Kontaktallergi

Kontaktallergi er en form for allergisk reaksjon som oppstår når huden kommer i direkte kontakt med et allergen. Da oppstår det ofte rødhet, kløe eller blemmer på huden. Det er viktig å identifisere hvilke allergener som kan utløse allergiske reaksjoner, og unngå disse.

Hva er kontaktallergi?

Kontaktallergi, eller hudallergi, oppstår når huden eller slimhinner kommer i direkte kontakt med allergifremkallende stoffer. Disse stoffene, kjent som allergener, kan forårsake en rekke hudreaksjoner som kløende utslett, rødhet, tørrhet og i noen tilfeller, elveblest eller eksem. 

Vi kan dele kontaktallergi inn i to kategorier basert på hvor raskt man reagerer etter kontakt med det allergifremkallende stoffet: allergisk kontakteksem og allergisk kontakturtikaria (elveblest). 

Allergisk kontakteksem

Denne typen kontaktallergi kalles for en forsinket hypersensitivitetsreaksjon (Type IV-allergi) og kommer ofte mellom 1 til 2 dager etter eksponering for allergenet. Den allergiske reaksjonen kommer av immunceller i huden som reagerer på direkte kontakt med det allergifremkallende stoffet. 

Når det allergifremkallende stoffet kommer i direkte kontakt med huden gjentatte ganger, kan man utvikle allergisk kontakteksem. Deretter utløser huden en betennelsesreaksjon som fører til kløende utslett eller eksem. Denne formen for allergi varer gjerne hele livet, og som regel vil man få en allergisk reaksjon hver gang man kommer i kontakt med allergenet. 

Kontakturtikaria

Kontakturtikaria, eller elveblest, er en betennelsestilstand i huden. Man får gjerne en umiddelbar reaksjon etter direkte kontakt med et allergen, men reaksjonen går også fort over hvis man fjerner stoffet som forårsaket det. 

Kontakturtikaria, også kalt Type I-allergi, er ofte forbundet med andre vanlige allergier som matallergi og pollenallergi. Men siden denne formen for allergi er antistoff-mediert som vil si at antistoff-reaksjonene i blodet er knyttet til huden, vil man da få utslett fremfor de klassiske symptomene på allergi som rennende øyne eller nysing. 

Hvordan forebygge kontaktallergi?

Forebygging er det viktigste leddet i behandlingen av kontaktallergi. Det betyr å unngå kjente allergener og å innføre skånsomme hudpleierutiner for å beskytte huden mot mulige irriterende stoffer. Hvis man først har fått en allergisk reaksjon, kan man behandle området med alt fra topiske steroidkremer for å redusere betennelse, til antihistaminer for å kontrollere kløe. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med prikktesting for å identifisere spesifikke allergener.

Vanlige symptomer

Symptomene på kontaktallergi kan variere fra milde til alvorlige som:

  • Rødhet og utslett på huden
  • Kløe og svie
  • Tørr, flassende eller sprukken hud
  • Blemmer og væskende sår ved alvorlige reaksjoner

Hvem får kontaktallergi?

Alle kan utvikle kontaktallergi uavhengig av alder. Noen personer kan være mer utsatte for å utvikle allergi på grunn av arv, yrkesmessig eksponering for visse kjemikalier eller ved andre allergiske tilstander. 

Vanlige kilder til kontaktallergi

Det er en lang rekke stoffer som kan utløse kontaktallergi, inkludert:

  • Nikkel, ofte funnet i smykker og klesknapper
  • Duftstoffer i parfymer, såper og kremer
  • Konserveringsmidler i kosmetikk og hudpleieprodukter
  • Gummi (latex)
  • Plantestoffer, inkludert visse typer blomster og urter

Utredning av kontaktallergi

Testing og utredning er avgjørende for å kunne stille en sikker diagnose. Våre erfarne allmennleger utfører grundig utredning og behandling for å hjelpe deg med å håndtere kontaktallergi effektivt. 

Vi starter utredningen med en gjennomgang av sykehistorie og symptomer. Hvis sykehistorien tyder på mulig hudallergi, ønsker vi å finne årsaken til plagene dine gjennom kartlegging av produkter og stoffer du har vært i kontakt med. På denne måten kan vi identifisere allergener som utløser hudallergien.

Hvis det ikke er tilstrekkelig med blodprøver og gjennomgang av sykehistorie, kan vi henvise videre til en spesialist for ytterligere allergitesting:

  • Prikktest – kan være nødvendig for å identifisere spesifikke allergener. Ved prikktesting påfører man ulike allergener på huden, vanligvis på ryggen eller armen, og bruker en nål for å trykke ned allergenet ned i huden. Hvis det oppstår en reaksjon innen noen minutter, kan det tyde på at allergi. 
    Lappetest – benyttes ved mistanke om eksem som skyldes kontaktallergi. Man
  • påfører plasterlapper på huden som inneholder små mengder av allergifremkallende stoffer. Disse lappene blir som regel plassert på ryggen eller overarmen i 48 timer. Legen vil vurdere området og sette i gang med eventuell behandling hvis resultatene tyder på allergi.
  • Blodprøver – kan måle antistoffer i blodet ditt som blir produsert av immunsystemet ved allergi. Dette stoffet kalles for lgE. 

Disse testene gir verdifull innsikt som kan hjelpe oss med å lage en individuelt tilpasset behandlingsplan. Resultatene fra allergitester må tolkes i kombinasjon med sykehistorie og kliniske funn for å sikre en nøyaktig diagnose og effektiv behandling. 

Behandling av kontaktallergi

Det viktigste du kan gjøre ved kontaktallergi (hudallergi) er å unngå de stoffene du er allergisk mot. Vi hjelper deg med å identifisere mulige allergener under utredning og kan skrive ut medisiner ved behov på resept. 

Målet med behandling av kontaktallergi er å lindre symptomer og unngå eksponering for allergenet.

Vi kan behandle symptomer med:

  • Topiske steroidkremer for å redusere betennelse og kløe
  • Fuktighetskremer for å reparere hudbarrieren
  • Antihistaminer for å kontrollere kløe
  • Rådgivning om livsstilsendringer og hudpleierutiner for å unngå kontakt med kjente allergener 

Ved mistanke om kontaktallergi, bør du oppsøke legehjelp for en presis diagnose. Våre allmennleger har lang erfaring med utredning og behandling av allergi, med mål om å forbedre livskvalitet ved å redusere og forebygge fremtidige allergiske reaksjoner.

Få hjelp med allergi

Bestill legetime om allergi

Utredning hos allmennlege, 30 minutter

2 070,-

Priseksempel fra Porsgrunn, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.