Hva er forstoppelse?
Forstoppelse er treg, sjelden eller hard avføring. Selv om det er stor variasjon i det som regnes som et normalt avføringsmønster hos barn, defineres en forstoppelse med avføring 2 eller færre ganger per uke. Alder og ernæring spiller en vesentlig rolle for regelmessighet og konsistens avføringen måtte ha. Barn mellom 2-4 år er de som får hyppigst forstoppelse.
Hva er symptomene på forstoppelse hos barn?
Symptomer på forstoppelse kan være:
- Luft i tarmen
- Hard og tørr avføring
- Sjelden avføring
- Kan være smertefullt eller anstrengende å få ut avføringen
- Magesmerter eller ubehag
Hva skyldes forstoppelse hos barn?
De fleste barn får forstoppelse på grunn av lavt inntak av fiber eller væskeinntak, dårlige avføringsvaner og lite fysisk aktivitet.
- Barnet har for lite væske i tarmen til å holde avføringen myk
- Barnet har for lite volum i tykktarmen slik at avføringen ikke presses videre ut til endetarmen
- Barn glemmer å gå på do når de leker eller er opptatt med andre ting
- Inntak av mat som kan virke stoppende, slik som søt melk, banan og mat med lite fiber
- Morsmelkerstatning. Spedbarn som drikker morsmelkerstatning, er mer utsatt for forstoppelse enn barn som drikker kun brystmelk. Dette er på grunn av at erstatningen gjør avføringen fastere og er tyngre å fordøye enn vanlig morsmelk.
- Overgang til fast føde og nye matvaner. Når barnet går over til fast føde vil magesekken og endetarmen utvide seg. Avføringen blir fastere, og refleksene for tømming kan noen ganger hemmes slik at barnet kan få forstoppelse.
- Lite fysisk aktivitet
- Stress og reiser som forstyrrer avføringsmønsteret til barnet
- Barnet er i en overgang fra bleie til potte eller toalett
Spesielle forhold
De aller fleste barn har ingen underliggende sykdom som disponerer for økt risiko for obstipasjon, men ved noen tilfeller kan nevrologiske sykdommer, cøliaki og melkeallergi øke risikoen for forstoppelse.
Diagnostisering av forstoppelse
Våre barneleger sørger for en trygg og grundig utredning av barnet ditt. Ved diagnostisering av forstoppelse inngår en klinisk undersøkelse der vi kjenner og lytter på magen til barnet.
Skulle det være mistanke om symptomene skyldes andre tilstander kan det være nødvendig med en ultralydundersøkelse, en blodprøve eller en avføringsprøve. Ved mistanke om allergireaksjoner vil barnelegen utføre nødvendige allergitester.
Forstoppelse hos barn varer som regel i noen dager før det går over av seg selv. Noen barn kan få kronisk forstoppelse som krever behandling og oppfølging over tid.
Hva hjelper mot forstoppelse hos barn?
Det er en rekke tiltak du selv kan gjøre for å forhindre forstoppelse hos barnet ditt:
- Pass på at barnet spiser regelmessige måltider
- Lag mat med nok fiberinnhold. Fiber finnes blant annet i frukt og grønt eller brød og grøt
- Pass på at barnet får i seg nok væske
- Jevnlig fysisk aktivitet og bevegelse
- Lag faste rutiner for å gå på toalettet, hjelp barnet å huske å gå på do etter måltider. Oppmuntre barnet til å bruke god tid
Tiltak dersom barnet ditt allerede er forstoppet:
- Gi sviskemos eller sviskesaft ved mild forstoppelse. Svisker har en lakserende effekt og mengden kan tilpasses hvert enkelt barn.
- Miniklyster. Gjentatt bruk av miniklyster bør unngås, men kan brukes dersom avføringen er hard og for å fjerne eventuelle avføringspropper som blokkerer endetarmen. Ved bruk hos barn under 3 år skal kun halve lengden av klysterspissen føres inn i endetarmen, men hele mengden skal injiseres.
- Maltekstrakt. Maltekstrakt består av matose som er et tungt fordøyelig sukker som kan bidra til å mykgjøre avføringen. Dosering er 1 ts 2-3 daglig.
- Smør med vaselin eller mykgjørende kremer. Dersom forstoppelsen fører til hard avføring kan ubehag og smerter ved avføring gjøre at barn holder seg og vegrer seg fra å gå på do. Dette kan føre til at avføringen blir enda hardere og at små sprekker eller rifter forekommer i endetarmen ved avføring. Dette kan noen ganger føre til at bloddråper kommer sammen med avføringen.
- Laktulose. Laktulose gjør at avføringen blir mykere og at volumet i tarmen øker. Avføringsmiddelet er effektivt og trygt å bruke for spedbarn. Miksturen kan kjøpes på apotek uten resept.
Behandling av forstoppelse hos våre barneleger
Har dere bekymringer eller opplever at egne tiltak ikke fungerer mot forstoppelse, kan våre barneleger sørge for at barnet får riktig behandling. Vi vil legge opp et tilpasset behandlingsløp for barnet og dersom det er nødvendig med medisiner.
Når bør man gå til lege ved forstoppelse?
Det anbefales å ta kontakt med lege for utredning og behandling dersom barnet:
- Har blod eller slim i avføringen
- Er under 6 måneder og har sjelden avføring
- Går ned i vekt eller ikke legger på seg
- Ved tilbakevendende og kronisk forstoppelse
- Har sterke magesmerter eller smerter i endetarmsområdet
Få hjelp med forstoppelse
Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.
Bestill time hos barnelege eller allmennlege