Vanlige allergier
- Pollen – fra trær og gress
- Matvarer
- Bie- og vepsegift
- Dyrehår – katt, hund, hest og gris
- Muggsopp
- Husstøvmidd
Allergier oppstår når immunsystemet ditt reagerer på et fremmed stoff som normalt sett er ufarlig– som pollen, matvarer eller dyrehår.
Det finnes ikke en kur mot allergi, men riktig behandling kan bidra til å lindre symptomer.
Få hjelp med allergi hos Volvat - bestill legetime for:
Vanlige symptomer på allergi
Allergisymptomer varierer utfra hvilket stoff man reagerer på og kan påvirke luftveiene, bihulene og nesehulene, huden og fordøyelsessystemet. Allergiske reaksjoner kan være alt fra milde til svært alvorlige. Som regel oppstår symptomene i løpet av noen minutter etter man har vært i kontakt med det allergifremkallende stoffet.
Symptomer på pollenallergi
Ved pollenallergi reagerer immunsystemet vårt på blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften. Symptomene på pollenallergi kan ligne på forkjølelse ved at slimhinner og luftveier blir påvirket.
- Hyppig nysing
- Rennende nese og øyne
- Kløe i øyne og nese
- Hovne eller røde øyne
- Hoste og tung pust
- Trøtthet
Symptomer på hudallergi
Ved hudallergier får man som regel symptomer på hudområdet hvor man har hatt direkte kontakt med stoffet man er allergisk mot. Mange får kontakteksem og noen opplever en rask reaksjon på huden, mens for andre kan det ta flere dager før man ser utslett på huden.
- Hudirritasjon og utslett
- Hevelser
- Røde flekker
- Kontakteksem
- Kløe i huden
Symptomer på matallergi
Ved matallergi reageer kroppens immunforsvar på proteiner som finnes i maten, og man kan utvikle typiske symptomer på allergi i tillegg til symptomer fra mage- og tarmsystemet. Symptomene kan variere i alvorlighetsgrad med svært milde symptomer, til svært alvorlige.
- Prikkende følelse og kløe i munnen
- Hevelser i lepper, tunge, ansikt eller hals
- Hudreaksjoner som elveblest (urticaria)
- Symptomer fra mage-tarmsystem som kvalme, oppkast eller diaré/ avføringsendringer
- Anafylaksi (allergisk sjokk)
Symptomer på dyreallergi
Pelsdyr kan utløse allergiske reaksjoner hos mange. Hest og katt gir som regel de mest intense symptomene, samt hunder, men man kan også reagere på mus, minigriser og andre mindre dyr.
- Tett og rennende nese
- Kløe i huden, øyne eller elveblest over hele kroppen
- Hoste og tung pust, astma
- Anafylaksi
Alvorlighetsgraden av allergier varierer fra person til person og kan gi utslag i form av mild irritasjon til anafylaksi, som er en livstruende nødsituasjon.
Anafylaksi
Anafylaksi, også kalt allergisk sjokk, er den sterkeste allergiske reaksjonen man kan oppleve. Den vanligste årsaken til allergisk sjokk er matvarer, medikamenter og insektsstikk. De som er mest utsatt er de som allerede har en kjent og alvorlig allergi.
Som regel vil reaksjonen på allergisk sjokk komme innen 30 minutter etter du har blitt utsatt for noe du er allergisk mot, men i sjeldne tilfeller kan det også komme senere. Dette er en livstruende situasjon som krever umiddelbar behandling.
Ved mistanke om allergisk sjokk er det viktig at du ringer 113 for øyeblikkelig hjelp. Det er viktig at man sikrer luftveiene og gir adrenalin i sprøyteform (adrenalinpenn).
Symptomer på anafylaksi
Ved anafylaksi får man raskt symptomer fra flere organsystemer, som regel luftveier, hud, blodomløp og mage- og tarm. Symptomene begynner ofte å vise seg i form av uvelhet og svimmelhet, samt magesmerter eller kløe. Det er når blodomløpet og luftveiene blir påvirket at det oppstår en livstruende situasjon.
Symptomer på allergisk sjokk:
- Tette luftveier, pustebesvær og heshet
- Tranghetsfølelse i bryst og hals
- Hjertebank og varmefølelse
- Blekhet, fall i blodtrykk og kaldsvette
- Uro og angst
- Hudkløe, utslett eller elveblest
- Hevelser i huden og halsen
- Oppkast/kvalme, magesmerter eller diaré
- Besvimelse og kramper
Hvem får allergi?
Matallergier er vanligst hos små barn, men de fleste vokser deg av seg innen skolealder. Barn som utvikler pollenallergi får det ofte rundt 8-12 års alder, men mange av disse blir også kvitt allergien når de blir eldre.
Videre spiller ofte arv og miljø en stor rolle for utvikling av allergier. Sjansen for at barnet også utvikler allergi er omtrent 50 % hvis én av foreldrene er allergisk. Hvis begge foreldrene har en allergi, øker dette opp til omtrent 75%. Det er ingen sammenheng mellom type allergi hos foreldre, og allergi barnet kan utvikle. I mange tilfeller er det ingen allergisk sykdom i familien selv om barnet får en allergi.
Diagnostisering av allergi
Som regel vil legen gå gjennom sykehistorie og foreta en vurdering, med aktuelle blodprøver før man stiller diagnosen. Man må ta hensyn til kryssallergi, det vil si at du kan reagere på stoffer du egentlig ikke er allergisk mot, ettersom de ligner på stoffer kroppen faktisk reagerer allergisk mot.
Det er ikke alltid nødvendig med en prikktest for å avdekke allergier, men i noen tilfeller må man henvise videre. Ved mer kompliserte tilfeller på allergi, samarbeider vi på tvers av avdelinger for å ivareta pasientens behov.
Våre erfarne allmennleger utreder all vanlig form for allergi. Våre barneleger vil som regel behandle allergi hos småbarn. Der vi ikke har barneleger, kan allmennlegene utrede for allergi hos småbarn.
På Volvat Majorstuen har vi et eget tilbud for utredning av allergi og ved behov, allergivaksinasjon av allergi mot midd, bjørk og gress.
Medisiner mot allergi
En viktig del av allergibehandling er å unngå stoffene man er allergisk mot. Dette er ikke alltid enkelt med f.eks. pollenallergi. Heldigvis finnes det medisiner mot allergi som kan lindre plager og forbedre livskvaliteten.
Det finnes i dag en rekke effektive allergimedisiner, og de fleste oppnår god symptomlindring. Noen allergimedisiner som inneholder antihistaminer kan gi uttalt trøtthet som bivirkning, og det er derfor viktig å finne en type som passer deg og din livsstil.
Det er også vanlig med lokalbehandling for å lindre allergiske reaksjoner, slik som øyedråper og nesespray.
Allergivaksine
Allergivaksinering, også kjent som hyposensibilisering, er en behandling mot allergi som benyttes i tilfeller der medisiner og andre tiltak ikke har vist seg å være tilstrekkelig. Dette er den eneste formen for behandling som kan endre kroppens reaksjoner til å naturlig tåle allergenet bedre.
Behandlingen innebærer at man over tid venner immunforsvaret til å tåle stoffet du er allergisk mot. Dette kan bidra til en dramatisk reduksjon av plagsomme allergiske reaksjoner, og kan i noen tilfeller kurere allergien helt.
I dag brukes det både vaksiner som man kan ta selv hjemme, og sprøyter på klinikk. Volvat tilbyr kun hjemmebehandling i tablettform.
Les mer om vaksine mot allergi med tabletter
Hva kan du gjøre selv?
I tillegg til oppsøke legehjelp og få riktig behandling mot allergi, er det noen tiltak du kan innføre i hverdagen for å unngå forverring av symptomer.
- Unngå allergifremkallende stoffer: Hold deg unna det du er allergisk mot hvis du kan – følg med på pollenvarsel i pollensesongen, hold deg inne og lukk vinduer og dører hvis det er mye pollen i luften. Hvis du er allergisk mot midd og støv, bør du passe på å lufte, bytte sengtøy ofte og støvsuge regelmessig.
- Følg med på symptomer: Hvis du prøver å finne ut av hva som trigger eller forverrer symptomene dine, kan du prøve å lage deg en oversikt ved å skrive ned når du får symptomer, hva du har spist, hvor du har vært og hva som virker lindrende.
- Informer de rundt deg: Hvis du har opplevd alvorlige allergiske reaksjoner tidligere, kan det være lurt å bære på et armånd eller lignende, med informasjon om hva du reagerer på. Dette kan kjøpes på apotek. Du bør også spørre legen din om å få en adrenalinpenn ved tidligere alvorlige allergiske reaksjoner. Du skal få opplæring i hvordan du bruker den hos legen, og du bør i tillegg informere dine nærmeste om symptomene slik at de kan hjelpe til dersom du skulle få en reaksjon.
Allergi og astma
Astma og allergi henger ofte sammen. Personer med astma har større risiko for å utvikle allergi, og allergikere har større risiko for å utvikle astma. Derfor bør allergikere følges opp av allmennleger eller spesialister med kunnskap om begge felt.
Les mer om astma
Få hjelp med allergi
Volvat har kompetente allmennleger, barneleger, lungeleger, øre-nese-hals-spesialister, hudleger - i tillegg til allergolog - med korte ventetider.
Bestill legetime for:
Time hos allergolog
Allergolog er en lege med spesialisering i lungemedisin og med ekstra kompetanse og erfaring innen allergi.
Vår allergolog Stein-Øyvind Jørstad i Moss kan hjelper også med korrekt diagnose, forebygging og behandling. Han har lang erfaring innen feltet.