Fertilitetstest

Par som har prøvd å bli gravide over lengre tid uten å lykkes, anbefales å utføre en fertilitetstest for kartlegging av situasjon og for å få informasjon om muligheten for å bli gravide. De som ikke har startet å prøve aktivt, kan gjøre en fertilitetstest for å finne ut om alt er i orden og om det er trygt å utsette prøvingen en stund til.

Hva er fertilitet og fertilitetstest?

Fertilitet og fruktbarhet/fekunditet beskriver den biologiske evnen til å få barn, og hvor mange barn som blir født. Problemer knyttet til fruktbarhet er dessverre et økende problem blant mange par, og dette påvirker både menn og kvinner.

Når et par opplever vanskeligheter med å bli gravide, kan årsaken ligge hos mannen, kvinnen eller en kombinasjon av begge.

Vi tilbyr fertilitetstester for både kvinner og menn, som kan gi oss en pekepinn på hva som er årsakene bak fruktbarhetsproblemene. Resultatene fra fertilitetstesten vil som regel veilede oss videre. Det kan være at fertilitetstesten tyder på at dere kan fortsette å prøve hjemme en stund til, eller starte behandling med ulike former for assistert befruktning.

Hva innebærer en fertiltetstest?

En fertilitetstest er en vurdering og undersøkelse av fertilitet. Enslige kvinner og menn som ikke er i et parforhold kan også sjekke sin fruktbarhet. De som er i et parforhold kan gjerne komme sammen, eller hver for seg dersom man foretrekker det til å begynne med.

Når bør jeg ta en fertilitetstest?

Ved regelmessig og ubeskyttet samleie blir de fleste fertile par gravide innen det første året etter at de har startet med aktiv prøving. Dersom man ikke blir gravid etter aktiv prøving, anbefaler vi en fertilitetstest. Da kan man sjekke om det kan foreligge sykdommer eller andre faktorer hos kvinnen eller mannen, som kan gi svar på hvorfor man ikke har lykkes med å bli gravide på egenhånd.

For kvinner som er 35 år eller eldre, anbefaler vi å komme til en konsultasjon allerede etter seks måneder med prøving, siden sjansene for å bli gravid minsker med årene.

Basert på funnene fra fertilitetstesten kan våre gynekologer og urologer foreslå en individuelt tilpasset behandling og veilede dere videre.

Fertilitetstester for kvinner

Vi vil som regel gjennomføre disse undersøkelsen i første omgang:

  • Blodprøver med hormonanalyser
  • Gynekologisk undersøkelse
  • Undersøkelse av bekken og indre kjønnsorganer
  • Celleprøve av livmorhalsen

Basert på resultatene vil våre fertilitetsspesialister foreta videre undersøkelser ved behov. Disse innebærer:

Ultralyd av eggstokkene og livmor

Dette er for å se om det foreligger muskelknuter eller polypper i livmoren, som er tilstander som kan påvirke sjansen for å bli gravid. I tillegg undersøkes eggstokkene for å se etter cyster eller andre forandringer.

Antral follikkeltelling (AFC)

Ved ultralyd teller vi antall synlige eggposer på eggstokkene. Dette sier noe om eggstokkreservene og er derfor relevant i en fertilitetsvurdering.

Vurdering av åpne eggledere

Ved en undersøkelse av egglederne vil vi se hvorvidt de er åpne. Dette er særlig relevant der man vurderer inseminasjon hvor passasje i egglederne er en forutsetning for at egg og sædcelle skal treffes.

Hyscos

Denne undersøkelsen innebærer en vurdering av livmorhulen og passasje gjennom egglederne. Et tynt kateter føres inn i livmorhulen og ved hjelp av kontrast, fremstilles veggene inne i livmoren og åpningen gjennom egglederne. Det beste tidspunktet for Hyscos er rett etter avsluttet menstruasjon og før eggløsning.

Fertilitetstester for menn

Mannens fertilitet vurderes i første omgang ved analyse av sædprøve.

De ulike trinnene for mannen:

Sædprøve

Sædprøven undersøkes i et mikroskop som er beregnet for vurdering av sædprøve. Antall sædceller, formen på sædcellene, sædens aktivitet og bevegelsesmønster vurderes og gir viktig informasjon om befruktningsevnen til mannen.

Blodprøve

Gir svar på eventuelle genetiske eller hormonelle problemer.

Ultralyd av pungen

Her undersøker vi testiklene og bitestiklene for å utelukke underliggende sykdom. Denne undersøkelsen er smertefri og uten ubehag. Mannen kan se på skjermen og blir underveis forklart hva ultralydundersøkelsen viser.

Hva ser en fertilitetsspesialist etter?

Hva vi ser etter vil avhenge av hvilke tester vi utfører, men vi vil i hovedsak se etter hormonelle eller genetiske tilstander, samt kvalitet på sæd og eggstokkreserver som påvirker fertiliteten hos mannen eller kvinnen.

Undersøkelse av kvinnelig fertilitet:

Hos kvinner vil en fertilitetstest ha som formål å undersøke om det finnes:

  • En fysiologisk balanse av hormoner som bidrar til modning av egg
  • Regelmessige eggløsninger
  • En livmor som er frisk og funksjonell, med åpne eggledere
  • En slimhinne i livmoren som er tykk nok og i stand til å ta imot og gi næring til embryo

Undersøkelse av mannlig infertilitet:

En sædanalyse vil gi oss nødvendig informasjon for å vurdere om sædprøven har normal evne til å befrukte ett egg.

Kriterier for normal sædprøve:

  • Volum av sædvæske: Minst 1,5 milliliter regnes som normalt. Et lavere tall kan bety at det foreligger et problem i en del av reproduksjonssystemet, for eksempel i sædblærene eller en prostatakjertel, som blokkerer frigjøringen av sæd. En vanlig forklaring er også at ikke all væske kom i prøveglasset.
  • Antall sædceller: 15 millioner sædceller med rask og målrettet bevegelighet eller mer, regnes som normalt. Under 15 millioner sædceller med rask bevegelighet kan redusere sjansen for å gjøre en partner gravid.
  • Sædcellenes størrelse og form: Normalt vil rundt 4 % av normalformede sædceller være ideelt for å kunne befrukte et egg.

Hvilken fertilitetstest er riktig for meg?

Hvilke tester som vil være de riktige for deg og din partner vil en av våre gynekologer i Volvat kunne avgjøre under en utredning. Dette vil være basert på deres situasjon og den informasjonen dere har oppgitt under en konsultasjonen. Dersom det er behov for mer avanserte tester eller fertilitetsbehandling, vil dere få tilbud om hjelp ved Spiren som er lokalisert på Volvat sitt senter i Trondheim eller Fertilitetssenteret i Oslo. 

Hva påvirker min fertilitet?

Det er mange faktorer som kan påvirke menn og kvinners fertilitet, deriblant livsstil, bruk av medisiner og genetiske faktorer. Enkelte faktorer kan imidlertid ikke måles av en lege, gynekolog eller urolog.

Den viktigste faktoren for kvinner er alderen. Fra 35 år og oppover synker sannsynligheten for å bli gravid årlig. Når du som kvinner er over 40 år, vil en stor andel av eggene dine ha nedsatt kvalitet og dette reduserer sjansen for å bli gravid.

Et alternativ for deg som vet du ønsker å få barn i fremtiden er å fryse ned ubefruktede egg.

Det er en fordel å gjøre dette så tidlig som mulig, fordi kvaliteten på eggene synker med alderen. Dette betyr ikke at vi anbefaler alle unge kvinner å fryse ned eggene sine, men vi vektlegger individuell vurdering hos den enkelte kvinnen. Det gjelder særlig for kvinner som har risiko for tidlig overgangsalder.

Lurer du på noe? Vi tar kontakt!

Legg igjen navn og telefonnummer, så tar vi kontakt med deg. Det er helt uforpliktende og du vil kunne spørre oss om det du eventuelt måtte lure på.

Vi kan også bistå med timebestilling for fertilitetssjekk eller en førstegangskonsultasjon.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat Spiren?

Norges største fagmiljø

Volvat Spiren har et av landets mest erfarne miljøer innen fertilitetsbehandling. Kompetansen henger tett sammen med forskning, hvor vi er involvert i internasjonale forskningssamarbeid for å bidra til utviklingen innen assistert befruktning. 

Tilgjengelig der du er

Du er velkommen til oss for fertilitetsutredning og assistert befruktning. Vi er tilgjengelige for deg uansett hvor du er, med mulighet for å starte fertilitetsutredning på ditt nærmeste Volvat-senter. 

Ingen kø, ingen ventetid

Vi har korte ventetider og tar imot pasienter fra hele landet. Du slipper å stå i kø og kan komme i gang med behandling så tidlig som mulig.