Før barn skal ta blodprøve er det viktig at foreldrene forholder seg rolig, men er tydelige på hva som skal skje. Det er også viktig at man ikke sier ”det gjør ikke vondt, du kjenner ingenting”. For man kjenner stikket, selv om det ikke nødvendigvis er vondt. Mange barn synes det er kjempeskummelt og vet ikke hva de går til, men vil i stor grad speile foreldrenes reaksjoner. Barn er nysgjerrige av vesen og mange synes det er veldig spennende, selv om det også kan være skummelt. De må få bestemme selv om de vil se på eller ikke.
Det er også viktig for oss å presisere at det i bunn er foreldrene som bestemmer om prøven skal tas. Vi kan godsnakke og overtale barnet, men om barnet ikke vil er det opp til foreldrene å ta avgjørelsen på om dette skal gjøres.
Foreldres rolle under prøvetaking er å være en støtte for barnet og holde det i ro. Barnets alder vil avgjøre om barnet sitter på fanget eller alene. Dette varierer fra barn til barn. For mindre barn anbefaler vi allikevel følgende: Barnet sitter på fanget, med begge bena mellom foreldres ben, slik at det ikke kan sparke. Den ene armen holder rundt rygg/mage, mens den andre armen holder i armen som ikke skal stikkes. Fra vår side er det to bioingeniører som har hver sin rolle – den ene holder armen som skal stikkes, den andre stikker. Hvor lang tid det tar avhenger av hvor mange prøver som skal tas, men totalt sett bruker vi ikke mer enn et par minutter på selve prøvetakingen. Etter prøvetaking får barnet premie.
Det er mulig å kjøpe en lokalbedøvende krem, Emla-krem, reseptfritt på apoteket i forkant av blodprøvetaking. Smør da godt i begge albuehuler, da vi ikke vet hvor man kommer til å stikke. Kremen skal sitte på i 1 time for å bedøve, men bør tas av 10 min før blodprøvetaking for at årene skal være lettere å finne. Bedøvelseskremen gjør at årene trekker seg sammen, og de kan derfor være vanskelige å finne.