Symptomer som stivhet og smerter i ledd og muskler kan være tegn på du har revmatisk sykdom, men behøver ikke være det. Cirka 40 % av befolkningen har plager fra ledd og muskler, men bare 10 % har en revmatisk sykdom.
Det finnes over 100 forskjellige revmatiske sykdommer. De deles gjerne inn i tre hovedgrupper.
- Sykdommer med betennelse, for eksempel urinsyregikt, leddgikt og psoriasisgikt.
- Artrose («slitasjegikt») som forekommer oftest i hofte- og kneledd og hender, samt nakke- og rygg.
- Bløtvevstilstander – bl.a. smertetilstander som fibromyalgi. Skulderlidelser med sene- og slimposebetennelse, tennisalbue og Achilles-senebetennelse er andre eksempler innen denne gruppen.
Ofte sier vi at en person er giktisk hvis han eller hun reagerer med smerter på værforandringer. Slik værømfintlighet er ikke tegn på revmatisk sykdom, men er en reaksjonsform mange mennesker har.
De vanligste revmatiske sykdommene
Leddgikt, som på fagspråket kalles revmatoid artritt, er en av de vanligste betennelsessykdommene. Forekomsten er cirka 1% av befolkningen, og 2/3 av de rammede er kvinner.
Hos eldre menn er urinsyregikt (arthritis urica) den vanligste formen for betennelse i ledd. Det kalles også podagra som betyr smerter i fot. Urinsyregikt er 3 – 4 ganger så vanlig hos menn som kvinner.
Til betennelsessykdommen hører også revmatiske systemsykdommer som kan angripe andre organer enn ledd. Eksempler er lupus (mange organer), vaskulitt (blodårer), sklerodermi (hud og indre organer), polymyositt (muskulatur) og Sjøgrens sykdom (kjertelvev). Disse er langt sjeldnere enn leddgikt eller revmatoid artritt.
Rygglidelser og artrose i hofte- og kneledd er blant de vanligste revmatiske tilstandene i tillegg til fibromyalgi. Fibromyalgi forekommer hos ca. 3 % av voksen befolkning, 5 % av kvinner og 1 % av menn.
Få hjelp av revmatolog hos Volvat
Revmatologiske lidelser kan påvirke ledd og muskulatur, men også få følger for andre organer og din allmenntilstand. Våre erfarne revmatologer utreder og behandler alle revmatiske lidelser.
Hos Volvats revmatologer får du hjelp med din revmatiske sykdom, eller utredning dersom du mistenker revmatisme. En undersøkelse hos oss innebærer en gjennomgang av din sykehistorie, samt grundig fysisk undersøkelse og eventuelle tilleggsundersøkelser. Tenk gjerne over din sykdomshistorie før legetimen, slik at du er godt forberedt til å svare på kontrete spørsmål om symptomer og plager. Revmatologen vil på bakgrunn av samtale med deg, fysisk undersøkelse, laboratorieprøver og/eller bildediagnostikk (røntgen, CT, MR) stille en diagnose. Du vil få gode råd om videre oppfølging, behandling og kontroller.
Hos våre revmatologer får du grundige undersøkelser og god oppfølging spesialtilpasset dine behov.
Bestill time hos revmatolog, eller les mer om vår revmatolog-tjeneste