Hvordan skal man trene etter sykdom?

De fleste opplever korte eller lengre perioder med sykdom i løpet av året. For enkelte kan sykdom og skader gå ut over prestasjon på trening, og det kan være vanskelig å vite akkurat hvordan man skal trene for å komme tilbake i god fysisk form. I denne podkast-episoden snakker vi med idrettslege Aina Emaus om hvordan man kan trene etter sykdom.

Aina Emaus - Lege, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, PhD

19.04.2023

Hva er en idrettslege?

En idrettslege, eller legespesialist i fysikalsk medisin, er en lege med spesialisering innen idrett og fysisk aktivitet. Idrettsleger bruker idrett og fysisk aktivitet som både behandling og forebygging mot skader og sykdom, i tillegg til rehabilitering av idrettsskader.

Volvat Nimi har dyktige og erfarne idrettsleger med ulike spesialistkunnskaper. Vi kan hjelpe deg tilbake i trening etter skade og sykdom, eller gi råd om hvordan man kan forebygge mot skader og sykdom i din idrett.

Hvem kan gå til en idrettslege?

Det er fort å tenke at idrettsleger kun kan brukes av de med lang idrettshistorie. Man trenger imidlertid ikke å være aktiv idrettsutøver eller maratonløper for å dra nytte av en time hos idrettslege. Aina Emaus, idrettslege ved Volvat Nimi, forteller at det er stor variasjon i hvilke mennesker som oppsøker idrettslege.

«Hos oss kommer det alle slags folk; barn som er svært aktive og har plager på grunn av det, barn som har skadet seg, eller kanskje ungdommer som har trøbbel i forbindelse med idrett. Det kommer også en del folk i middelalderen som er for aktive. Samtidig kommer det mange som ikke er aktive i det hele tatt. 70-åringer som ønsker å løpe maraton og 80-åringer med artrose i knær oppsøker også idrettslege».

Videre beretter Emaus at de aller fleste som oppsøker idrettslege er helt vanlige folk, med vanlig forhold til trening og idrett. Det er altså ikke bare de som driver med idrett som kan gå til idrettslege.

Hvordan foregår en undersøkelse hos idrettslege?

Når man kommer til konsultasjon hos idrettslege, vil man først ha en samtale om hva som er grunnen til at man oppsøker hjelp. Deretter prøver man å lage en plan for hvordan problemet kan løses og snakke om eventuelle behandlingsmuligheter. Målet med å oppsøke idrettslege er forskjellig fra person til person. Noen har helt konkrete mål, for eksempel en vrikket ankel som trenger rehabilitering, og andre har hatt diffuse smerter i mange år som ønsker å finne årsaken til plagene.

Trening er viktig for mange og det bidrar til økt livskvalitet. Derfor er det avgjørende å vite hvordan man skal innføre trening igjen, uten at det skader kroppen. Hvilke aktiviteter man bør starte med og hvor hardt man skal presse kroppen er avhengig av personlige faktorer og hvilken sykdom man har hatt. Rådene til trening etter sykdom blir derfor unike for hver person.

Hvordan skal man trene etter sykdom?

Det er svært viktig å lytte til kroppen og ta ting gradvis når man skal starte treningen igjen etter sykdom. Mange sliter med ettervirkninger fra infeksjonssykdommer, slik som covid-19, hvor formen er dårlig i lang tid etter at man var syk. Trøtthet og unormal pulsrespons er typiske plager etter infeksjonssykdom som kan gjøre det vanskelig å starte med trening igjen. I slike tilfeller mener Emaus at det er ekstra viktig å gå sakte frem med å reintrodusere trening. Man kan imidlertid ofte gjøre noen enkelte former for aktivitet, selv om man tar det langsomt.

«Tålmodighet er viktig, men man skal hele tiden se at det går litt framover».

Dersom man blir sliten av å gå en tur eller trene forsiktig, så bør man avvente treningen litt til. Hvis man nettopp har brukt en uke på å være syk, så skal det gå i hvert fall en uke før man er tilbake på trening igjen. Om man har vært syk med covid-19, så kan det ta mye lengre tid før kroppen er klar for å trene slik som før – ofte må man ta det rolig i flere uker.

For å finne ut om kroppen er klar for trening, så kan man teste ut forsiktige aktiviteter i en periode. Hvis man blir sliten av en 30-minutters gåtur, så kan man prøve 10 minutter i stedet. Hvis 10 minutter går fint, kan man teste ut 15 minutter neste gang. Slik finner man ut hvor hardt man kan pushe seg selv ved å lytte til kroppen. Selv om man tar det gradvis, så vil det sakte men sikkert gå fremover.

Hva kan skje om man starter for tidlig?

Hvis man starter med trening for tidlig, kan det oppstå en reinfeksjon – da tar ting gjerne lengre tid. Det kan også oppstå betennelse på hjerteposen, som er en alvorlig tilstand. For å unngå dette, er det veldig viktig å ikke presse kroppen for tidlig. Dersom man er i tvil, så er man ikke i tvil – da skal man stå over, forteller Emaus.

«Ta heller en dag fri. Det er ikke alltid man kan løpe av seg en forkjølelse – om det er første dag med symptomer, så kan det være starten på en alvorlig infeksjon. Har man vært syk i en periode og er litt nesetett, så kan man imidlertid åpne opp litt av å trene».

Podkasten produseres av Volvat og er tilgjengelig på alle de store strømmetjenestene

Les mer om Her for deg-podkasten

Aina Emaus

Lege, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, PhD

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.