For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Paal Drummond - Fysioterapeut
05.02.2019 | Oppdatert: 20.05.2019
Man kommer langt med 2 styrkeøkter på om lag 15 min. hver, og tidsmessig er en slik økt fin å gjennomføre etter at man har vært ute og løpt. Man kan også ha en styrkeøkt i uka som er av litt lenger varighet og kjøre denne som en kombinasjon av styrke og kondisjon. Da kan man ta seg en liten løpetur på om lag 15 min, kun for å varme opp til styrketreningen. Vær gjerne flere om å gjennomføre en slik økt, da går den lettere. Øvelsene som er nevnt i forrige artikkel og som omtales i denne kan brukes og treningsøkten kan organiseres som sirkeltrening med kort pause mellom hver stasjon. Da får man opp pusten og økten blir effektiv.
Denne artikkelen tar for seg øvelser for bakside av lår samt øvelser for å styrke muskulatur rundt midjen, buk- og ryggmuskulaturen. Som nevnt er muskulaturen på baksiden av lår, hamstringsmuskulaturen, en del av strekkapparatet og er viktig for et godt fraskyv under løping. Styrking av denne vil også være skadeforebyggende.
Muskulaturen i midjen er også viktig å trene. God styrke her vil bidra til at man klarer å opprettholde en god holdning gjennom løpeøkten, og dermed blir også løpssteget mer økonomisk og effektivt, og energien går med til framdriften. En dårlig holdning med redusert ryggstrekk og knekk i hofta, er energitappende og løpssteget blir også dårligere.
Ett bens bekkenløft med og uten ball. Her er det viktig å løfte bekken/setet helt opp slik at det blir en rett linje fra kne via hofta og ned til skulder. Senk begge setehalvdeler helt ned til matten før du løfter bekkenet opp igjen. Når du ikke klarer mer bytter du ben. 2 serier på hvert ben. Dersom du vil ha mer belastning kan du legge en medisinball over hofta.
For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.
Hamstringcurl med swissball. Ligg på ryggen med hælene på en ball av medium størrelse. Løft bekken/setet opp og trekk ballen til deg med hælene. Pass på at du holder bekkenet oppe hele tiden, mens du utfører øvelsen. Gjør den i 2 serier.
For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.
Swissballer fås kjøpt i de fleste sportsforretninger og kan brukes til flere øvelser enn overnevnte.
Buk- og ryggøvelsene som omtales nedenfor er sikkert kjent for mange. Man kan gjerne supplere med andre, f.eks sit-ups og rygg-ups.
Ryggliggende bekkenløft med benføring ut til siden. Her det viktig å holde bekkenet oppe under øvelsen, og når du fører benet ut til siden skal du hindre at bekkenet på samme side synker. Du skal rett og slett holde bekkenet i vater. Gjøres i 2 serier på hvert ben.
For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.
Sideliggende planke. Denne øvelsen gjøres på strak arm eller fra underarm. Å gjøre den på strak arm krever litt styrke og stabilitet i skulder. Bekkenet heves og senkes, og du skal holde et godt hofte- og ryggstrekk gjennom hele øvelsen. En variasjon av øvelsen er å heve og senke øverste ben mens du holder holder deg oppe. Øverste ben heves og senkes til du ikke klarer å holde bekken oppe lenger. Gjenta på andre siden. 2 serier på hver side. Denne øvelsen styrker muskulatur på utsiden av hofte, samt buk- og ryggmuskler.
For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.
Planke med benføring ut til siden. Dette er en kjent øvelse for mange, og den kan gjøres med ulike variasjoner. Dette er et eksempel. Dersom denne varianten blir for tung, kan man gjøre den alminnelige plankeøvelsen til man er blitt sterkere. Under øvelsen er det viktig å ikke ha for mye svai i korsryggen og å holde bekkenet oppe. Som navnet på øvelsen tilsier, ligg rett som en planke. I det benet føres ut til siden, skal du ha fokus på ikke å «slippe» bekkenet på samme side. Tenk deg et vannglass som skal stå helt rolig i korsryggen. 2 serier på hver side.
For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.
Som sagt tidligere, du behøver ikke gjøre alle øvelsene hver gang, men velg deg ut noen. Og gjerne suppler med andre øvelser. Variasjon av øvelser er lurt.
Lykke til med øvelsene.
Bestill konsultasjon hos våre dyktige personlige trenere og fysioterapeuter for nyttige tips og veiledning med treningen.
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.