Den moderne kvinnen i overgangsalderen
– Jeg opplever at dagens kvinner ikke aksepterer at de må lide seg gjennom overgangsalderen, hvert fall de som vet at det finnes hjelp å få, forteller spesialist i kvinnehelse og gynekolog Helena Enger.
I dag har vi gode og trygge muligheter til å behandle overgangsalderen effektivt. Det betyr at ingen trenger å gå rundt med symptomer som holder en tilbake i hverdagen, og skaper unødvendig lidelse. Hormonbehandling er den mest effektive behandlingen for plager i overgangsalderen. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen, får vi en «mangeltilstand». Da kan vi tilføre østrogen tilbake slik at man føler seg som «seg selv» igjen.
– Kvinner har vært redde for hormonbehandling lenge på grunn av misvisende studier som kom ut for 20 år siden, vi har på en måte blitt hjernevasket med at hormonterapi og østrogen er farlig. Det er ikke tilfellet! Hormonterapi i overgangsalderen er helsefremmende gitt i riktig form og mengde, det hjelper mot plager her og nå, og forebygger sykdom senere i livet. Det er ingen grunn til å frykte hormonterapi mot plager som oppstår i overgangsalderen. Det vil jeg at alle norske kvinner skal vite for å kunne ta et godt valg for seg selv, understreker Enger.
Hvordan kjenne igjen overgangsalderen?
Mange kvinner vet at overgangsalderen fører med seg uregelmessig menstruasjon, hetetokter og tørre slimhinner i skjeden. Andre vanlige symptomer man ikke nødvendigvis forbinder med overgangsalderen, er:
- søvnvansker
- dårligere konsentrasjon
- følelsen av «bomull» i hodet/ tåkehode
- mindre energi
- mindre sexlyst
- hjertebank
- bekymring og lett angst
- nedstemt
- leddplager
- vektøkning
Om man er litt oppmerksom på hva som kan komme, er det lettere å kjenne igjen overgangsalderen og ha lavere terskel for å søke hjelp.
Hormonterapi er helsefremmende
Hormonbehandling er effektivt mot mange plager forbundet med overgangsalderen og reduserer risikoen for en rekke livsstilssykdommer, gitt i riktig mengde. Det kan hjelpe mot: hetetokter, nattesvette, tørr slimhinne, muskel- og leddsmerter, humørsvingninger, nedsatt sexlyst og søvnforstyrrelser.
Vi bremser samtidig mye av aldringen som skjer inne i kroppen når vi går på hormonterapi. Hvis du begynner på hormonterapi når du er 52, vil kroppen fortsatt være 52 på innsiden etter 10 år med behandling. Dette er fordi hormonterapien kan redusere risiko for åreforkalking, hjerte- og karsykdom, benskjørhet, risiko for diabetes og tykktarmskreft, risiko for demens og Alzheimer.
– Kvinner som går på hormonterapi har lavere dødelighet og sykelighet, enn kvinner som ikke går på hormonterapi. Det vil si at det er farligere å ikke gå på hormonterapi, enn det er å gå på det. Det vet ikke alle norske kvinner, og det vi prøver å gjøre i dag er å spre dette budskapet og muligheten for behandling, sier Enger.
Bivirkninger ved hormonterapi
Det er progesteronet som er hissigst på brystkjertelvevet, og om man går på hormonbehandling i form av østrogen og progesteron er det ikke økt risiko for brystkreft de første 5-8 årene av behandling. Det er imidlertid diskusjon i hvorvidt man har en økning av brystkreftrisiko etter det. Man mener at det kan være en liten økning i risiko for brystkreft, men alder er også noe som påvirker denne faktoren. Det viktigste faktorene som øker risiko for brystkreft er alder, gener og brystkjerteltetthet, fedme og alkohol.
Hva skjer etter overgangsalderen?
Når vi går inn i overgangsalderen går vi inn i en østrogenmangeltilstand som vedvarer resten av livet. Kroppen endrer seg permanent og man vil opplever varige endringer. Selv om de fleste plagene vil avta eller forsvinne helt med årene, er det slik at når østrogenproduksjonen stopper, forblir hormonnivåene lave resten av livet, menstruasjonen opphører og du kan ikke få barn lenger.
– Det er viktig å få ut budskapet til alle kvinner at overgangsalderen i 2023 trenger ikke å være et problem – det kan enkelt behandles!
Podkasten produseres av Volvat og er tilgjengelig på alle de store strømmetjenestene
Les mer om Her for deg-podkasten