Hva er mykoplasmainfeksjon?
Mykoplasmainfeksjon er en infeksjon i lungene som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Bakterien gir vanligvis mildere symptomer som hoste og forkjølelse uten behov for behandling, men kan utvikle seg til lungebetennelse hos enkelte grupper.
Mykoplasma lungebetennelse rammer særlig barn og unge, men voksne kan også bli smittet, spesielt under større utbrudd på høsten og vinteren. Infeksjonen kan vare i flere uker og smitter lett, spesielt gjennom tett kontakt på skolen og i barnehager.
Mykoplasma symptomer
- Langvarig tørrhoste
- Sår hals og heshet
- Hodepine
- Feber
- Redusert allmenntilstand
Symptomene utvikler seg som regel gradvis og de fleste er plaget av langvarig tørrhoste, som ofte forverres om natten. Symptomene er ofte milde og går over av seg selv etter en periode, men i noen tilfeller utvikler infeksjonen seg til lungebetennelse som krever behandling. Ved mistanke om mykoplasmainfeksjon er det lurt å ta kontakt med en lege for riktig behandling.
Mykoplasma inkubasjonstid
Inkubasjonstiden, eller tiden fra smitte til symptomer viser seg, er vanligvis 1–3 uker. Dette betyr at symptomer kan oppstå flere uker etter at man er eksponert for bakterien.
Sykdomsforløp med mykoplasma
Mange opplever plagsom tørrhoste som varer i 3-4 uker med mild sykdomsfølelse og lett feber. De fleste vil bli friske av seg selv uten behov for behandling, og antibiotika anbefales kun ved påvist lungebetennelse.
Som ved all sykdom, bør man unngå hard fysisk aktivitet, og la kroppen hvile med nok væskeinntak og næring da kroppen krever ekstra energi for å bekjempe infeksjonen. Noen kan oppleve lindring av hoste med reseptfrie produkter fra apoteket.
Er mykoplasma lungebetennelse smittsomt?
Mykoplasma lungebetennelse er smittsomt, og bakterien sprer seg ofte gjennom dråpesmitte når man hoster eller nyser.
Infeksjonen er vanligst i vinterhalvåret og kan raskt spre seg i grupper der mange oppholder seg tett sammen, som på skolen og i barnehager. Selv om mykoplasma vanligvis gir milde luftveissymptomer, kan infeksjonen bli langvarig. Omtrent 10 % av dem som blir smittet av Mycoplasma pneumoniae utvikler lungebetennelse, som vil se at de fleste kun opplever milde symptomer fra hals og svelg.
Behandling for mykoplasma
De fleste infeksjoner med mykoplasma har et mildt forløp og det vil som regel ikke være behov for antibiotikabehandling. Ved påvist mykoplasmainfeksjon og mistanke om lungebetennelse, vil legen vurdere behov for antibiotika. Dersom man får påvist lungebetennelse anbefales det som regel å starte på en antibiotikakur for å behandle symptomer og redusere sykdomsperioden.
Diagnostisering og testing av mykoplasma
Diagnosen baseres på en kombinasjon av symptomvurdering og laboratorietester.
Våre allmennleger vil gjennomføre en undersøkelse med måling av temperatur, blodtrykk og puls og lytte til lungene med stetoskop. Tidlig i forløpet kan man påvise mykoplasmabakterien med en PCR-test – prøven tas med en myk pinne gjennom nesen.
Det kan også være aktuelt med blodprøver for å måle CRP-nivå, der forhøyet CRP tyder på en betennelse i kroppen. Ved påvist mykoplasma-infeksjon vil legen vurdere behov for antibiotikabehandling. Som regel vil det kun være behov for antibiotika dersom det er sterk mistanke om lungebetennelse.
Forebygging
God håndhygiene og hostevaner er effektive tiltak for å redusere smitte. Man kan også redusere risikoen for smitte ved å unngå nærkontakt med syke.
Når bør du oppsøke lege?
Du bør oppsøke lege hvis du opplever:
- Langvarig hoste (over én uke)
- Høy feber som varer over flere dager
- Redusert allmenntilstand
- Smerter i brystet ved dyp pust
Eldre, små barn og personer med svekket immunforsvar bør kontakte lege tidligere ved mistanke om mykoplasma eller lungebetennelse da de kan ha større risiko for komplikasjoner ved luftveisinfeksjoner.
Rask behandling kan bidra til å forebygge komplikasjoner som lungebetennelse og redusere smitterisiko.
Ofte stilte spørsmål om mykoplasma
Hvordan vet jeg om jeg trenger antibiotika?
Ved symptomer på lungebetennelse eller mykoplasma vil legen vurdere behovet for antibiotika.
Hvor lang tid tar det før man blir frisk av mykoplasma?
De fleste blir friske innen 3-4 uker, men noen kan oppleve vedvarende hoste.
Kan man få mykoplasma flere ganger?
Ja, man kan smittes igjen, selv etter gjennomgått infeksjon.
Hvordan smitter mykoplasma, og hvor lett er det å bli smittet?
Mykoplasma sprer seg via dråpesmitte, ofte ved hosting eller nysing. Det er smittsomt, spesielt i tette miljøer som skoler og barnehager, men smitterisikoen er moderat sammenlignet med influensa.
Er mykoplasma-infeksjon farlig for barn eller eldre?
Mykoplasma-infeksjon er vanligvis mild, men kan føre til mer alvorlig sykdom hos eldre, barn eller personer med nedsatt immunforsvar, spesielt hvis det utvikler seg til lungebetennelse.
Kan mykoplasma-infeksjon gi komplikasjoner?
Ja, rundt 10 % utvikler lungebetennelse, og det kan i sjeldne tilfeller føre til komplikasjoner som bihulebetennelse eller ørebetennelse.
Hva kan jeg gjøre for å lindre symptomer på mykoplasma hjemme?
Få i deg nok væske, hvile, unngå anstrengende aktivitet og bruk av hostelindrende midler kan lindre symptomer. Sørg også for å lufte godt hjemme og god håndhygiene for å unngå videre smitte.
Kan man gå på jobb eller skole med mykoplasma?
Det anbefales å holde seg hjemme til symptomene har avtatt, særlig ved feber eller hoste, for å hindre at man smitter andre.
Finnes det vaksine mot mykoplasmainfeksjon?
Nei, det finnes ingen vaksine mot mykoplasma-infeksjon, men infeksjonen kan ofte gå over av seg selv uten behandling.
Hvordan skiller mykoplasma seg fra andre luftveisinfeksjoner, som influensa?
Luftveisinfeksjon med mykoplasma skiller seg fra de fleste andre luftveisinfeksjoner, da det ofte er de yngste eller de eldste som blir sykest.
Generelt gir mykoplasma vanligvis mildere symptomer enn influensa for de som ikke er i risikogruppen, og infeksjonen utvikler seg ofte langsommere med langvarig tørrhoste som et av hovedsymptomene, mens influensa ofte kommer plutselig med høy feber og muskelsmerter.
Få hjelp med mykoplasma/luftveisinfeksjoner
Dersom du opplever langvarig hoste, er bekymret for symptomer, eller ønsker lindrende behandling, kan du komme til oss for en vurdering. Vi hjelper deg med generell helsevurdering, utelukking av andre sykdommer og behandling.
Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.
Bestill time hos allmenn-/barnelege