Det forteller Frida, som opplevde en utfordrende tid etter å ha blitt diagnostisert med PCOS. Vår egen ekspert på PCOS, Jan Mellembakken, forklarer hva som gjør denne tilstanden så komplisert og hva man kan gjøre for å redusere symptomer.
– Jeg tenker det er viktig å belyse temaet og snakke om hvor mange som faktisk sliter med det, forteller Frida.
Hun opplevde manglende kunnskap om tilstanden fra legen sin, og fant lite informasjon om temaet på internett da hun skulle prøve å navigere den nye hverdagen med PCOS.
Tung periode før diagnosen
Før hun fikk diagnosen, følte ikke Frida seg som seg selv og hverdagen var preget av trøtthet, søvnproblemer, hårvekst, kviser og vektøkning.
– Jeg hadde hatt en veldig depressiv periode før jeg fikk vite jeg hadde PCOS. Jeg fikk også mensen hver 14. dag, og det hadde vært sånn i to år. Men jeg tenkte ikke noe spesielt over det da, forteller hun.
- Jeg dro etter hvert til fastlegen min fordi symptomene hadde blitt veldig slitsomme, og jeg ble henvist videre til gynekolog i det offentlige og fikk diagnosen.
Hva skjedde da du fikk diagnosen PCOS?
– Min første reaksjon var «hva er dette, er det farlig?». Jeg visste bare at det hadde noe med hårvekst å gjøre.
– Gynekologen forklarte at man med PCOS har for mange umodne egg i eggstokkene, og at det kommer i kombinasjon med symptomer som økt hårvekst, vektøkning, uregelmessig menstruasjon osv, forklarer Frida.
Hun ble fortalt at noen av behandlingsalternativene var p-piller eller et legemiddel som i hovedsak brukes som diabetesmedisin.
Les mer om PCOS
Volvats ekspert på PCOS, Jan Mellembakken, forklarer hvordan p-piller funker mot PCOS:
– P-piller senker testosteron og østrogen, og noen kan oppleve at de blir helt «flate» av å bruke p-piller fordi testosteron og østrogen går i kjelleren. Gevinsten er at de får mindre kraftig hårvekst, hårene vokser ikke så fort, akne forsvinner og de får regelmessig menstruasjon, forteller Mellembakken.
Er det noen andre behandlingsalternativer til p-piller?
– For de som ikke tåler p-piller mentalt, har forhøyet risiko for blodpropp eller høyt blodtrykk, kan vi gi et godt alternativt legemiddel. Det brukes mest som blodtrykksmedisin, men har like god hemmende effekt på økt hårvekst som p-piller. Pasientene får også en krem til ansiktet som hemmer hårvekst, sier Mellembakken.
Les mer om behandlingsmetoder for PCOS
Hvorfor får man tilbud om diabetesmedisin for å behandle PCOS?
– De fleste med PCOS er insulinresistente, og 95 % av overvektige har også insulinresistens. Derfor er ofte insulinresistens et uttrykk for at man veier for mye. Insulin fremmer lagring av sukker i fettcellene, forteller Mellembakken og legger til:
– Ved insulinresistens er insulinnivået konstant høyt og da lagres mer glukose/sukker som fett i kroppen. Derfor øker de med PCOS lett i vekt og det kan være «umulig» å gå naturlig ned. Dette blir en ond sirkel der vekten øker, insulin øker enda mer, og det blir enda lettere å legge på seg og vanskeligere å slanke seg.
– Det jeg ble mest overrasket over, er dette med insulinopptak. Jeg visste ikke at de fleste med PCOS sliter med å ta opp insulin, forteller Frida.
Diabetesmedisin ved PCOS
Diabetesmedisinen hjelper med å senke høyt blodsukkernivå ved insulinresistens som følge av PCOS. Det stabiliserer blodsukkeret. Medisinen reduserer også appetitt og kaloriopptaket i tarmen, og kan derfor hjelpe med moderat vektreduksjon.
Det anbefales til overvektige pasienter i de tilfeller hvor kostholdsregulering og fysisk aktivitet ikke er tilstrekkelig for å kontrollere blodsukkeret.
– Retningslinjene for PCOS sier at hvis du har BMI høyere enn 25, «bør» du få behandling med diabetesmedisin, og dersom du har BMI > 30 «skal» du ha denne medisinen, sier Mellembakken.
Lite informasjon og forskning om PCOS
– Det var en lettelse å få en forklaring på hvorfor ting var som de var, men i ettertid har jeg måtte finne ut av mye på egenhånd. Jeg tenkte bare «Hva gjør jeg nå? Fastlegen min kan ikke mye om PCOS, hvem skal jeg gå til?»
– Jeg har ikke fått noe særlig informasjon fra leger, og all informasjon jeg har fått har stort sett vært fra nettsider, sier Frida.
Mellembakken forteller at han også ser at noen kvinner med PCOS opplever at det ikke er god nok kunnskap i helsevesenet, og noen føler de ikke blir tatt på alvor.
– Jeg håper og tror at all åpenhet omkring kvinnehelse, sammen med eksponering i media kan vise at disse tilstandene er vanlige og viktige. Kanskje kan dette endre prioriteringer for forskning på kvinnehelse.
Hva har vært det mest utfordrende med PCOS?
– Det har vært veldig vanskelig å finne ut av hva det egentlig er, og hva det betyr for min situasjon. Det er enklere å forholde seg til de fysiske symptomene som ekstrem hårvekst, fordi det åpenbart er PCOS, forklarer Frida og legger til:
– Men når det kommer til søvnproblemer, hvordan vet jeg om det er «sånn jeg er» eller PCOS? For jeg har slitt med det lenge. Når jeg kom inn i den depressive perioden, kom det litt som et lyn fra klar himmel. Jeg har aldri slitt psykisk før, og det var en veldig tung depresjon. Og så får jeg vite at jeg har denne diagnosen, og mange av de som har dette sliter med depresjon og/eller angst. Er det da PCOS-diagnose som har skylden, eller er jeg bare deprimert?
Kompleks tilstand som krever veiledning
Mellembakken forklarer at PCOS er komplekst og kan deles inn i ulike kategorier:
– PCOS er et syndrom og et syndrom har mange fasetter. Dersom man har et syndrom blir det som å ha en samling av flere sykdommer samtidig. Derfor kan syndromet PCOS påvirke 4 hovedområder: 1) hormonene dine 2) metabolisme 3) hjerte-kar sykdom 4) angst og depresjon, forteller Mellembakken.
Kvinner med PCOS har ofte høyere blodtrykk enn andre kvinner, og har dermed større risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Mange er også insulinresistente som gjør at de lettere legger på seg og kan risikere å utvikle diabetes type 2. Overvekt i seg selv forverrer symptomene på PCOS og øker risikoen for flere livsstilssykdommer, og dette fører til en ond sirkel som kan være tøff å komme ut av uten riktig og tilpasset behandling.
Derfor er det viktig å behandle insulinresistens ved PCOS med diabetesmedisin for å stabilisere blodsukker og vekt, før de nærmer seg diabetes.
– Ved PCOS er depresjon og angst 3-4 ganger mer vanlig enn hos andre. Det er ikke vist at det skyldes PCOS i seg selv, men kan delvis forklares med lav tillit til eget utseende og mangel på hjelp, særlig i en sårbar fase av livet som ung, forklarer Mellembakken.
Det er viktig å belyse dette temaet og informere om at ikke bare finnes det hjelp, men det er viktig for egen mentale og fysiske helse, mener han.
Har du innført nye livsstilsendringer i hverdagen etter PCOS diagnosen?
– Jeg prøver å ta meg en tur på 10 minutter hver dag etter et måltid, fordi du da setter i gang insulinopptaket som gjør at du da kan ta opp insulin bedre. Det kan hindre at du ikke tar opp så mye sukker som blir laget om til fett, forklarer Frida.
– Hvis du skal ha en varig livsstilsendring kan du ikke bare begynne på en lavkarbo diett. Jeg har heller valgt å bli mer bevisst på karbohydratene – en dag spiser vi lavkarbo middag f.eks. og da er det ikke så nøye om jeg spiser en brødskive her og der. Jeg vil heller redusere karbohydratene enn å kutte dem helt, og ikke være streng med meg selv i helgene så det ikke føles som at jeg er på en diett, sier hun.
Mellembakken deler sine tips om hva man selv kan gjøre utenom behandling og råder kvinner med PCOS om å holde seg i fysisk aktivitet og opprettholde en generell sunn livstil.
– Det er ikke vitenskapelig bevist at en spesifikk PCOS diett som lavkarbo diett, KETO eller 2-5 diett f.eks. funker. Alle dietter er ok så lenge det er sunt og fungerer for deg. Det er krevende å gå ned i vekt, og holde vekten nede, og derfor er det er viktig at dietten du skal leve med er realistisk å opprettholde, påpeker han.
– Hold deg i fysisk aktivitet. Det generelle rådet til alle er å spise sunt med mye frukt, grønnsaker og fiber. Vektreduksjon er den mest effektive behandlingen mot insulinresistens, og da kan man slippe å bruke diabetesmedisin, sier Mellembakken.
Hva vil du si til andre som er i din situasjon?
– Gjør researchen din! Råd som «bare kutt karbohydrater, og så bør du kutte ut fet mat» stemmer ikke for alle. Du har endel generelle regler, men disse gjelder ikke for alle. Så les deg opp, svarer Frida.
Mellembakken er enig i at det er viktig å gjøre research slik at man bedre kan forklare symptomene sine til legen: – Be om utredning og gå etter hovedsymptomene. Møt alltid forberedt til timen din og vær klar på hva du vil ha hjelp med. Det er lurt å være interaktiv i møte med legen, og fremme sine plager, for da får legen mer informasjon som kan gjøre behandlingsløpet mer effektivt.
Eksperter på kvinnehelse med kort ventetid
Selv om PCOS er vanlig, kan det være vanskelig å diagnostisere tilstanden da symptomene kan minne om andre tilstander og variere sterkt fra person til person. Hvis du mistenker at du har PCOS, bør du oppsøke en erfaren lege innen feltet som kan gi deg en grundig vurdering og hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan som passer for deg.
Våre gynekologer har lang erfaring med utredning og behandling av komplekse kvinnesykdommer som PCOS, og samarbeider på tvers av avdelinger for å kunne tilby deg den hjelpen du trenger.
Les mer om Volvats gynekologiske tilbud eller bestill time hos en av våre dyktige gynekologer