Endometriose og polysystisk ovariesyndrom (PCOS) er to vanlige kvinnesykdommer som rammer henholdsvis 10 og 15 prosent av alle kvinner i fertil alder. Både endometriose og PCOS gir belastende plager, og begge kan gjøre det vanskelig for kvinner å bli gravide.
Jan Mellembakken er gynekolog og ekspert på infertilitet, polycystisk ovariesyndrom og endometriose.
En ekspert på kvinnehelse
Gynekolog Jan Mellembakken har lang erfaring innen gynekologi, og har forsket på PCOS og infertilitet siden starten av sin karriere.
Mellembakken har også betraktelig erfaring innen ufrivillig barnløshet. Som gynekolog og aktiv stemme innen kvinnehelse er han sterkt opptatt av at kvinners plager blir tatt på alvor.
– Jeg håper og tror at all åpenhet omkring kvinnehelse, sammen med eksponering i media kan vise at disse tilstandene er vanlige og viktige. Kanskje kan dette endre prioriteringer for forskning på kvinnehelse. Amerikanske studier viser at forskning på kvinnehelse, inkludert PCOS og endometriose, er underfinansiert, sier Mellembakken.
Hva er PCOS?
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som skaper ubalanse i hormonnivået hos kvinner. Hormonene som blir mest påvirket ved PCOS er østrogen, progesteron og androgener. Disse hormonene påvirker en rekke viktige prosesser i kroppen, som menstruasjon, hårvekst og eggløsning. Det oppstår små væskefylte hulrom, såkalte cyster på eggstokkene slik at eggløsningen uteblir. Heldigvis finnes det god behandling mot PCOS.
Hva er vanlige plager ved PCOS?
– Kvinner med PCOS sliter ofte med å bli gravide, da de har sjeldnere eggløsninger enn normalt. De har også ofte problemer med uønsket hårvekst som følge av økt testosteronproduksjon i kroppen, forklarer Mellembakken og legger til:
– Vektøkning er enda en typisk plage ved PCOS. Kvinner med denne tilstanden har vanskeligere for å gå ned i vekt, og opplever ofte at de fortsetter å gå opp i vekt selv om de opprettholder et sunt kosthold.
Hvordan behandler du kvinner for ufrivillig barnløshet?
Behandling for PCOS vil variere utfra hvilke plager du har og om du ønsker å bli gravid. Mellembakken forteller at behandlingen vil variere ut fra alderen, dersom man sliter med ufrivillig barnløshet som følge av PCOS. Flere oppnår graviditet etter behandling med piller eller hormonsprøyter som stimulerer til eggløsning. I de tilfellene fertilitetsbehandling ikke har en effekt, kan prøverørsbehandling være et alternativ.
– Alder kan bestemme om vi bør søke om prøverørsforsøk med én gang, eller om kvinnen er så ung at det er tid til å prøve andre løsninger først. Dersom kvinnen er 28, kan vi prøve medikamenter for å sette i gang eggløsning. Kommer en kvinne til meg i alder av 34, søker vi om prøverørsbehandling med én gang. Jeg anbefaler kvinner med PCOS å ikke vente altfor lenge med å få hjelp. Hvis du ikke blir gravid på seks måneder, bør du komme til gynekolog for utredning, forteller han.
– Mange som kommer til meg har en historie med at de har strevd noen år med å få hjelpen de ønsker. Noen har fått beskjed om at de ikke kan få barn, som er en kraftig beskjed å gi. Selv om kvinner med PCOS ikke har regelmessig menstruasjon eller eggløsning, kan de fortsatt få barn. Jeg beroliger disse kvinnene med at de får like mange barn som andre, de må bare ha litt hjelp på veien, påpeker Mellembakken.
Han påpeker også at noen kvinner med PCOS eller endometriose opplever at det ikke er god nok kunnskap i helsevesenet, og noen føler de ikke blir tatt på alvor.
Behandling mot hårvekst som følge av PCOS
Økt hårvekst ved PCOS skyldes at kvinnen produserer for mye testosteron. Noen mister også håret på hodet. Mellembakken forteller at det finnes løsninger for kvinner med disse plagene.
– P-piller brukes for å få ned testosteronnivået i kroppen og dermed føre til mindre hårvekst. Hvis man ikke ønsker å bruke p-piller, kan vi gi et alternativt preparat. De kvinnene som har uønsket hårvekst i ansiktet, kan også få en lokal krem som påføres to ganger daglig.
Mellembakken forteller at permanent reduksjon av økt hårvekst krever laserbehandling. Ofte må man ha mellom fem og ni behandlinger på ett eller to år. Etter det bør man ha vedlikeholdsbehandling én til to ganger i året for å opprettholde resultatet. En kombinasjon av p-piller, krem og laser kan gi et godt resultat.
– Jeg snakker med mange kvinner som er sjenerte for å gå ut om sommeren på grunn av hårveksten. De sier at de ikke vil gå i lette sommerkjoler eller være på stranden. Jenter som går på videregående, ønsker ikke å dusje med de andre etter gymtimene. For noen kvinner er dette et svært problem som setter begrensninger i livet - det er veldig trist for den det gjelder, sier han.
Behandling av vektøkning
I tillegg til problemer som infertilitet og uønsket hårvekst, er vektøkning en vanlig plage for kvinner med PCOS.
Mellembakken forteller at det i dag finnes medikamenter som kan hjelpe med vektnedgang. For å redusere plagene ved PCOS er det viktig at kvinner med syndromet også prøver å gå ned i vekt. Et variert kosthold og sunn livsstil er derfor en viktig del av behandlingen, for å oppnå normalt vekt og god livskvalitet. Vektreduksjon vil for mange kvinner med PCOS være nok til å redusere plagene betraktelig.
Vanlige plager ved endometriose
Endometriose er en tilstand som kan føre til sterke magesmerter ved menstruasjon, ukontrollerte blødninger og smerter ved samleie. I likhet med PCOS kan også endometriose gjøre det vanskelig for kvinner å bli gravide. Enkelte får endometriose i tarmen, noe som kan medføre smerter ved avføring, særlig i menstruasjonsuken.
Kraftige menssmerter kan være endometriose
Mange kvinner har sterke smerter ved menstruasjon – noe mange har blitt fortalt er normalt fra tidlig alder. Likevel er det grenser for hvilke smerter som går innenfor det normale.
– Mens kan gjøre litt vondt eller være ubehagelig - det er normalt. Likevel møter jeg flere kvinner som sier at de ligger to dager i fosterstilling med smerter hver gang de menstruerer - det er ikke normalt. Magesmerter som gjør at du ikke kan gå på jobb eller skole, kan indikere at kvinnen har endometriose. Ofte er det vanskelig å vite hva som er normale menssmerter, og kvinner kan ha ulik oppfatning av hva som er «veldig vondt». Hvis en kvinne har smerter som gjør at hun begrenser seg og holder seg hjemme, kan det være lurt å undersøke årsaken til disse smertene, påpeker Mellembakken.
Endometriose og støtsmerter ved samleie
En annen plage kvinner med endometriose ofte opplever er støtsmerter ved samleie. Det kommer av at bukhinnen er betent som følge av skader fra endometriosen. Har man både støtsmerter og sterke menssmerter, bør man undersøke om årsaken kan skyldes endometriose.
– Livmoren er en muskel, og inni den er det en slimhinne. Når man ikke blir gravid, så vil muskelvevet i livmoren trekke seg sammen og presse slimhinnen ut som mens. Det er derfor man får naturlige menskramper, og de kan være ubehagelige. Samtidig som blodet presses ut av livmoren, går det også litt blod baklengs inn i buken gjennom egglederne, noe som er ufarlig. Det som skjer hos kvinner med endometriose er at dette blodet inneholder slimhinnen fra livmoren, og det gror fast i flekker inne i buken. Disse flekkene er like hormonstyrte som slimhinnen inne i livmoren. Så når kvinnen får mens og blør fra livmoren, vil også dette vevet som har kommet inn i buken blø, forklarer Mellembakken.
– Etter hvert kan blødningen gjøre at bukhinnen blir irritert og inflammert - som igjen gjør bukhinnen øm. For kvinner som opplever dette kan buken kjennes ut som et stort blåmerke. Når de har samleie, vil det oppstå støtsmerter hver gang penis dytter mot bukhinnen. Da gjør samleie vondt - og det er ikke normalt.
Mellembakken forteller videre at endometriosevev også kan vokse inn i eggstokker som skaper cyster, i selve muskelvevet i livmoren eller i tarmvegg og urinveier. Fordi endometriose kan sitte i ulike deler av kroppen vil kvinner også oppleve smertene forskjellig.
Endometriose og behandling
P-piller er en god behandling mot endometriose, og de fleste opplever at smertene reduseres betraktelig. Minipiller, p-stav eller hormonspiral er også gode preparater.
– Alle disse behandlingene vil gjøre at man i løpet av et par måneder får det bedre. Til gjengjeld vil smertene returnere i løpet av noen uker eller måneder når man slutter på preparatene, påpeker han.
Mellembakken forteller at det finnes annen behandling for de som ikke vil eller kan gå på prevensjonsmidler. Det er mulig å tørke ut endometriose ved å sette et implantat i fettvev på magen. Implantatet gjør at kvinnen kommer i en kunstig overgangsalder i 12 uker. En slik behandling hjelper, men kan ha bivirkninger som sinne, nedsatt stemningsleie, samt nedsatt hukommelse og konsentrasjon.
Et annet alternativ er behandling av endometriose gjennom kikhullsoperasjon, men det kan ikke garantere at man blir kvitt smertene.
Videre forklarer Mellembakken at han har møtt flere kvinner med sterke og dramatiske fortellinger om smerter og påpeker at:
– Kvinner er veldig tapre!
Få hjelp med underlivsplager
Les mer om Volvats gynekologiske tilbud eller bestill time hos en av våre dyktige gynekologer