Smerter i underlivet Lillehammer

Smerter i underlivet kan ha mange ulike årsaker. Smertene kan være akutte, periodevise eller kroniske, samt milde, moderate eller alvorlige. Behandling av smerter i underlivet avhenger av årsaken, alvorlighetsgraden og hyppigheten av smertene. 

Vanlige årsaker til smerter i underlivet

De fleste kvinner vil i løpet av livet oppleve underlivssmerter i ulik grad. Det finnes både akutte og kroniske underlivssmerter, og ofte kan symptomene passe inn i symptombildet til en hel rekke tilstander og sykdommer.

Som regel er underlivsplager ufarlige, men det betyr ikke at man skal måtte gå unødvendig lenge med plagene. 

Underlivssmerter

Hva regnes som underlivssmerter? Underlivssmerter er smerter fra nedre delen av magen eller kjønnsorganene hos kvinner.

Smerter i underlivet kan komme fra:

  • Skjeden
  • Vulva
  • Urinblæren
  • Urinlederen
  • Tarmsystemet

I sjeldnere tilfeller kan smertene komme fra:

  • Muskulatur
  • Blodårer
  • Beinvev
  • Nervesystemet

Ta kontakt ved alvorlige eller vedvarende smerter i underlivet for riktig diagnose og behandling.

Normale eller unormale smerter

Mange er plaget med underlivssmerter – noen har milde symptomer, mens andre kan ha så store smerter at det går ut over både fysisk og psykisk helse.

Underlivssmertene kan også være akutte, andre periodevise eller kroniske. Ofte kan det være vanskelig å skille mellom normale og unormale smerter. Vi har ulik oppfatning av smerte og forskjellige smerteterskel. Derfor kan det være vanskelig å tyde når smertene er såpass vonde at man bør oppsøke hjelp.

Hva er normale smerter i underlivet, og hva kan tyde på sykdom?

Vanlige smerter i underlivet, symptomer og anbefalinger:

10 vanlige årsaker til smerter i underlivet, og hva du kan gjøre med det:

1. Menstruasjonssmerter og kramper

Menstruasjon er en vanlig årsak til ubehag og smerter i underlivet hos mange kvinner. Vanlige symptomer er krampelignende smerter i underlivet, midtre eller nedre del av magen og nedre del av ryggen.

Ca. 50% opplever menssmerter de første dagene av mens

Omtrent halvparten av alle kvinner som menstruerer vil oppleve smerter i forbindelse med de første 1-2 menstruasjonsdagene. Kvinner får ofte høre at det er vanlig å ha sterke smerter i forbindelse med mensen, men dette stemmer ikke.

Litt ubehag og lette smerter er normalt, men hvis man ligger i fosterstilling og ikke klarer å fungere på jobb eller skole, kan det være tegn på sykdom som endometriose eller PCOS. Opplever du slike intense smerter ved menstruasjon bør det undersøkes hos lege eller gynekolog.

2. Eggløsning

Smerter ved eggløsning er nokså normalt. Omtrent 20% har symptomer i forbindelse med eggløsning, og det er helt ufarlig.

Smertene oppleves ulikt fra kvinne til kvinne, men mange opplever smerter i nedre del av ryggen og magen. Noen beskriver smertene som milde menstruasjonssmerter.

Smerter ved eggløsning kan vare i alt fra et par minutter til opptil to døgn.
Man bør likevel være oppmerksom på smerter som oppstår i underlivet utenom menstruasjon, og søke legehjelp for å utelukke tilstander som krever behandling.

3. Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon, eller blærekatarr, er en infeksjon i urinveiene som kan gi symptomer som svie ved vannlating, hyppig vannlating, blod i urinen og smerter i nedre del av magen. Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon, men kvinner rammes mye hyppigere.

Vanligvis går infeksjonen over i løpet av tre dager, men i noen tilfeller er det nødvendig med behandling. Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon som varer lengre enn tre dager, anbefaler vi å oppsøke lege.

4. Kjønnssykdommer

Flere kjønnssykdommer kan gi underlivssmerter.

  • Klamydia er en bakteriell infeksjon som kan forårsake svie og smerter ved vannlating, smerter i magen og bekkenet, samt økt følsomhet ved samleie. Har man slike underlivssmerter så bør man teste seg for Klamydia.
  • Gonoré er en annen seksuelt overførbar sykdom som kan gi smerter og ubehag i magen. Flere steder som tilbyr testing for klamydia, kan også teste for gonoré - ofte tester man for begge sykdommene.
  • Genital herpesinfeksjon kan gi lokale smerter rundt skjeden og anus. Herpesblemmer kjennetegnes som små væskefylte blemmer som sprekker og etterlater åpne sår. Har man slike sår i underlivet, så kan det gjøre vondt å tisse, ha samleie eller generelt bevege seg slik at noe kommer i kontakt med såret.

Hvis du har smertefulle sår rundt skjeden eller anus, anbefaler vi å oppsøke lege for å få dette undersøkt.

5. Endometriose og adenomyose

Endometriose og adenomyose er kroniske sykdommer som kan gi sterke underlivssmerter, særlig ved menstruasjon. Kvinner kan oppleve ulik grad av smerte, og smertene kan opptre i forskjellige deler av underlivet, avhengig av hvor endometriosevevet vokser.

Flere kvinner med endometriose har kroniske smerter og får derfor en redusert livskvalitet. Smertene kommer ofte som intense kramper i nedre del av magen og ryggen. Man kan også oppleve smerter ved samleie, vannlating og avføring.

Hvis man har så vondt ved menstruasjon at man ikke klarer å fungere normalt, så kan det være endometriose eller adenomyose. I slike tilfeller bør du oppsøker lege eller gynekolog for å finne årsaken til disse smertene.

6. Irritabel tarm syndrom (IBS)

Irritabel tarm, eller IBS, kan gi alt fra milde til svært hemmende magesmerter. Mange opplever også ekstrem oppblåsthet og hyppig eller treg avføring. Dette er en vanlig årsak til magesmerter, og særlig magesmerter som oppstår etter matinntak.

Oppblåst mage etter matinntak

Når magen blir såpass oppblåst kan det føles som at det presser på blæren eller underlivet, og minne litt om menstruasjonssmerter og trykkfornemmelser.

IBS er ikke farlig, men for mange er det en utfordring som setter begrensninger for hverdagslige aktiviteter. Mange er avhengig av å være i nærheten av toalett og unngår situasjoner hvor de ikke har lett tilgang.

Hvis man har vondt i magen etter matinntak, bør man undersøke hos lege om det skyldes irritabel tarm. Har man allerede IBS så kan det være lurt å undersøke hvilke matvarer som gir deg særlig vondt og unngå disse i store mengder.

7. Cyster i eggstokkene – PCOS

Polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS, er en hormonell ubalanse som kan gi en rekke plagsomme symptomer, deriblant underlivssmerter. Ved PCOS har man flere cyster på eggstokkene, og når disse spekker kan man kjenne en akutt og intens smerte i nedre del av magen. Dette er ikke farlig, men kan gjøre veldig vondt.

Hvis du har symptomer på PCOS bør du få utredning hos gynekolog. Det finnes ingen kur for denne tilstanden, men med en individuelt tilpasset behandling kan symptomene lindres og man kan få en forbedret livskvalitet.

8. Muskelknuter i livmoren

Muskelknuter i livmoren, eller myomer som det også heter, er en vanlig årsak til underlivssmerter.

Små muskelknuter gir sjelden plager, men hvis man har store eller mange muskelknuter så er det normalt å oppleve magesmerter. Mange kvinner med muskelknuter i livmoren beskriver smertene som menssmerter.

Flere opplever også bekkensmerter og trykkfornemmelser. Store muskelknuter kan gi en tyngdefølelse og en følelse av oppblåsthet i underlivet. Dersom en muskelknute “dør” og blodtilførselen stoppes i det området, så kan man få akutte og intense smerter.

Muskelknuter er ikke farlig, men dersom de medfører smerter og ubehag så bør man oppsøke lege eller gynekolog for en undersøkelse. Noen ganger er det nødvendig å behandle symptomene.

9. Blindtarmbetennelse

Omtrent hver tiende person vil oppleve å få blindtarmbetennelse i løpet av livet – det er altså en relativt vanlig akutt tilstand.

Ved blindtarmbetennelse vil du...:

  • i starten kjenne smerter sentralt i magen, rundt navlen
  • Etter omtrent 12 timer vil smerten øke i intensitet og forflytte seg til nedre høyre del av magen
  • Magesmertene er ofte svært sterke, og forverrer seg gjerne desto lengre du går uten behandling
  • Det er vanlig å bli kvalm og uvel, og mange med blindtarmbetennelse kaster opp opptil flere ganger

Ved mistanke om blindtarmbetennelse, oppsøk legehjelp øyeblikkelig. Tilstanden er akutt og kan bli svært alvorlig dersom man går for lenge uten behandling.

10. Ektopisk graviditet

Flere kvinner opplever ektopisk graviditet, som betyr at svangerskapet oppstår utenfor livmoren.

Symptomene på ektopisk graviditet er:

  • Underlivssmerter
  • Sparsom blødning fra skjeden
  • Uteblitt menstruasjon

Ofte sitter smerten på den siden som graviditeten finnes, og noen ganger stråler smerten opp i skulderen på samme side. Hvis egglederen sprekker, kan man oppleve at smertene blir svært intense og gå i sjokk.

Ved mistanke om svangerskap utenfor livmoren, blir man lagt inn og behandlet på sykehus. Målet med behandlingen er å avslutte svangerskapet på en sikker og effektiv metode.

Det er viktig at du oppsøker hjelp så tidlig som mulig, for å unngå en mulig livstruende situasjon i verste tilfelle.

Hva koster en konsultasjon?

Smerter i underlivet: Behandling tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.