Hva er irritabel tarmsyndrom?
Irritabel tarmsyndrom, IBS, er en forstyrrelse i tarmens funksjon og er en av de vanligste årsakene til plager i tykktarmen. Vanlige symptomer er problemer med fordøyelsen, luftsmerter, oppblåsthet eller ubehag etter matinntak.
Plagene som følger med IBS kan være milde for noen, mens andre opplever så store magesmerter og forstyrrelser at det går ut over livskvaliteten.
Irritabel tarmsyndrom rammer 10-12 prosent av befolkningen - de aller fleste uten at det kan påvises sykdom.
Årsak til irritabel tarmsyndrom
Det finnes ulike teorier om hva som kan forårsake irritabel tarm – gjennomgått matforgiftning eller overbruk av antibiotika kan forstyrre tarmfloraen og drepe de «snille» bakteriene som er med på å opprettholde balansen i mage- og tarmsystemet, og kan dermed være en faktor som leder til IBS. Men for mange er årsaken ukjent. Irritabel tarmsyndrom angis å ha en viss arvelighet, og rammer flere kvinner enn menn.
Stress er ikke en direkte årsak, men en faktor som kan forverre plager fra tarmen. Dette fordi det finnes en stor del nerver mellom hjernen og tarmen. Stresser du over en lengre periode kan hjernen sende signaler til tarmen, som kan føre til endringer i hvordan tarmen fungerer. Signaler fra hjernen gir helt reelle forandringer og plager i tarmen.
En annen mulig årsak er at tarmen trekker seg sammen sterkere eller svakere enn normalt, og at dette fører til henholdsvis løs avføring og forstoppelse.
Symptomer på IBS
Vanlige symptomer på irritabel tarmsyndrom er:
- Magesmerter (spesielt etter matinntak)
- Løs avføring
- Hyppig avføring
- Mye tarmluft (luft i magen)
- Oppblåst mage (ofte gradvis forverring utover dagen)
- Forstoppelse
- Vekslende avføringsmønster
Symptomer som kan ramme andre deler av kroppen hos personer med IBS:
- Hodepine
- Muskelsmerter
- Underlivssmerter
- Kronisk tretthet
- Søvnproblemer
Utredning
Utredningsmessig er det lite å finne. Blodprøver og avføringsprøver er som oftest normale. Koloskopi kan utelukke en del tilstander, men diagnosen stilles på klinisk grunnlag.
Det finnes legemidler som kan hjelpe mot irritabel tarm – de kan lindre magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse og diaré. Legemidlene kan brukes i korte perioder, og de fleste kan kjøpes reseptfritt på apotek. Dette er imidlertid ikke en permanent løsning, og de fleste vil oppleve lindring i en kortere periode på samme måte som med andre smertelindrende medikamenter.
Kostholdstilpasning ofte løsningen
Mange opplever at kosten er av betydning for symptomene. Senere tid har man blitt oppmerksom på at gjæringsprosesser fra tarmbakterier i tykktarmen kan være sentralt i utviklingen av symptombildet, og at tarmfloraen hos pasienter med IBS kan avvike fra den i normalbefolkningen.
Personer med IBS opplever ofte forverring av symptomer ved inntak av meieriprodukter, koffeinholdig drikke og mat med mye fruktose. Har du mageplager som følge av irritabel tarm kan du prøve å unngå store mengder av disse produktene.
LavFODMAP- diett lindrer tarmplager hos de fleste med IBS. Dietten klassifiserer ulike matvarer som er tunge å fordøye. Mange må innstille seg på å følge FODMAP-dietten i noen måneder før man merker effekten. Ernæringsfysiologen vil følge deg opp gjennom hele prosessen og tilpasse hver kostholdsplan individuelt.
De fleste har nytte av kostholdstilpasning og mange har glede av veiledning hos ernæringsfysiolog.
Prognose
Irritabel tarmsyndrom er ikke farlig, men kan redusere livskvaliteten og virke belastende for mange. Symptomene ved IBS kan forbedre seg over tid, men forsvinner sjelden av seg selv.
Kostholdstilpasninger kan lindre plagene ved irritabel tarm, men det er svært individuelt. Noen lever med plager hele livet. I slike tilfeller er det viktig at du lærer kroppen din å kjenne. Når har du mest vondt? Hvilke matvarer spiste du da? Oversikt over hvordan din kropp reagerer på ulike matvarer kan gi deg en følelse av kontroll. Slik kan du etterhvert unngå de matvarene som gir deg sterke symptomer.
Få hjelp
Volvats ernæringsfysiologer utreder mange pasienter med irritabel tarm.
På sentrene som ikke har ernæringsfysiologer eller egen gastroavdeling, anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre allmennleger for utredning.
Bestill time hos ernæringsfysiolog