Lufting ikke alltid best
Det er en oppfatning i befolkningen om at den beste generelle behandlingen av sår, er lufting av sårene, uansett dybde.
Dette er en gal oppfatning.
Sår kan begynne å væske og lukte pga luftfuktigheten. De aller fleste sår gror til slutt, men hvor lang tid det tar samt sluttresultat, det vil kunne variere sterkt avhengig av hvordan sårene tas hånd om.
Under tar vår skade-og allmennlege på Volvat Majorstuen deg gjennom vurderingen og behandlingen av ulike typer sår.
Behandling av sår
Vi skiller mellom overfladiske sår, dype sår og brannsår.
Brannsår
Brannsår stiller seg i en egen kategori som bør vurderes akutt og behandles av helsepersonell for å sikre en god hudtilheling og sluttresultat.
Overfladiske sår
Overfladiske sår krever ikke mye behandling. Overfladiske sår gjenkjennes ved at de rett og slett er overfladiske, kun overhuden er skadet.
Disse sårene er ikke dype nok til at sårbunnen kjennes øm eller at blødning finner sted.
Overfladiske sår kan fint luftes, og krever ofte ikke mer stell enn rens og litt fuktighetskrem til det har grodd ferdig.
Dype sår
Ved dype sår er underhuden også skadet, dette gjenkjennes ved at sårbunnen er øm eller at såret blør. Om fettvev er synlig i såret, som f.eks ved en kuttskade, betyr det at man har en fullhudsskade, og disse bør som regel sys.
Større sår som ikke er smale nok til å sys, bør tildekkes med en bandasje. Dype sår skal helst ikke være eksponert for luft, altså må bandasjen være lufttett. Små dype sår kan fort danne seg en tørr skorpe som dekker sårflaten som skaper en god barriere og atmosfære for sårbunnen. Når skorpen faller av, kan man smøre fuktighetskrem til det har grodd ferdig.
Større sårskader kan derimot begynne å væske, og være mottakelig for urenheter. Dype sår skiller ut fibrin fra lokale blodårer. Fibrin er klebrige fibre som danner nettverk og legger seg som et lag på sårbunnen.
Fibrinopphopning blir tykt og gult av utseende, og kan lett forveksles med verk. Forsvarsrekken av lokale immunceller er raskt på plass for å bekjempe bakterieinvasjon, og denne bekjempelsen vil etterlate seg en slagmark av døde immunceller og nedbrutte bakterier.
Fibrinopphopning, døde celler og nedbrutte bakterier på sårbunnen stagnerer tilheling. Over tid kan det hele begynne å lukte, som videre kan forveksles med begynnende infeksjon. Da kan man raskt tenke at antibiotikabehandling blir neste steg. Som oftest kreves det heller et godt sårstell enn antibiotika når sår har blitt betente.
En sårbunn som er godt stelt og dekket av en lufttett bandasje, vil kunne skape seg en atmosfære under bandasjen med høy fuktighet for optimal og rask tilheling. Når underhuden er ferdig tilhelet, kan såret videre behandles som overfladiske sår.
Få hjelp med sårbehandling
Vi på Volvat Allmennavdelingen består av dyktige leger og sykepleiere som vurderer og behandler både akutte og kroniske sår hos barn og voksne på daglig basis.
Vi hjelper deg med enhver sårbehandling.
Bestill konsultasjon hos allmennlege