For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Helena Enger - Gynekolog
28.02.2019
Hos veldig mange jenter er det en følelse som vokser gradvis frem av seg selv. De merker at den biologiske klokka begynner å tikke, eller at det er noe som mangler i livet. En slags følelse av at «er dette alt?». De har sett og gjort det de vil, sovet lenge om morgenen nok ganger, og er klare for en ny fase av livet.
Mange unge jenter oppsøker oss allerede i 18 årsalderen, bare for å få vite om alt er som det skal være - det er det jo som regel. Samt for å sjekke at de har mulighet til å få barn en eller annen gang i løpet av livet. Veldig mange har en liten bekymring for om man klarer å få barn.
Og så er det de som velger å ikke få barn, som er et bevisst valg. Det er kvinnen selv som må føle på hva som er riktig for henne.
Dersom du likevel skulle føle at det meste er på plass i livet, du har møtt riktig person og har forutsetningene som skal til, er vi gynekologer opptatt av at du ikke skal vente så veldig, veldig lenge. Det blir vanskeligere å få barn jo eldre du blir.
Når du går på p-piller, er det sånn at pillen overstyrer kroppen din. Den bestemmer når blødningen skal komme og du kan ikke vite om kroppen din lager en regelmessig menstruasjonssyklus selv.
Om du begynner å tenke på at du vil ha barn, lønner det seg å bytte til en type prevensjon som lar deg følge med på hvordan dine egne hormoner lager menstruasjonssyklus, som for eksempel spiral, hormonspiral, minipille eller kondom. På den måten får du sett til at menstrasjonen kommer som den skal, hver fjerde uke, noe som gjør det mye lettere å time når du har eggløsning og dermed når du er mest fruktbar.
Om du slutter på pillen og ikke får regelmessig mens, eller om du hadde uregelmessig mens før du begynte på p-pillen og det fortsetter å være uregelmessig etter at du sluttet, kan det være mulig at du trenger litt hjelp av din gynekolog. Når du vet at du får eggløsning regelmessig, blir det enklere å planlegge når man skal prøve å bli gravid.
Eggløsning er det signalet kroppen din sender for å si at nå er det et egg som er klart til å bli befruktet. Om egget ikke blir befruktet i løpet av relativt kort tid, kommer det mens 14 dager etter eggløsning.
Du er mest fruktbar midt mellom to mens, to dager før forventet eggløsning. Og i etterpåklokskapens navn vil eggløsningen ALLTID være 14 dager før en ventet mens. Her kan du benytte deg av visse hjelpemidler for å se til at det stemmer med kroppen din. For eksempel kan du ta en eggløsningstest.
Kvinner merker også eggløsning ved at utfloden i skjeden blir mer slimete og tråd-lignende.
Ja, det finnes en app som regner ut når du har eggløsning. Den regner dette utifra hvordan din vanlige syklus er, og fungerer best for deg som har en regelmessig mens.
Den tar ikke hensyn til om du blir forkjølet, reiser i tidssoner eller når mensen din er forsinket, så bruk den som en pekepinn.
Den forstår ikke når det er risiko for forsinket mens, men regner alltid med en eggløsning 14 dager før antatt menstrasjon.
Mange kvinner kommer innom oss og lurer på fruktbarheten. Da foretar vi en gynekologisk undersøkelse, der vi blant annet tar ultralyd der vi ser på eggstokker og livmor.
Vi kan også ta en blodprøve. Den må tas mellom dag to og fem i syklusen din, for å vurdere eggestokkenes funksjon og eggreserver, altså hvor mange egg som er igjen. Det gir en god indikasjon på hvordan eggstokkene fungerer.
Det som er vanskelig å si noe om er hvor lenge eggestokkene fungerer godt. Det er en vurdering man kan ta der og da, altså om det ser fint ut nå, men vi kan for eksempel ikke si med sikkerhet at du er safe mtp barneønske i fem år frem i tid.
Ja, da er det snakk om å ta en sædprøve, der man ser på sæden og hvor raskt den svømmer i riktig retning.
Det er sjelden man tar en slik test før man ønsker å bli gravid. Vi anbefaler å prøve i hvert fall i seks til 12 måneder først.
85 prosent av kvinner som prøver å bli gravide, blir det i løpet av, 12 måneder. Det er det vanlige. Hvis du har prøvd i 12 måneder og ikke fått det til, kan du gå til gynekologen din og få en utredning i form av gynekologisk undersøkelse, blod- og sædprøve.
Din gynekolog kan da søke om kunstig befruktning ved et offentlig sykehus. Da er kravet at du skal ha prøvd i et år først.
Om du oppsøker en privat klinikk, er det ingen krav om antall måneder du må ha prøvd. Er du bekymret eller i tvil om hva du skal gjøre, bør du ta en prat med gynekologen din.
Mitt beste råd er å forhøre seg med venninnegjengen. Hvem går de til som de er fornøyde med?
Prøv og se hvordan det fungerer for deg, og bytt om du ikke er fornøyd.
Bestill time hos gynekolog (uten henvisning) eller les mer om våre gynekologi-tjenester.
Artikkelen er produsert i samarbeid med ELLE.no
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.