Belastningsskade
Løpere er særlig disponert for belastningsskader, fordi løping innbærer ensidig belastning av sener og muskulatur. Dette kan over tid gi en irritasjon i vevet som videre kan gi opphav til en skade.
De vanligste belastningsskadene er:
- Knesmerter
- Betent akilless
- Andre plager med akilless
- Beinhinnebetennelse
- Plager i ankel og fot
“Too much, too fast, too soon – with too little rest”
Belastningsskader i løping må sees i sammenheng med flere årsaksfaktorer som sko, underlag, dosering av trening og fysiske begrensninger. Vinteren kan være ekstra belastende for foten da det er kaldt og underlaget tøffere, som gjør en mer utsatt for belastnigsskader.
Løpeteknikk og løpeskade
Løpeteknikk er individuelt. Om du lander på utside eller innside fot, eller løper på forfot eller hælen varierer fra person til person. En løpsanalyse kan gi deg noen tips til hvordan du kan forbedre løpeteknikk og forebygge skader.
Har du allerede fått en løpeskade bør du få hjelp til å analysere løpeteknikken din for å se om du kan gjøre noen justeringer. Dette kan avlaste strukturene i foten som er skadet og påvirke hvor raskt skaden heles. Husk at en endring i løpeteknikk tar tid og du må beregne en del uker før det kjennes naturlig ut.
Såletilpasning
En fysioterapeut kan vurdere om du har riktig skotøy, og individuelt tilpasse såler for å korrigere eventuell feilbelastning på foten når du løper.
Treningsmengde
En risikofaktor for belastningsskader er for høy treningsmengde og intensitet i forhold til hva sener og muskulatur tåler. Pass på å variere hvilket underlag du løper på, og unngå for mye løping på tredemølle og asfalt. I vintersessongen er det også lurt å variere piggsko med vanlige løpesko.
Styrketrening
Tidligere studier viser at belastningsskader under løping kan reduseres ved å trene forebyggende styrketrening. Se tidligere artikkel om styrketrening for løpere med øvelsesforslag. Vær oppmerksom på at mennesker som har hatt skade tidligere, er mer utsatt for å få nye skader.
Veiledning hos fysioterapeut
Ved gjentatte plager under løping, ta kontakt med en fysioterapeut som kan gi deg gode råd slik at du får fullt utbytte av løpingen.
Hos våre dyktige og erfarne fysioterapeuter kan du få personlig råd og veiledning om trening samt forebygging av belastningsskade. Vi har kort ventetid. Du kommer direkte til spesialist og du trenger ikke henvisning.
Les mer om personlig trening
Les mer om fysioterapi
Oslo Maraton og Volvat er gode samarbeidspartnere gjennom flere år
Se flere saker om Oslo Maraton