Sexlivet er ikke over i overgangsalderen

Nedsatt sexlyst er noe mange kvinner opplever i overgangsalderen og er en konsekvens av en rekke fysiske og psykiske endringer i kroppen. Det kan oppleves frustrerende og vanskelig – heldigvis finnes det i dag flere behandlinger som kan hjelpe med seksuelle plager og gi deg sexlysten tilbake.

04.03.2023

Hvorfor forsvinner sexlysten i overgangsalderen?

Tanker som «hva er det som feiler meg?» eller «andre par har regelmessig sex, så hvorfor har jeg plutselig ikke lyst?» er ikke uvanlig når sexlysten plutselig avtar. Er dette tilfellet for deg, kan vi betrygge deg med at det er mange flere enn du tror som sliter med samme nedsatte sexlyst, og det er mulig å gjøre noe med saken. For å skjønne hvorfor man plutselig mister sexlyst, trenger man å forstå hvordan kroppen endrer seg i overgangsalderen.

Kvinner har rundt 50 forskjellige hormoner som til enhver tid sirkulerer i blodet og regulerer ulike kroppslige prosesser. Blant dem er kjønnshormonene østrogen og testosteron, hvor sistnevnte er en særlig medvirker til kvinnens sexlyst. Testosteronnivået hos kvinner er høyest i 20-årene og synker deretter gradvis med alderen.

I 50-årene, når de fleste kvinner kommer i overgangsalder, blir testosteronnivået halvert og etter overgangsalderen synker nivået ytterligere. All produksjon forflytter seg fra eggstokkene til binyrebarken, og mengden testosteron er vesentlig lavere fra tidligere. Dette er en viktig medvirkende årsak til at mange kvinner opplever redusert sexlyst enn tidligere.

Tørre og såre slimhinner

Sexlysten kan også forsvinne som følge av lokale plager i underlivet. Mange kvinner i overgangsalder får tørre og såre slimhinner. Denne tørrheten i skjeden kan gjøre vaginalt samleie ubehagelig og vondt, noe som kan medføre til redusert sexlyst. Det er helt naturlig – sex skal ikke gjøre vondt.

Det er kjønnshormonet østrogen som holder slimhinnen i skjeden fuktig og elastisk i fertil alder. Tørrheten oppstår som følge av nedsatt østrogenproduksjon, en prosess som skjer i overgangsalderen når man slutter å være fertil. Ved østrogenmangel er man også mer utsatt for infeksjoner, som for eksempel skjedekatarr, fordi skjedens bakterieflora endrer seg. En infeksjon i skjeden kan gjøre samleie ubehagelig og vondt, og da er det naturlig å oppleve redusert sexlyst.

Les mer om tørre slimhinner

Hvordan får man tilbake sexlysten?

Det finnes gode behandlinger for de fleste overgangsplager i dag, og behandlingsformen avhenger av hvilke symptomer man har. Noen kvinner har mindre plager som ofte kan lindres med enkle tiltak, mens andre kan ha så alvorlige plager at de påvirker livskvaliteten negativt og har behov for medisinsk behandling. Alvorlighetsgraden av symptomene er avgjørende for hvordan man skal behandle plagene.

Generelle råd for å øke testosteronnivået:

  • Trene ofte og unngå overvekt
  • Spise sunt og variert
  • Redusere stressnivået i hverdagen

Lokal østrogenbehandling

Lokal østrogenbehandling har god effekt mot tørr og sår skjede. Behandlingen finnes som stikkpiller eller kremer og gir økt fuktighet i skjeden, normaliserer bakteriefloraen i skjeden og forebygger mot urinveisinfeksjon og urinlekkasje. I tillegg har lokal østrogenbehandling god effekt på tørrhet i skjeden ved samleie.

DHEA-behandling er en annen lokal hormonbehandling som kan brukes mot plager i skjeden. Behandlingen er relativt lik østrogenbehandling, men har i tillegg dokumentert effekt på seksuell tilfredsstillelse og orgasme. DHEA-behandling finnes i stikkpiller og omdannes til østrogen og testosteron inne i skjeden. Testosteronet kan være årsak til behandlingens effekt på seksuell tilfredsstillelse og lyst.

FemiLift CO2-laser

Laserbehandling med FemiLift har en oppstrammende og fuktighetsgivende effekt i skjeden. Behandlingen reduserer eller fjerner tørrhet og sårhet i skjeden, og har dokumentert positiv effekt på sårhet ved samleie. Laserbehandling kan høres skremmende ut for noen, men behandlingen er både rask og nærmest smertefri.

Les mer om FemiLift CO2-laserbehandling

Systemisk hormonbehandling

Hormonbehandling, eller hormonterapi, er en systemisk behandling som har god effekt på en rekke overgangsplager. Systemisk behandling betyr at den påvirker hele kroppen, og derfor ofte løser flere plager enn kun lokal behandling, som behandler et område. Hormonterapi vil forhindre at slimhinnen i skjeden blir tørr og sår, og øker utfloden i skjeden – dette kan medvirke til økt sexlyst.

Les mer om hormonbehandling

Alternativ hormonbehandling

Det finnes alternativ til systemisk hormonterapi som kan ha god effekt på flere overgangsplager. Behandlingen er ikke like effektiv mot hetetokter som hormonterapi, men har imidlertid en bedre lystøkende effekt. Behandlingen påvirker også seksuell tilfredsstillelse og motvirker tørrhet i skjeden.

Testosteronbehandling

I Norge finnes kun testosteronpreparater for menn. Kvinner kan imidlertid motta samme behandling, med informasjon om at preparatene ikke er utviklet for kvinner i utgangspunktet. Studier viser at testosterontilskudd har en tydelig positiv påvirkning på kvinners sexlyst.

Legen eller gynekologen din følger opp ved slik behandling. Det er viktig å være klar over mulige bivirkninger og komplikasjoner ved hormonbehandling, som ved enhver annen behandling.

Inkluder partneren din

Det kan føles betryggende for både din partner og deg selv å snakke om endringene som foregår i kroppen, selv om plagene kan være intime og sjenerende. Åpenhet om nedsatt sexlyst kan redusere bekymringer og misforståelser i parforholdet. Når partneren din vet hva som foregår i kroppen din og forstår at dette er en prosess som tar tid, er man bedre rustet til å håndtere og vise forståelse for utfordringer som måtte oppstå.

Overgangsalderen er fylt med endringer, både fysisk, emosjonelt og seksuelt. Inkluder partneren din og snakk om det, slik at dere sammen kan finne løsninger på utfordringer knyttet til overgangsalderen.

Visste du at menn også kommer i overgangsalderen?

Menn kommer også i overgangsalder og kan oppleve symptomer som blandt annet redusert sexlyst og seksuell funksjon. Overgangsplagene er generelt mindre fremtredende enn hos kvinnen, noe som kan være grunn til at mannens overgangsalder er lite kjent.

Les mer om menns overgangsalder

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.