Hva er halsbrann eller sure oppstøt?
Halsbrann (refluks) kjennetegnes ved at syre kommer opp i spiserøret fra magesekken. Noen ganger kommer syren opp i munn og svelg og kan også irritere luftveiene.
Halsbrann har mange navn: refluks, halsbrann, brystbrann, syreproblemer, sure oppstøt. Omtrent 20 prosent av oss er plaget av sure oppstøt.
Magesekken inneholder syre slik at vi kan fordøye maten vi spiser. Øverst i magesekken finnes en lukkemuskel som skal holde denne sterke magesyren isolert i magesekken. Noen ganger er lukkemuskelen svekket eller ødelagt, som fører til at syrene beveger seg oppover i spiserøret. Siden spiserøret ikke er ment for magesekkens sterke syrer, kan man kjenne en brennende følelse i halsen – halsbrann.
Hvorfor får jeg halsbrann og sure oppstøt?
Halsbrann skyldes at surt mageinnhold fra magesekken kommer opp i spiserøret, der man er mer følsom for egen magesyre.
Den vanligste årsaken til halsbrann er en svakhet i lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken. Når lukkemuskelen ikke fungerer som den skal, får man jevnlig halsbrann.
Høyt alkoholinntak skader slimhinnen nederst i spiserøret og svekker lukkemuskelen inn til magesekken. Alkohol kan derfor føre til syreplager, og være grunn til at du opplever halsbrann. Dette kalles alkoholutløst refluks.
I tillegg til alkohol finnes det flere risikofaktorer for å utvikle refluks:
- Nikotin
- Høyt koffeininntak
- Fet mat
- Graviditet
- Overvekt
- Bruk av enkelte legemidler
Kosthold og livsstil har altså mye å si for utvikling av halsbrann, og mange vil derfor oppleve en reduksjon av sine plager ved sunne livsstilstiltak.
Symptomer på halsbrann (refluks)
- Sviende eller brennende følelse bak brystbenet
- Sure oppstøt
- Smerter i øvre del av magen
- Kvalme
- Følelse av at mat sitter fast i halsen ved svelg
- Smerter ved svelg
- Kronisk tørrhoste
- Tannskade (syreskade)
- Sår hals og sårdannelse på spiserøret
- Forverring av pusteproblemer (dersom du har astma)
Noen kan få symptomer fra luftveiene i form av hoste eller sår hals.
Symptomene forverres typisk ved inntak av sterk mat, krydret mat, alkohol, fremoverbøying. Kaffe og tobakk kan også gi halsbrann.
Undersøkelse
Under en konsultasjon vil en av våre mage- og tarmspesialister gå gjennom din sykehistorie. Legen vil på bakgrunn av sykdomshistorie og eventuelle tilleggsundersøkelser bekrefte en diagnose og utelukke andre sykdommer.
Vi kan utføre undersøkelser som kan gi nyttig informasjon knyttet til halsbrann (syreproblemer/refluks) og oppgulp, men også utelukke andre tilstander som kan gi svelgebesvær.
- Gastroskopi – en av våre spesialister fører en slange gjennom munnen og videre ned i spiserøret. Undersøkelsen avslører eventuell irritasjon og sårdannelse i spiserøret ditt.
- Røntgen – du får en drikke med kontrastmiddel og svelger denne som normalt. Underveis ser vi på røntgenbildene om du har blokkeringer eller unormale bevegelser i spiserøret.
- Trykkmåling – vi måler kraften i lukkemuskulaturen nederst i spiserøret ditt. Svekket lukkemuskel er den vanligste årsaken til halsbrann.
- 24 timers pH-måling – over 24 timer måler vi surhetsgraden i spiserøret ditt for å se om det foreligger lekkasje av magesyre.
Behandling av halsbrann
Milde symptomer på halsbrann går vanligvis over av seg selv. Ved vedvarende symptomer kan slimhinnen i spiserøret ta skade som følge av at magesyren etser seg ned i slimhinnen i spiserøret og forårsaker betennelse.
En del kan ha nytte av ulike former for syredempende medisin, enten i perioder eller som fast medikasjon.
- Syrenøytraliserende midler - Syrenøytraliserende midler er en effektiv behandling for de som har halsbrann av og til. Legemidlene reduserer irritasjon fra magesyre, og noen midler kan også til en viss grad hindre magesyren i å komme opp i spiserøret. Vi anbefaler at du forhører deg med din lege før du tar i bruk slike legemidler.
Enkle livsstilsråd/kostholdsråd er imidlertid tilstrekkelig for de fleste.
Livsstil – hva kan du gjøre selv?
Livsstil har mye å si for symptomer på halsbrann, og det er mye du kan gjøre selv for å lindre symptomer:
- Unngå store måltider for du legger deg
- Unngå store fysiske anstrengelser rett etter et måltid
- Unngå alkohol, mye koffein og teofylin (disse svekker lukkemuskelen nederst i spiserøret)
- Unngå stress
- Hold en stabil og sunn vekt
- Unngå nikotin
- Unngå fet mat
- Prøv å sove med overkroppen litt forhøyet
- Prøv tyggegummi og drops (kan virke lindrende)
- Begrens inntak av tomater, sitrusfrukter, sure bær og brus (disse kan irritere slimhinnen i halsen)