Ofte stilte spørsmål om soling, solkrem og hudkreft

28.04.2023

Velg tema:

Spørsmål om soling og solkrem

1. Når kommer brunfargen etter soling?

Hvor raskt man får brunfarge etter soleksponering, vil variere utfra hudtype. De fleste kan få en fin brunfarge etter bare få dager. Hvis det er første gang du soler deg i år, og du har blek hud, så kan det ta en uke før brunfargen blir synlig.

2. Hvordan stoppe flassing etter soling?

Når huden flasser etter for mye soleksponering, så prøver den å reparere seg selv. Det beste du kan gjøre er å sikre at huden er fuktig på utsiden, ved å bruke tykk fuktighetskrem, og samtidig drikke mye vann for å fylle på med fuktighet på innsiden av kroppen.

3. Skal man dusje etter sol?

Det er ingen problem å dusje etter soling – man kan ikke vaske bort brunfargen. Det er imidlertid viktig å påføre fuktighet i etterkant av dusjen, da varmt vann og soling kan strippe huden for fukt.

4. Kan man dusje av seg brunfargen?

Nei, du kan ikke dusje av deg brunfargen. Det er ikke mulig vaske bort brunfarge, da dette pigmentet er en naturlig beskyttelse mot solen og er dypt forankret i huden. Eksfoliering og bleking av huden kan imidlertid redusere synligheten av brunfargen over tid.

5. Blir brunfargen borte når man flasser?

Ja, hvis du flasser av huden etter en solbrenthet eller soling, kan det føre til at brunfargen blir mindre synlig.

6. Hvordan beholde brunfargen etter Syden?

Du kan vedlikeholde brunfargen ved å bruke fete fuktighetskremer eller selvbruningsprodukter regelmessig. Ved å bruke fuktighetskrem kan man bevare brunfargen noe lengre.

7. Hvor mange ganger må jeg sole meg for å bli brun?

Det varierer fra person til person avhengig av hudtype, eksponering for sollys og andre faktorer. Generelt sett kan det ta flere soløkter for å få en dyp og jevn brunfarge. Det anbefales å begrense soling mest mulig for å redusere risikoen for solskader og solbrenthet.

8. Er det farlig å sole seg med selvbruning?

Nei, selvbruningsprodukter er generelt trygge å bruke, men det er viktig å huske på at selvbruningsprodukter ikke beskytter deg mot skadelige UV-stråler, så bruk alltid solkrem hvis du skal sole deg.

9. Kan man bli brun etter kl. 17?

Man kan fortsatt bli brun etter kl. 17. Strålingen fra solen er vanligvis svakere på dette tidspunktet, og vil være sunnere for huden enn å sole seg ute når sola er sterkest.

10. Må jeg bruke solkrem hvis jeg ikke blir solbrent?

Ja, risikoen for hudkreft øker når man tilbringer mye tid i solen over tid, uansett om man blir solbrent eller ikke. Bruk av solkrem vil redusere samlet eksponering for UV-stråling.

11. Når er sola på sitt sterkeste?

Sola er sterkest mellom kl. 12 og kl. 15 og det er viktig å begrense soling i denne perioden, med mange pauser.

12. Hvor lenge er det anbefalt å sole seg?

Det er anbefalt å begrense soling til maksimalt 20-30 minutter om dagen, spesielt i perioder med mye sol og når solen er på sitt sterkeste.

13. Kan man bli brun med solfaktor 50 og 30?

Ja, man blir brun selv om man bruker en høy solfaktor. Solbeskyttelse med faktor 50 vil redusere eksponeringen for UV-stråler og hindre solbrenthet. Det kan ta lenger tid å oppnå ønsket brunfarge, fordi huden bruker tid på å produsere pigmentet i huden. Men derfor vil brunfargen vare lenger enn når man bruker lav SPF.

14. Hvor ofte skal man smøre seg med solkrem?

Man bør smøre huden med solkrem hver andre til tredje time når man er ute i solen. Dersom man trener eller bader er det ekstra viktig å smøre seg ofte, da solkremen forsvinner raskere.

15. Når bør man unngå sola?

Man bør unngå solen når den er på sitt sterkeste, vanligvis mellom kl. 12 og 15. Det er også lurt å unngå solen når man er solbrent eller har soleksem.

16. Skal man bruke solkrem hele året?

Det er lurt å bruke solkrem året rundt, spesielt hvis man oppholder seg mye utendørs eller i områder med mye sol.

17. Hvor lenge skal solkrem tørke?

Solkrem bør tørke i 15-20 minutter før man går ut i solen, slik at den har tid til å trekke inn i huden.

18. Hva gjør sola med kroppen?

Sola gjør at kroppen kan lage vitamin D, som er viktig for blant annet skjelettet og immunforsvaret. For mye sol derimot, kan føre til solskader og økt risiko for hudkreft.

19. Hvorfor blir jeg så brun?

Hvor mye farge man får avhenger av hudtype, hvor mye man eksponeres for solen, og hvor lenge man eksponeres. Brunfargen skyldes produksjonen av pigmentet melanin i huden.

20. Er det farlig å ta for mye betakaroten?

Ja, det kan være farlig å ta for mye betakaroten over lengre tid. Store doser kan føre til for høye nivåer av vitamin A i kroppen, som kan være giftig i store mengder.

21. Skal man ta på solkrem eller fuktighetskrem først?

Solkrem bør påføres som siste steg i hudpleierutinen din, etter fuktighetskrem. På kroppen trenger man nødvendigvis ikke smøre seg med fuktighetskrem og solkrem samtidig. Ofte er det nok å bruke solkrem på dagtid og fuktighetskrem på kvelden og natten.

22. Skal man ha solkrem i kjøleskapet?

Det er ikke nødvendig å oppbevare solkrem i kjøleskapet, men det kan være lurt å oppbevare den på et kjølig og tørt sted.

23. Kan man bli brun av å ligge i skyggen eller under parasoll?

Man kan bli brun i skyggen. UV-stråler fra solen trenger gjennom både klær og eventuelle parasoller som gir skygge. Men det vil ta litt lenger tid å få farge enn når man eksponeres for direkte sollys.

24. Hvor lenge må man vente med å bade etter å ha tatt på solkrem?

Det anbefales å vente i 15-30 minutter etter påføring av solkrem før man går i vannet, slik at solkremen får tid til å trekke inn i huden og gi optimal beskyttelse mens du er i vannet. Du kan bli solbrent også mens du bader. Husk å smøre deg på nytt etter du har kommet opp fra vannet.

25. Kan solkrem ligge i sola?

Solkrem kan ligge i sola, men det anbefales å oppbevare den i skyggen for å unngå at den blir utsatt for høye temperaturer som kan påvirke hvor godt den beskytter.

26. Skal man bruke solkrem hver dag, selv om det ikke er sol?

Det anbefales å bruke solkrem hver dag, spesielt hvis du er utsatt for solen i lengre perioder. UV-strålene som forårsaker solskader, kan fortsatt være til stede på overskyede dager eller når man er innendørs.

27. Hva er negativt med solarium?

Solarium øker risikoen for hudkreft og kan forårsake hudforbrenning. Det kan også føre til tidlig aldring av huden.

28. Er sol bra for acne?

Sol kan bidra til å redusere betennelse og rødhet i huden, men det kan også tørke ut huden og forårsake mer alvorlige utbrudd. Det anbefales å bruke solbeskyttelse og å unngå overeksponering for sol.

29. Hvorfor forsvinner brunfargen så fort?

Brunfargen forsvinner etter hvert fordi de øverste lagene av huden stadig fornyes, og de gamle cellene som inneholder pigmentet brytes ned og skilles ut. Hvor raskt brunfargen forsvinner, avhenger av en rekke faktorer, inkludert hudtype, solintensitet og hvor mye solbeskyttelse som brukes.

30. Hva er forskjellen på solfaktor 30 og 50?

Solfaktor 30 blokkerer ca. 97% av UVB-strålene, mens solfaktor 50 blokkerer ca. 98% av UVB-strålene. Jo høyere solfaktor, jo bedre beskyttelse mot UV-stråling.

31. Kan man bli brun gjennom et vindu?

Vanlige vinduer blokkerer UVB-strålene som gir solbrenthet, men UVA-strålene kan fortsatt passere gjennom.

32. Blir man blekere av å bade i klorvann?

Det er mulig at klorvann kan tørke ut huden, men det vil ikke gjøre deg blekere. Langvarig eksponering for klor kan imidlertid føre til hudirritasjon.

Tilbake til oversikten

Hudkreft spørsmål

33. Kan man få kreft av solkrem?

Nei, solkrem kan ikke forårsake kreft. Solkrem beskytter mot solskader, solbrenthet og reduserer risikoen for hudkreft.

34. Kan man få hudkreft av selvbruning?

Selvbruning er en tryggere måte å få brunfarge på enn å sole seg, og fører ikke til hudkreft. Men det er viktig å huske på at selvbruningsprodukter ikke gir beskyttelse i solen, og at man alltid må bruke solfaktor i tillegg.

35. Hvor ofte må man ta sol for å få kreft?

Det er ingen trygg, nedre grense for hvor ofte man kan ta solarium. Risikoen for hudkreft øker for hver gang man tar sol, og jo yngre man er når man starter.

36. Hvor stor sjanse er det for å få kreft av sola?

Risikoen for å utvikle hudkreft avhenger av en rekke faktorer, inkludert hudtype, genetisk predisposisjon, hvor ofte man blir solbrent og mengden sol man er utsatt for over tid. I Norge fikk i overkant av 3000 mennesker hudkreft i 2021.

37. Hva er en solskade?

En solskade er en skade på huden som skyldes overdreven eksponering for solen, inkludert solbrenthet, solutslett og andre typer hudirritasjon. Solen kan også gi skade på hudens DNA som vil gi celleforandringer.

38. Hvor fort utvikler hudkreft seg?

Hudkreft kan utvikle seg over kort eller lang tid, og hastigheten på utviklingen vil variere avhengig av typen hudkreft og hvor alvorlig den er.

39. Hvem er mest utsatt for hudkreft?

Personer med lys hud og økt følsomhet for solstråling har høyere risiko for å utvikle hudkreft. Personer som har blitt utsatt for mye sol i løpet av livet har også høyere risiko. Personer som bruker immundempende medisiner eller har svekket immunforsvar har økt risiko.

40. Hvordan merker man at man har hudkreft?

Symptomene på hudkreft kan variere avhengig av typen hudkreft, men vanlige symptomer inkluderer en endring i utseendet på en føflekk, en ny flekk som ser annerledes ut, en kul som vokser eller et sår som ikke gror. Det anbefales å sjekke føflekker og andre hudforandringer regelmessig, og hvis du har mistanke om at en føflekk ser annerledes ut eller har endret seg, bør du oppsøke en lege for en vurdering.

41. Kan kreft se ut som kvise?

Ja, noen typer hudkreft kan se ut som en kvise eller et annet vanlig hudproblem. Dersom kvisen ikke går bort over tid, samt øker i størrelse bør den sjekkes av hudlege.

42. Kan man få hudkreft uten å bli solbrent?

Ja, eksponering for UV-stråling fra solen eller solarium er en risikofaktor for hudkreft, selv om man ikke blir solbrent.

43. Finnes det ufarlig kreft?

Det finnes kreftformer som anses som mindre aggressive og har bedre prognose og behandlingsmuligheter enn andre.

44. Hvordan kjennes hudkreft ut?

Hudkreft kan se ut som en føflekk eller et sår som ikke vil gro, og det kan føles som en klump eller en skorpe på huden. Hvis du er bekymret for en hudforandring, bør du oppsøke lege.

45. Kan mørkhudede få hudkreft?

Ja, alle hudtyper kan få hudkreft. Jo mer melanin huden har, jo bedre beskyttet er den mot solbrenthet. Men man kan fortsatt utvikle melanom og andre typer hudkreft.

Tilbake til oversikten

Solbrenthet spørsmål

46. Hva hjelper mot kløe etter solbrenthet?

Dersom man har fått soleksem kan man lindre kløe ved å bruke en form for salve som virker hemmende på betennelse, eller en lokalbedøvende krem. Har man kløende hud som følge av manglende fukt i huden, så anbefales det å bruke fuktighetskrem eller aftersun etter soleksponering.

47. Kan man bli solbrent når det er kaldt eller overskyet?

Ja, solstrålene kan trenge gjennom skyer og være sterke selv når det er kaldt. På en overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene.

48. Kan man bli syk av å bli solbrent?

Ja, alvorlig solbrenthet kan føre til blemmer, feber, hodepine og kvalme, og i sjeldne tilfeller kan det føre til dehydrering og sjokk. Hvis man blir solbrent flere ganger i ung alder, har man også økt risiko for å utvikle hudkreft senere i livet.

49. Hva er best på solbrent hud?

Det beste for solbrent hud er å holde huden fuktig og avkjølt ved å bruke aloe vera-gel eller en mild fuktighetskrem. I tillegg er det superviktig å drikke mye vann når man er solbrent.

50. Hva hjelper aftersun med?

Aftersun hjelper med å gi fuktighet til huden, samtidig som den virker nedkjølende på lett solbrent hud. Jevnlig bruk av aftersun etter soleksponering kan også bidra til å bevare brunfargen lengre.

51. Kan man bli solbrent gjennom vindu og klær?

UVA-strålene kan slippe gjennom vindu. Det skal en del til i praksis for å få en skadelig mengde UVA gjennom vindu, men sitter man f.eks. en hel dag i bilen eksponert for sollys kan man bli solbrent.

UV-stråler kan trenge gjennom klær og forårsake solbrenthet.

52. Kan man bli solbrent under føttene?

Ja, det er mulig å bli solbrent under føttene. Huden over hele kroppen kan bli solbrent, samt øyne.

53. Hva skal man gjøre når man har blitt solbrent?

Hvis man er blitt solbrent er det viktig å tilføre kroppen rikelig med fukt, både på utsiden og innsiden. Smør deg inn med en tykk fuktighetskrem og drikk mye vann. Det er også viktig å unngå ytterligere soleksponering på de stedene man er solbrent.

54. Kan man bli solbrent under vann?

Man kan bli solbrent under vann, selv når det er skyer eller dis. UV-strålene fra solen trenger lett gjennom vannoverflaten, men kraften er noe redusert. Ligger man derimot oppå vannet, gir dette sterkere stråling og økt risiko for å bli solbrent.

55. Blir man brun etter å ha blitt solbrent?

Solbrenthet er et tegn på skade i huden, og det kan føre til både flassing og tidlig aldring av huden. Det anbefales å unngå solbrenthet og å bruke solfaktor for å beskytte huden.

56. Hvordan roe ned solbrent hud?

For å roe ned solbrent hud kan man bruke en mild fuktighetskrem og unngå å utsette huden for mer sol. Det kan også være nyttig å drikke mye vann og unngå å skrubbe eller gni huden.

57. Kan man bli solbrent på leppene?

Ja, leppene kan bli solbrent hvis de ikke er beskyttet med solkrem eller leppekrem med solbeskyttelse. Dette kan være smertefullt og kan også føre til tørrhet og sprekker i leppene.

58. Hvor lang tid tar det før solbrenthet går over?

Tiden det tar for solbrenthet å gå over varierer avhengig av alvorlighetsgraden. Lett solbrenthet kan gå over i løpet av noen dager, mens alvorligere solbrenthet kan ta opptil en uke eller mer å helbrede.

59. Hvordan bli brun uten å bli brent?

Gradvis og forsiktig eksponering for solen, i kombinasjon med bruk av solbeskyttelse i from av klær, solbriller og solfaktor, kan bidra til å unngå solbrenthet og gi en gradvis, sunn brunfarge over tid.

Tilbake til oversikten

Trenger du hjelp med solskader?

Les mer om behandling av solskadet hud, eller bestill time hos hudlege

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.