Utflod og eggløsnings­slim – hva betyr utfloden for fruktbarheten din?

Utfloden din kan fortelle deg mye om helsen din og hvor du befinner deg i syklusen din. Ved eggløsning, produserer kroppen eggløsningsslim som kan hjelpe deg med å identifisere når du er mest fruktbar.

Når er man mest fruktbar?

Kvinner er mest fruktbare rundt eggløsning som vanligvis er 12-14 dager etter menstruasjonen startet. Sædceller kan overleve i opptil 7 døgn, og derfor er det mulig å bli gravid dersom man har ubeskyttet sex 7 døgn før eggløsning.

Det er imidlertid mer realistisk for sædceller å overleve i ett til tre døgn, og kvinnens egg kan overleve i opptil to døgn. Det vil si at man i teorien kun kan bli gravid under denne tidsrammen, men sjansen vil likevel være større hvis sædcellene allerede finnes i egglederen ved eggløsning. Selv om dette er mer realistisk, er det fortsatt en viss sannsynlighet for at man kan bli gravid ved ubeskyttet sex i opptil 7 døgn før eggløsning, hvis sædcellene overlever så lenge i livmoren.

Det er ikke enkelt å vite nøyaktig når man har eggløsning da det kan variere hver syklus. Eggløsning kan komme tidligere eller senere enn forventet, selv om du har regelmessig menstruasjon. Dette gjør det vanskelig å finne ut av nøyaktig tidspunkt for når man er mest fruktbar, men heldigvis finnes det ulike hjelpemidler du kan ta i bruk for å få bedre oversikt.

Eggløsningsslim-guide

Utflod produseres og frigjøres fra livmorhalsen, åpningen til livmoren. Utfloden din blir påvirket av hormoner og endrer derfor tekstur, mengde og farge gjennom hele menstruasjonssyklusen din. Den kan faktisk fortelle deg når du er mest fruktbar og når du ikke er fruktbar, så lenge du vet hva du skal se etter.

Eggløsningsslim er utflod som kommer fra skjeden ved eggløsning, som hjelper sæden med å svømme inn i livmoren for befruktning. Utfloden vil gjerne øke i mengde og ha en tynnere konsistens rett før eggløsning. Det er dette som gjør det enklere for sædcellene å svømme gjennom livmorhalsen for å befrukte et egg. Hvis du prøver å bli gravid, kan utfloden din fortelle deg når du har eggløsning og er mest fruktbar.

Hvilke typer utflod finnes det?

  • Lite eller ingen utflod
  • Klissete konsistens, kan ha en hvit eller gulaktig farge
  • Seig konsistens, som regel hvit farge
  • Konsistens kan minne om eggehvite
  • Økt utflod og mer tyntflytende, gjennomsiktig farge

Konsistens og mengde utflod vil variere utfra hvor man befinner seg i menstruasjonssyklusen. Som regel vil utfloden starte med en tørr konsistens før den blir mer seigere.

Hvordan hjelper eggløsningsslim fruktbarheten din?

Eggløsningsslim spiller en viktig rolle for befruktning. Noen dager før eggløsning vil hormonet østrogen øke i kroppen, og man vil som regel merke økt mengde av og mer tyntflytende utflod. Dette er fordi østrogen øker produksjonen av slim i livmormunnen for å gjøre utfloden tynnere, slik at sædcellene enklere kan trenge gjennom slimet og bevege seg opp i livmoren for å befrukte det modne egget.

Dette er altså det beste tidspunktet for å oppnå graviditet. Motsatt, er dette tidspunktet du bør unngå å ha ubeskyttet sex hvis du vil unngå uønsket graviditet.

Hvordan ser eggløsningsslim ut?

Eggløsningsslim vil som regel være gjennomsiktig og kan minne om eggehvite, og denne konsistensen vil være tegn på at man er på sitt mest fruktbare. Når du ikke er fruktbar, vil utfloden ofte være tykkere i konsistens og gjerne ha en hvit farge. Dette vil igjen gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Kan man ha eggløsning uten slim?

Som regel er eggløsningsslim nødvendig for å kunne oppnå graviditet, men alle er forskjellige og noen kan ha eggløsning uten å merke eggløsningsslim.

Mangel på eggløsningsslim kan tyde på fruktbarhetsproblemer. Det finnes heldigvis god hjelp å få i dag, og vi tilbyr fertilitetsutredning hos våre erfarne gynekologer på alle våre sentre og fertilitetsbehandling i Oslo og Trondheim.

Hvordan endrer utfloden seg gjennom syklusen?

Hormonendringer fører til at utfloden din endrer seg gjennom hele syklusen. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, vil øke rett før eggløsning og påvirke utfloden din slik at pH-verdien i skjeden din blir mer mottakelig for sædceller. Etter eggløsning vil østrogennivået i kroppen synke, og hormonet progesteron vil øke. Dette vil føre til at utfloden din blir mer tørr og mindre mottakelig for sædceller.

Ved eggløsning vil utfloden din bli gjennomsiktig, smidig og øke i mengde. Tiden etter eggløsning derimot, vil utfloden ofte få en tykkere konsistens med en hvit eller gulhvit farge. Rett før menstruasjon kan utfloden få en mer brun eller rødlig farge fordi man allerede har begynt å blø litt, og små mengder av menstruasjonen kommer ut gjennom utfloden.

Det er også mulig å se litt rester av menstruasjonen gjennom lysebrun utflod rett etter endt menstruasjon. Hvis du ønsker å få en bedre oversikt over utfloden din, kan det lønne seg å følge med på endringene som skjer under hver syklus og notere deg hvordan utfloden oppfører seg. Slik kan du få en god oversikt over hvor du befinner deg i menstruasjonssyklusen, når du er mest fruktbar og når du ikke er det.

Ved en typisk 28 dagers menstruasjonssyklus, vil utfloden din som regel følge dette mønsteret:

  • Dag 1-4 etter endt menstruasjon: tørr konsistens og hvit eller gulaktig farge
  • Dag 4-6: klissete konsistens og hvit farge
  • Dag 7-9: seig konsistens
  • Dag 10-14: tyntflytende og økt mengde, med konsistens som minner om eggehvite
  • Dag 14-28: tørr utflod

Utfloden din kan fortelle deg mye om underlivet

Det er helt vanlig at utflod har en syrlig lukt, men noen ganger kan utfloden begynne å lukte vondt som ofte er tegn på at pH-verdien i skjeden er i ubalanse på grunn av en infeksjon. Du vil kunne se det første tegnet på infeksjon i underlivet på utfloden din.

Følgende endringer i utfloden kan tyde på infeksjon:

  • Vond lukt – gjærlukt eller fiskelukt
  • Endret farge – grønn, mørk gul
  • Kornete eller klumpete konsistens

Ved slike symptomer bør du oppsøke legehjelp for å utelukke tilstander som kan eller bør behandles. Dette kan være tegn på blant annet kjønnssykdommer, sopp eller bakteriell vaginose.

Hva kan endre utfloden?

Infeksjoner i underlivet kan altså påvirke pH-balansen i underlivet og føre til endringer i utfloden.

Faktorer som kan endre utfloden din:

  • Amming
  • Glidemiddel
  • Hormonelle prevensjonsmidler
  • Medisiner
  • Underlivsoperasjoner
  • Seksuelt overførbare infeksjoner
  • Sopp og bakteriell vaginose

Ved å følge med utfloden din kan du bli bedre kjent med syklusen din og få en generell forståelse av når du er fruktbar. Det er imidlertid viktig å påpeke at tracking av utfloden din ikke er en pålitelig prevensjonsmetode, og hvis du vil unngå uønsket graviditet bør du bruke andre former for prevensjonsmidler som kondom eller p-piller for å være godt beskyttet.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.