Gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer, Trine Tromsdal, synes at det er synd med økende skepsis rundt hormonelle prevensjonsmidler, da hun sier det finnes nok alternativer å velge mellom slik at man kan unngå plagsomme bivirkninger. Samtidig har prevensjonsmidler flere virkningsområder – det kan blant annet behandle flere smertetilstander i underlivet.
– Prevensjonsmidler ble primært utviklet for å forhindre graviditet, og for å gi kvinner kontroll over egen kropp og liv, forteller gynekolog Trine.
Er det noe du mener alle burde vite om prevensjon?
– Prevensjon er trygt – det finnes en løsning for alle, sier Trine. Vi kan hjelpe til med å finne den formen som passer deg best. Noen ganger må man prøve å feile litt, så mitt råd er å holde ut og søke hjelp for veiledning.
Unge og friske kvinner har som regel veldig lav risiko for å utvikle alvorlige bivirkninger som blodpropp. Dersom man er utsatt for å utvikle blodpropp, vil vi finne en annen form for prevensjonsmidler som er tilpasset deg. Vi foretar alltid en vurdering, går gjennom sykehistorie og kartlegger mulige risikofaktorer før vi anbefaler prevensjon.
Hva er fordelene med prevensjon?
– Det primære formålet med prevensjon er å forhindre graviditet, men det finnes andre årsaker og fordeler med å bruke prevensjon. Vi bruker det også som medisin ved smertetilstander som endometriose, adenomyose, men også ved kraftige blødninger, menstruasjonssmerter, PMS og PMDD, forklarer Trine.
– I overgangsalderen bruker vi også hormonspiral som hormonbehandling – den behandler da symptomer i form av blødningsforstyrrelser.
I tillegg påpeker gynekologen at hormonspiralen ikke bare fungerer som et prevensjonsmiddel, men har også en beskyttende effekt mot kreft i livmoren. Tidlige tegn på celleforandringer inne i livmoren behandles med hormonspiral.
– Overvekst av slimhinnen i livmoren eller slimhinneforandringer kan utvikle seg til kreft i livmoren, hvis det forblir ubehandlet. Dette kan behandles med hormonspiral. Derfor har prevensjonsmidler flere viktige funksjoner, utdyper Trine.
Hvorfor tror du det er skepsis rundt bruk av hormonell prevensjon?
– Det er synd med skepsis rundt hormoner fordi det kan være til veldig god hjelp ved smertetilstander, og det har mange andre gunstige bivirkninger. Mange blir kanskje påvirket av det de ser i sosiale medier om «hvor farlig det er med hormoner», men det er ofte det man trenger hvis man sliter med hormonell ubalanse ved menstruasjonen, forklarer Trine.
– For de som sliter med store blødninger eller har store smerter under menstruasjonen, kan prevensjonsmidler hjelpe med å redusere smerter og man kan bli blødningsfri, sier gynekologen.
Er det farlig å hoppe over mensen?
– Man må faktisk ikke ha menstruasjon eller bortfallsblødning, og det er helt trygt å hoppe over mensen. Du kan hoppe helt over menstruasjoner hvis du ønsker å slippe månedlige blødninger. Da hopper du over den pillefrie uken og går rett over til det nye brettet med p-piller. Hvis man får en mellomblødning, kan man ta pause i tre dager fra p-pillen og så starte igjen, sier hun.
Hvorfor er det noen som sliter med å finne riktig form for prevensjon?
– Vi kvinner er veldig ulike, og reagerer derfor ulikt på prevensjonsmidler. Vi kan si at det å finne riktig prevensjon er det samme som å prøve på kjoler – hvis en kjole passer en kvinne, betyr det ikke at den passer deg. For noen er det veldig enkelt å finne prevensjon som passer dem, mens andre må lete en stund og prøve forskjellige prevensjonsmidler med ulik profil som vi kan hjelpe med, sier Trine.
Gjennom kartlegging av tidligere erfaringer og gjennomgang av mulige eller kjente risikofaktorer, kan vi hjelpe deg med å finne et prevensjonsmiddel som passer deg best.
Hvilken prevensjon gir minst bivirkninger?
– Jeg pleier å anbefale hormonspiral fordi den har hormoner på selve spiralen, så den virker lokalt inne i livmoren. Derfor får man mindre systemiske bivirkninger. Det finnes også en hormonspiral som er spesialutviklet med lite innhold av hormoner, og er liten i størrelsen slik at den passer godt inn i en livmor som ikke har født barn. Det er bare en myte at man ikke kan bruke spiral hvis man ikke har fått barn – alle kvinner kan få spiral, forklarer Trine.
Er det vondt å sette inn spiral?
– For noen er det vondt å sette inn spiral, det kommer vi ikke unna. Vi blir redde for smerter fordi i hjernen vår er det forbundet med at noe er galt. Derfor blir vi redde når vi har det vondt. Men husk på at det er veldig kortvarig ubehag eller smerte, det har en naturlig forklaring og det betyr ikke at noe er galt i kroppen.
– Når man går til en gynekolog som er erfaren og god på dette tar det veldig kort tid og det er over på noen sekunder. Hvis man gruer seg veldig, kan man få bedøvelse. Det tar ikke vekk alt av ubehag, fordi vi ikke kan bedøve høyt oppe i livmoren. Men vi kan enkelt bedøve livmorhalsen, slik at man merker mindre ubehag, sier hun.
Er det noen forberedelser man skal gjøre før innsetting av spiral?
– Vi pleier å anbefale at man skal ta smertestillende ca. en time før undersøkelsen. I tillegg er det beste for innsetting av spiral å komme en av de siste dagene i menstruasjonen. Da er livmorhalsen mykere og mer åpen, som gjør at det er lettere å sette inn spiralen. Dette er ikke nødvendig, men for de som er litt redde for smerter, kan det lønne seg å planlegge.
Kan man gå opp i vekt av p-piller?
– Noen kan gå litt opp i vekt, og ofte har det noe å gjøre med at man holder på væske i kroppen. Det er altså ikke fett, men opphopning av vann som gjør at man legger på seg. Ofte stabiliserer det seg etter hvert, og det er som regel ikke snakk om store mengder.
Når er man trygg med p-piller?
– Hvis du starter med p-piller første dag i menstruasjonen din, er du beskyttet fra første dag. Hvis du starter midt i syklusen din, tar det 7 dager før du er beskyttet mot graviditet og derfor bør man bruke kondom i denne perioden.
Hvor godt funker «cycle syncing» eller naturlig prevensjon?
– Det er selvfølgelig en mulighet hvis du ikke er bekymret for å bli gravid. Dette er best egnet for de som har en regelmessig menstruasjonssyklus, sånn at man vet når man har eggløsning og kan unngå samleie rett før og etter eggløsning. Men jeg vil ikke anbefale dette som prevensjon fordi man ikke kan være 100 % sikker på at man ikke blir gravid.
Få hjelp med prevensjon
Volvats dyktige gynekologer og allmennleger gir deg rask og kyndig hjelp. Vi er tilgjengelige både på chat, telefon, video og for fysisk time på en av våre sentre.
Les mer om prevensjon, vårt gynekologiske tilbud eller bestill time hos en av våre dyktige gynekologer