Pollenallergi-behandling

Mange sliter med store plager når pollensesongen er i gang. Vi tilbyr effektiv behandling av pollenallergi. Behandlingen tar sikte på å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten.

Hvilken type allergimedisin som passer best, avhenger av symptomene og alvorlighetsgraden på allergien. Noen ganger er det nødvendig å kombinere ulike legemidler for å redusere symptomene.

Vi kan hjelpe med symptomlindring og finne rett behandling. Hensikten med behandlingen er at du skal ha det best mulig, med minst mulig bruk av medisiner.

Behandling av pollenallergi

Under en allergisk reaksjon frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene i øyne, nese og svelg. Dette er hovedgrunnen til en akutt allergisk respons. For å blokkere histamin-effekten i kroppen og redusere symptomer, brukes ofte antihistaminer som medisin.

Egenbehandling ved milde til moderate allergiplager

Pollenallergi kan behandles med reseptfrie behandlinger som tabletter, øyedråper og nesespray. Om dette ikke hjelper, bør man oppsøke lege for å utforske andre muligheter.

Hvis du har fått påvist pollenallergi, og har milde til moderate plager kan du gjøre mye selv. Noen medikamenter som kan hjelpe er:

Allergitabletter

Mange allergitabletter er tilgjengelig uten resept på apoteket. Noen allergitabletter gir umiddelbar virkning, mens andre har en forebyggende effekt ved bruk over lengre perioder.

Allergitabletter forbindes ofte med trøtthet, men blant nyere medisiner er risikoen for bivirkninger i form av trøtthet vesentlig redusert. Hvis du opplever at du blir trett av allergitabletter, kan det være lurt å teste en annen type eller rådføre seg med en lege.

Øyedråper

Allergiøyedråper brukes ved allergiske symptomer lokalt i øynene. Øyedråpene dryppes direkte i øyet for å redusere plager som rennende, irriterte, røde eller hovne øyne.

Hvilken type øyedråper som fungerer best er individuelt. Noen er beregnet for kortvarig lindring av symptomer, og bør ikke brukes lenger enn 14 dager, mens andre kan ha en forebyggende effekt ved bruk over lengre tid.

Rådfør deg med legen for å finne den beste behandlingen for deg.

Hvordan bruke øyedråper riktig?

  • Vask hendene godt før påføring.
  • Len hodet bakover.
  • Hold øyedråpeflasken med spissen pekende ned.
  • Dra ned det nedre øyelokket med en finger.
  • Klem på flasken slik at én dråpe dryppes i øyet.
  • Hold øyet lukket i rundt 3 minutter slik at øyedråpen ikke renner ut. 

Nesespray

Det finnes mange ulike reseptfrie nesesprayer mot allergi. De som inneholder antihistamin, kan hjelpe med å dempe allergisymptomer. En reseptfri nesespray med kortison fungerer best for tetthet. Nesespray med xylometazolin har rask effekt, men bør ikke brukes i mer enn 7 dager på grunn av fare for avhengighet.

Ved bruk av nesespray, blir slimhinnen i nesen hyperaktiv og ekstra følsom. Gjennom langvarig bruk tilvenner kroppen seg virkningen av sprayen og nesen trenger hjelp for å holde seg åpen. For å unngå avhengighet, bør bruken varieres og ikke fortsette over lengre tid. Dette kan ellers føre til en ond sirkel, og det vil kun bli vanskeligere og vanskeligere å slutte med nesespray.

Det er ingen fasit for hvilken medisin som gir best effekt

Det finnes et bredt utvalg av medisiner innenfor de ulike typene. Den beste måten å finne ut hva som fungerer for deg er ved å teste seg frem. 

Det er viktig at du tar allergimedisin gjennom hele allergiperioder, selv på dager du har lite eller ingen symptomer.

Reseptbelagt behandling av pollenallergi

Hvis du har prøvd egenbehandling og reseptfrie medisiner uten bedring, bør du rådføre deg med en lege. Legen vil hjelpe deg å vurdere hvilken behandling som er mest aktuell for deg. 

Legen kan skrive ut allergimedisiner på blå resept hvis du får påvist allergi og trenger behandling i minst 3 måneder på et år. 

Noen behandlinger som er reseptbelagt:

Leuknotrienantagonister

Allergidempende tablett som kan brukes sammen med andre allergimedisiner. Fås kun på resept.

Kortison

Kortison brukes ved alvorlige symptomer som trenger rask behandling. I vanlige doser er dette trygt og virker kun lokalt.

Reseptbelagt nesespray med kortison kan brukes trygt over en lengre periode, og er egnet for personer som sliter med allergisk nesetetthet. Kortison-nesespray hjelper med å redusere kløe, tetthet, nysing, renning og allergiske øre-symptomer.

Legen kan skrive ut kortisontabletter på resept for en kort periode, ofte mindre enn 1 uke. Dette skal ikke brukes av gravide eller ammende. 

Korisonsprøyte anbefales generelt ikke lenger, på grunn av større bivirkninger.

Merk at nesespray med kortison er et trygt og effektivt legemiddel, og har ikke de samme bivirkningene som kortisontabletter og kortisonsprøyte.

Allergivaksinasjon

Ved alvorlig allergi og mye plager, kan man “vaksinere” seg mot allergi.

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der man ikke har hatt tilfredsstillende nytte av tradisjonell behandling. Allergivaksinasjon fungerer spesielt godt ved allergi mot bjørk og gress.

Som regel anbefaler man å starte med allergivaksinasjon minst 4 måneder før pollensesongen. Dette er for å oppnå full effekt av vaksinen innen den er i gang, men man kan starte behandling når som helst i løpet av året ved ønske.

Det kan være lurt å være tidlig ute med å bestille time til vurdering av allergivaksinasjon, da det kan være flere ukers behandlingstid for å få medisin på refusjon (blå resept).

Unngå eksponering for pollen

Noen gode råd er for å unngå pollen er:

  • Begrens uteaktiviteter i pollensesongen
  • Skyll nesen ofte for å fjerne pollen og slim
  • Vask håret og kroppen på kvelden før du legger deg
  • Hold vinduer og dører lukket. Når du lufter, kan det være lurt å feste et pollennett til vinduet.
  • Unngå å klippe plenen hvis du er allergisk mot gress
  • Skift sengetøy jevnlig
  • Bruk briller/solbriller utendørs for å beskytte øynene
  • Følg nøye med på vær- og pollenvarsler.
  • Ta allergimedisin gjennom allergiperioder, selv på dager du har lite eller ingen symptomer. Felles for dem alle er at de virker best hvis du bruker dem sammenhengende i en periode.

Når bør du kontakte lege for behandling av pollenallergi?

I utgangspunktet er ikke pollenallergi farlig, men det kan føles svært ubehagelig og overveldende.

Du bør kontakte legen hvis:

  • Du er usikker på om det er pollenallergi som plager deg
  • Symptomene påvirker livskvaliteten din betraktelig, som pustevansker, hodepine eller søvnvansker
  • Plagene går utover presentasjonen din i hverdagen, som på jobb, skole eller sosiale sammenkomster
  • Allergimedisinene ikke fungerer
  • Du får bivirkninger av medisinene legen har anbefalt deg
  • Symptomene blir annerledes eller verre

Bestill legetime om allergi

Utredning hos allmennlege, 15 minutter

1 554,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.