Allergi nesespray

Nesespray kan effektivt behandle allergisymptomer som nysing, tett nese og kløe

For å finne riktig type nesespray er det viktig å ta i betraktning hvilke allergisymptomer man har. For mildere symptomer som nysing og kløe, kan en antihistamin-spray være effektiv mot plagene. Hvis du sliter med tett nese, kan en kortikosteroid-spray som reduserer betennelse være mer passende.

Noen typer nesespray bør man ikke bruke i lengre perioder for å unngå avhengighet. Derfor er det lurt å rådføre seg med lege eller apotek for å finne det beste alternativet for dine spesifikke behov, før man starter behandlingen.

Antihistamin nesespray

Antihistamin nesespray brukes til å behandle allergiske reaksjoner som nysing, rennende nese og kløe. Den inneholder virkestoffer, som azelastin, som blokkerer histamin – et stoff kroppen frigjør under en allergisk reaksjon. Dette gir rask lindring ved å dempe immunsystemets respons på allergener. I motsetning til kortikosteroider, som reduserer betennelse over tid, gir antihistaminer rask, men kortvarig effekt.

Det er viktig å konsultere lege eller apotek for å finne riktig type spray for dine behov.

Når brukes antihistamin nesespray?

Antihistamin nesespray brukes vanligvis ved mildere allergisymptomer og er effektiv for både sesongbasert-og helårsallergi. Nesesprayen virker lokalt i nesen, gir ofte rask lindring og kan brukes ved behov. 

Det brukes vanligvis ved allergier mot pollen, støv eller kjæledyr og kan være et godt alternativ for personer som opplever allergisymptomer i nesen, men ikke ønsker å ta antihistamin i tablettform.

Hvordan virker antihistamin nesespray? 

Antihistaminer virker ved å blokkere histaminreseptorene i nesen, som hindrer kroppen i å reagere på allergener. Dette bidrar til å redusere betennelse, kløe og slimproduksjon. Sprayen begynner vanligvis å virke innen 15-30 minutter og gir kortvarig, men rask lindring.

Kortikosteroid nesespray

Kortikosteroider er en form for allergimedisin som inneholder kortison. Disse medisinene reduserer betennelse i kroppen og brukes ofte som nesespray for allergisk rhinitt (høysnue) eller som krem mot hudreaksjoner.

Hva brukes kortikosteroider til?

Kortikosteroider brukes til å behandle ulike allergiske og inflammatoriske tilstander, inkludert: 

  • Allergisk rhinitt (høysnue): Nesespray med kortikosteroider demper betennelse i nesegangene og reduserer symptomer som tett nese og rennende nese.
  • Astma: Kortikosteroider i inhalatorer brukes til å redusere betennelse i luftveiene hos personer med allergisk astma.
  • Hudallergier: Kortikosteroidkremer eller salver brukes til å behandle allergiske hudreaksjoner som eksem, utslett eller kløe.
  • Allergisk øyeirritasjon: Øyedråper med kortikosteroider kan brukes til å behandle betennelse i øynene som følge av allergier.

Kortikosteroider vs. kortison

Kortison er en spesifikk type kortikosteroid, men begrepet "kortison" brukes ofte for å referere til hele gruppen av kortikosteroidmedisiner.

Kortison er et stoff som kroppen omdanner til kortisol, et aktivt hormon som spiller en viktig rolle i å dempe betennelser og redusere immunsystemets reaksjoner. Kortison i seg selv er ikke aktivt, men når det blir omdannet til kortisol, kan det bidra til å kontrollere betennelser i kroppen og dempe symptomer på autoimmune tilstander og allergiske reaksjoner. Kortisol er derfor viktig for å regulere kroppens inflammatoriske respons og opprettholde balanse i immunsystemet.

Hvordan virker kortikosteroider?

Kortikosteroider virker ved å dempe betennelsesreaksjoner i kroppen, og kan være mer effektive enn antihistaminer i behandling av vedvarende eller alvorlige allergisymptomer. De bør brukes regelmessig for å oppnå best mulig effekt, men langvarig bruk bør vurderes i samråd med lege.

Når brukes kortikosteroider?

Kortikosteroider brukes vanligvis når mildere medisiner som antihistaminer ikke funker godt nok, eller når betennelsen er mer alvorlig. For eksempel kan kortikosteroid-nesespray brukes for å redusere alvorlige allergisymptomer ved høysnue, mens kortikosteroidkremer brukes ved vedvarende allergiske hudreaksjoner.

Kortikosteroider kan gi bivirkninger ved langvarig bruk, spesielt i høyere doser. Derfor bør de brukes i korte perioder eller i lavere doser for langvarig behandling, og gjerne under tilsyn av lege.

Dekongestanter

Hva er dekongestanter?

Dekongestanter er medisiner mot allergi som ofte brukes i form av nesespray eller tabletter. Allergimedisinen reduserer hevelse i nesegangene og gir kortvarig lindring ved tett nese, men man bør kun bruke det i korte perioder (maks 5-7 dager) for å unngå avhengighet eller en såkalt «rebound-effekt».

Hva er «rebound-effekt»?

«Rebound-effekt» vil si at symptomene på tett nese kommer tilbake når man har brukt nesespray over en lenger periode, vanligvis lenger enn 7 dager. 

Ved kontinuerlig bruk av nesespray over lengre tid, slutter blodårene i nesen å reagere som normalt. Når du slutter å bruke nesespray, blir neseslimhinnene enda mer hovne enn før, noe som gir en følelse av kraftig tett nese. 

Dette kan føre til en ond sirkel der du føler behov for å bruke nesespray oftere for å lindre symptomet, men det forverrer nesetettheten når effekten avtar. Husk derfor å rådføre deg med lege ved oppstart av allergimedisin, og begrens bruken av nesespray til maks 7 dager. 

Hvordan virker dekongestanter?

Nesespray fungerer ved å redusere blodtilførselen til slimhinnene i nesen. Når blodårene trekker seg sammen på denne måten, reduseres hevelsen i slimhinnene og da forbedres luftstrømmen i nesegangene. Dette gjør det lettere å puste gjennom nesen.

Når brukes dekongestanter?

Dekongestanter brukes for å lindre symptomer på:

  • Allergisk rhinitt (høysnue) – tett nese som følge av allergier mot pollen, støvmidd, dyreflass osv.
  • Forkjølelse – nesetetthet og bihuletrykk forårsaket av virusinfeksjoner.
  • Bihulebetennelse – hevelse og blokkering i bihulene som kan gi smerte og trykk i ansiktet.

Former for dekongestanter

Dekongestanter kommer i flere former, inkludert:

  • Nesespray: Gir rask lindring ved å virke direkte på nesegangene. Bør ikke brukes i mer enn 5–7 dager da det kan føre til en "rebound-effekt," hvor nesetettheten blir verre etter avsluttet bruk.
  • Tabletter eller kapsler: Gir systemisk virkning ved å trekke sammen blodårer i hele kroppen, ikke bare i nesen. 

Bivirkninger av dekongestanter

Dekongestanter kan forårsake bivirkninger som økt hjertefrekvens, søvnløshet, nervøsitet, eller høyt blodtrykk, spesielt i form av tabletter. Derfor bør personer med hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller andre tilstander være forsiktige med bruken av dekongestanter og diskutere behov for behandling mot allergi med lege. 

I korte perioder kan dekongestanter være svært effektive for å gi rask lindring av tett nese og gjøre det lettere å puste, men de bør brukes med omhu for å unngå bivirkninger og avhengighet.

Få hjelp med allergi

Bestill legetime om allergi

Utredning hos allmennlege, 30 minutter

2 070,-

Priseksempel fra Porsgrunn, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.