Få hjelp med pollenallergi
- Rask time
- Tilpasset behandling
- Medisiner for allergilindring
Hva er pollenallergi?
Pollen er små partikler som planter produserer for reproduksjon. Pollen sprer seg via insekter eller vind for å bestøve andre planter av samme art. Hos personer med pollenallergi overreagerer immunforsvaret på pollen. Dette fører til at kroppen slipper ut stoffer som utløser symptomer som kløe, nysing og rennende øyne og nese.
Les mer om pollenallergi-symptomer
De vanligste pollenallergiene er bjørk, or, hassel, gress, burot og salix (selje, vier og pil). Hvis du kommer i kontakt med pollen du ikke tåler, kan allergiske reaksjoner oppstå i løpet av få minutter.
Hvem får pollenallergi?
Pollenallergi er den vanligste formen for allergi, og rammer omtrent én av fem nordmenn. Antallet som utvikler pollenallergi øker stadig, selv om årsakene til dette er uvisst.
Allergi kan utvikles i alle aldre, men det er mest vanlig at det oppstår før man fyller 20 år. De fleste har plager fram til 30-40 års alderen før de gradvis blir bedre. Hos noen person forsvinner symptomene i en lengre periode før de kommer tilbake igjen senere.
Pollenallergi-plager
Pollenallergi er en overfølsomhetsreaksjon på pollen fra trær, gress eller ugress. Når pollen kommer i kontakt med slimhinnene i nesen, øynene eller lungene hos en allergisk person, utløser det en immunrespons som resulterer i en rekke symptomer.
Klassiske symptomer på pollenallergi er tett/rennende nese og/eller røde og irriterte øyne.
Hos noen kan allergi utløse tung pust, hoste og/eller piping i pusten. Folk som har astma, kan bli verre i pusten dersom de samtidig er allergiske. Andre kan motsatt vei til slutt få stilt astmadiagnose fordi de er blitt tunge i pusten etter eksponering for et allergen.
Dersom du blir unormalt tung i pusten, får hoste og/eller pipelyder ved inn- og/eller utpust, ta kontakt.
Les mer om pollenallergi-symptomer
Slik vet du at det er pollenallergi
Ved pollenallergi reagerer immunsystemet vårt på blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften. Du vet det er pollenallergi når allergien kommer til samme tid hvert år, og slik kan du skille den fra andre allergier som gir symptomer hele året.
Hvordan utredes pollenallergi?
Vi utreder pollenallergi hos barn og voksne. For å fastslå om du har pollenallergi, går vi igjennom sykehistorie og kartlegger symptomer. Vi spør om hvilke symptomer du har og når de oppstår, og vurderer hvilke allergitester det er behov for.
Allergitest kan være hudtester og/eller blodprøver for å identifisere allergener som utløser symptomene. Utfra svar på allergitester og blodprøveresultat vurderes behandling og ytterligere undersøkelser.
En vanlig testmetode er en såkalt prikktest. Testen utføres ved å legge små dråper av ulike allergener på huden. Deretter stikker man små hull i huden, slik at allergenet kommer i kontakt med immunsystemet. Hvis du er allergisk, vil en blek, kløende vable oppstå på teststedet etter 15-20 minutter.
Det er viktig å ikke bruke allergitabletter uken før testen, ettersom det gi et misvisende testresultat. Ikke ta på kremer, bodylotion o.l. på armene på selve undersøkelsesdagen.
Allergimedisin
Allergitabletter
Allergitabletter (antihistamin) lindrer effektivt symptomer på pollenallergi. Tablettene inneholder virkestoffer som blokkerer effekten av histamin, stoffet som kroppen frigjør når den reagerer på et allergen.
Pollenallergi øyedråper
Øyedråper kan lindre symptomer som kløende, røde og hovne øyne, og finnes i mange ulike varianter. De ulike typene øyedråpene virker på forskjellige måter, og må dermed brukes litt forskjellig.
Allergi nesespray (med og uten kortison)
Det finnes flere forskjellige nesesprayer mot allergi, bl.a.:
- Nesesprayer med antihistamin: kan dempe allergisymptomer
- Nesespray med kortison: effektiv dersom man er tett
- Nesespray med både antihistamin og kortison
- Astmaspray
Allergivaksinasjon
Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der man ikke har hatt tilfredsstillende nytte av tradisjonell behandling. Allergivaksinasjon fungerer spesielt godt ved allergi mot bjørk og gress.
Som regel anbefaler man å starte med allergivaksinasjon minst 4 måneder før pollensesongen. Dette er for å oppnå full effekt av vaksinen innen den er i gang, men man kan starte behandling når som helst i løpet av året ved ønske.
Det kan være lurt å være tidlig ute med å bestille time til vurdering av allergivaksinasjon, da det kan være flere ukers behandlingstid for å få medisin på refusjon (blå resept).
Spesifikk immunterapi mot allergi
Allergivaksine er spesifikk immunterapi, også kjent som hyposensibilisering. Prinsippet er å minske allergireaksjonen ved å stimulere kroppens immunsystem over tid gjennom bl.a.:
- Sprøyter som inneholder allergenet man reagerer på
- Oppløsninger, en vaksine i flytende form, med små doser av det allergenet man reagerer på
- Tabletter som legges på innsiden av leppen
- Vaksinasjonstabletter gis vanligvis ikke til barn under fem år.
Les mer om allergivaksinasjon
Når er pollensesongen i Norge?
Våren og sommeren er høysesong for pollenallergi. Sliter du med luftveisplager i månedene april-juli, er det mest sannsynlig pollenallergi.
Pollensesongen i Norge varierer fra år til år, og faktorer som vær og geografisk beliggenhet spiller en stor rolle. Nedenfor er en oversikt over når og hvor de vanligste pollentypene spres.
Or – januar/februar til april
Orepollen markerer starten på pollensesongen for mange. Hvis det har vært en mild vinter, kan spredningen starte så tidlig som i januar på Vestlandet. Spredningen varer rundt 6-7 uker, og er størst i mars. Sesongen er vanligvis over i april. Fordi det er kjølig i lufta når or slipper pollen, spres det over korte avstander.
Orepollen finnes hovedsakelig sør i landet, og avtar gradvis jo lenger nord man kommer.
Hassel – februar til april
Hasselbusken blomstrer like etter orepollen, som regel fra februar til april. Hasselpollen spres vanligvis lokalt og er naturlig utbredt i mange deler av landet, særlig i sør og langs kystområdene.
Salix – april til juni/juli
Salix-slekten består av selje, pil og vier. Spredningen starter tidligst i april og varer til juli, men varierer fra art til art. Salix sprer seg fra raklene, med hjelp av vinden eller insekter. Planteslekten finnes over hele landet og sesongen for spredning kan være opptil 8-9 uker i en region.
Bjørk – april til juni
Bjørkepollen starter vanligvis 2 uker etter sesongen for salixpollen. Spredningen starter ofte i slutten av april sør i landet, og 4-5 uker senere lengst i nord. Bjørkepollen er utbredt over hele landet, og spres via vinden over store områder. Bjørk avgir betydelig mer pollen enn mange andre planter, og for mange pollenallergikere i Norge er det bjørkepollen som skaper mest ubehag.
Omtrent én av fem personer som er allergisk mot bjørk, reagerer også på Salix. For mange, blir derfor pollensesongen ekstra lang.
Gress – juni til august
I Norge finnes det rundt 160 forskjellige gressarter, som hundegress, lodnefaks, gulaks og sølvbunke. Blomstringsperioden varier veldig på de ulike artene, som gjør at sesongen varer helt fra juni og ut august. Som oftest, er det er verst i juli. Gresspollen spres gjennom vinden, særlig i tørt vær, men spredningen er mer lokal og begrenset sammenlignet med andre typer pollen. Det kan være lurt er å holde seg unna store gresskledte områder i de mest intensive periodene.
Burot – juli til august/september
Burot er en plante som betegnes som ugress. Den kan bli opptil én meter høy, og mange kjenner den igjen på grunn av fjærlignende blader med sølv underside. Spredningen av burot starter i midten av juli, og varer til slutten av august/starten av september. Det beste tiltaket mot burotallergi er å unngå planten. Det er også lurt å luke bort planter i nærheten av hjemmet før de blomstrer.
Pollenkalender
Pollenmengden i luften vil variere med årstidene og hvor i landet du befinner deg. I pollenkalenderen under kan du se når pollen vanligvis slippes i ditt område.

De ulike plantene frigjør pollen til ulike perioder på våren og sommeren, noe som også varierer per landsdel. Derfor kan vi oppleve pollenallergi til ulike tider - alt avhengig av hvilken type blomsterstøv man er allergisk for.
Avhengig av hvilken type blomsterstøv man er allergisk ovenfor, vil man derfor kunne oppleve symptomer til forskjellig tid på året.
Tips mot pollen
Hvis du har pollenallergi, er det viktigste å prøve å unngå eksponering for pollen så langt det er mulig. Rådene under kan hjelpe deg med dette:
- Begrens uteaktiviteter når det er mye pollen
- Skyll nesen ofte for å fjerne pollen og slim
- Vask håret og kroppen på kvelden før du legger deg
- Hold vinduer og dører lukket. Når du lufter, kan det være lurt å feste et pollennett til vinduet.
- Unngå å klippe plenen hvis du er allergisk mot gress
- Skift sengetøy jevnlig
- Bruk briller/solbriller utendørs for å beskytte øynene
- Følg nøye med på vær- og pollenvarsler.
Bli kvitt pollenplager - få hjelp med allergi
Når bør du oppsøke lege?
- Hvis du opplever langvarige eller alvorlige allergisymptomer.
- Hvis reseptfrie allergimedisiner ikke hjelper.
- Hvis du har pustevansker eller hoste om natten.
- Hvis du er gravid eller ammer og trenger allergimedisiner i mer enn én måned.
- Hvis du er usikker på om symptomene dine skyldes pollenallergi, særlig hvis du plages utenom pollensesongen.
Mistanke om pollenallergi
Hvis du tror at du er allergisk mot pollen, bør du oppsøke lege. Våre leger tilbyr rask og effektiv hjelp, slik at du kan bli testet for allergier mot pollen, husstøvmidd, muggsopp, dyr, og mer.
Bestill legetime om allergi