Dersom utførselsgangen fra en hårsekk kjertel tilstoppes, får ikke kjertelen tømt ut sitt produkt. Da stiger trykket i kjertelen og dette utløser en lokal betennelsesreaksjon. Det oppstår en liten abscess, en verkebyll.
Slike kjertelbetennelser/abscesser vil ha tendens til å ”verke ut” -åpne seg spontant. Fordi hårsekk kjertelen er lokalisert dypt i huden eller på undersiden av huden, vil den tette utførselsgangen oftest ikke åpne seg i første omgang slik at innholdet kan tømme seg rett ut som en kvise gjør.
Hårsekk kjertel-betennelsene utvikler seg i stedet ofte under huden og danner betennelses-hulrom eller -kanaler (sinus, cyste eller fistel). Etterhvert dannes ofte åpning til hudoverflaten på den ene siden av midtlinjen.
Trykkøkningen i vevet ved den akutte betennelsesfasen gir lokal ømhet, men dersom det dannes en åpning slik at puss/sårvæske kommer ut (sekresjon), kjennes det mindre ømt – i hvert fall så lenge det er pågående sekresjon. Sykdommen utvikler ofte et kronisk forløp med stadig sekresjon eller tilbakevennende abscessdannelse. Pilonidalsinus er vanligst hos tenåringer og yngre voksne.
Kirurgisk behandling går vanligvis ut på å fjerne betennelsesforandringene Når betennelseshulrom med forgreninger skjæres vekk, oppstår et sår og det kan være vanskelig å få dette til å gro enten man førsøker å sy det igjen eller det legges åpent for sårstell og gradvis tilheling. Tilbakefall av sinus/cyste/fistel oppstår også ganske ofte.
Ved Volvat utføres undersøkelse og operasjon av våre erfarne gastroenterologiske kirurger. Større inngrep foretas ved våre sentre i Oslo, Bergen og Fredrikstad.