
24.11.2021
Ingrid Norheim og Daysi Duarte Sosa er to av våre spesialister i endokrinologi på Volvat Stoffskiftesenter.
Våre erfarne endokrinologer tar imot pasienter med hormonrelaterte sykdommer som blant annet thyreoideasykdommer og sykdommer i binyre, hypofyse og biskjoldbruskkjertler.
– Det gir meg en glede om pasientene som kommer til meg etter hvert får det bedre, forteller Norheim om jobben sin.
– Det er en fantastisk jobb, og fascinerende å jobbe med endokrinologi når du ser en årsakssammenheng, forteller Sosa.
– Vi har mange pasienter med sykdommer i skjoldbruskkjertelen. Men vi ser også annen endokrinologi, som personer med binyreproblemer og hypofyseproblemer, forteller Norheim.
– Og så har vi en del pasienter, spesielt menn, med gonadesvikt. Det er også en del generelle problemstillinger som relaterer til utmattelse, eller hyperhidrose (økt svetteproduksjon). Så det er en veldig varierende gruppe med pasienter, utdyper Sosa.
– Problemet for mange som ønsker utredning er at de blir ikke mottatt på sykehuset, og da er det vanskelig å få utredning. Mange med lavt stoffskifte ønsker time hos spesialist, påpeker Norheim.
– Jeg har jobbet på Volvat siden 1. desember 2020. Endokrinolog Rolf Whitfield har jobbet her i noen år, en kveld i uken, og Daysi Duarte Sosa startet fulltid i august. Det har derfor blitt betydelig bedre tilgang på endokrinologer nå enn det det har vært tidligere, forteller Norheim.
– Vi tilbyr alt av generelle endokrine utredninger, med tanke på hormonmangler eller overproduksjon, økt hårvekst, problemer med å bli gravid, høyt kalsium, økt tørste, beinskjørhet, sier Norheim.
Norheim forteller at endokrinologene i tillegg bruker et moderne DXA-apparat under utredning som måler beintetthet til pasienten. Det er en smertefri og risikofri røntgenundersøkelse som utsetter pasienten for minimal røntgenstråling.
– Vi har et problem i Norge med at mange eldre kvinner får beinskjørhet. Mange kvinner midt i livet kan fortelle at mødrene deres fikk osteoporose, raste sammen i ryggen og fikk problemer med krum rygg og dårlig holdning, forteller Norheim
– Osteoporose er generelt mer vanlig hos kvinner – spesielt kvinner etter overgangsalderen og de over 50 år siden det er da det største beintapet skjer. Men noen taper bein raskere enn andre. Det kan være de som røyker, de som er undervektige eller de som ikke får i seg nok kalk og vitaminer, eller er inaktive. Spesielle grupper som unge kvinner, som trener mye, er litt undervektige og ikke har menstruasjon er også utsatte for beinskjørhet, utdyper Sosa.
DXA- apparatet måler beintettheten i rygg og hofter, og en måling kan forutsi risikoen for fremtidige beinbrudd. Det er spesielt viktig om du har beinskjørhet i familien, da det øker risikoen din for å utvikle beinskjørhet selv, forteller endokrinologene.
– Det finnes også noen undergrupper som bør få målt beintetthet (DXA scan), som har gjennomgått ulike typer kreftbehandling, behandling med høye doser kortison, personer som har cøliaki, personer som har brukt stoffskiftehormon i litt høy dose – noe som vil tære på skjelettet, understreker Norheim.
Vil dere anbefale DXA måling for de som trener mye og opplever tap av menstruasjon?
– Det vil jeg faktisk anbefale. Unge kvinner som trener mye, er litt undervektige eller har mistet menstruasjon kan ha godt av å få målt beintetthet. Bortfalt menstruasjon øker risikoen for beinskjørhet, sier Sosa
– Mange folkesykdommer er blant de endokrinologiske sykdommene f.eks. lavt stoffskifte og osteoporose. Det er mye man kan gjøre for å forbedre pasientens helse når det er snakk om endokrinologi, sier Sosa.
– Den vanligste behandlingen er stoffskiftehormon, medisiner som senker stoffskiftet og kortisonbehandling på grunn av hissig øyesykdom. En del pasienter blir også operert i skjoldbruskkjertelen, eller blir behandlet med radioaktivt jod, forklarer Norheim.
Endokrinologene forteller at det er konkrete tiltak man tidlig kan ta for å forhindre utvikling av beinskjørhet. De peker på at det er viktig å få i seg nok D-vitamin og kalsium i kosten, og at det finnes gode behandlinger for osteoporose i dag som går ut på både livsstilstiltak og medikamenter. Behandlingen kan ha som mål å forebygge beinskjørhet, forsinke utviklingen av sykdommen eller lindre smerter hos pasienter som har utviklet benskjørhet.
– Hypotyreose (lavt stoffskifte) er viktig å fange opp tidlig og komme i gang med behandling. Symptomer som at man er sliten, trøtt og opplever forandring i hud og hår kan være grunn til å få det undersøkt. Det er ikke alle som opplever at de går opp i vekt, forteller Norheim.
Hun forklarer at det kan ta tid før man ser en forbedring hos pasienter med sykdom i skjoldbruskkjertelen.
– Å rette opp balansen hos en person som har hatt for lavt stoffskifte i lengre tid, kan ta mange måneder. Behandling av høyt stoffskifte – Graves sykdom - vil også vanligvis ta 1,5 – 2 år før sykdommen har roet seg helt. Pasientene ønsker ofte at det skal skje en forbedring raskt, men det kan dessverre ta tid før man klart føler seg bedre. Stoffskiftesykdom er en kronisk sykdom som man likevel kan ha et godt liv med, man må bare finne den behandlingen som passer en best, sier hun.
– Jeg liker å jobbe med mennesker. Det gir meg en glede om pasientene som kommer til meg etter hvert får det bedre, forteller Norheim.
Sosa sier seg enig og påpeker at det er en fantastisk jobb.
– Kroppens funksjoner styres av forskjellige cellegrupper, og det finnes bare to kommunikasjonssystemer i kroppen som sender signaler fra en cellegruppe til den andre cellegruppen. Den ene cellegruppen er sentralnervesystemet og den andre er endokrinsystemet. Og endokrine kjertler sender disse «budbringerne» til alle kroppens systemer. Og disse hormonene/budbringerne kan måles i blodet, så det er fascinerende å jobbe med endokrinologi, fordi du ser en tydelig årsakssammenheng, forklarer Sosa.
Les mer om Volvat Stoffskiftesenter og hvilken behandling vi kan tilby deg.
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.