Hva er endometriose?
Endometriose er en medisinsk tilstand der vev som finnes i slimhinnen i livmoren, begynner å vokse utenfor livmorhulen. Legen kan ofte finne endometriose på eggstokkene, egglederne, rundt livmoren, bukhulen, bukhinnen og i alvorlige tilfeller på endetarmen og urinblæren.
Tilstanden kan føre til sterke smerter ved menstruasjon og finnes hos kvinner i fruktbar alder. Endometriose oppstår som oftest ikke før puberteten. Det er vanligvis en progressiv lidelse, noe som betyr at de fleste opplever økende symptomer frem til de når overgangsalderen. Imidlertid ser det ut til at etter overgangsalderen, når menstruasjonen har stoppet, så opplever de fleste kvinner en forbedring i endometriosesymptomene.
Kan endometriose være farlig?
Endometriose er ikke farlig i seg selv, men tilstanden kan spre seg til andre organer som kan føre til alvorlige symptomer og komplikasjoner som kan gjøre det svært vanskelig å fungere i hverdagen.
Dette er svært sjeldne tilstander, likevel er det viktig å huske på at tidlig utredning og diagnostisering kan både redusere mindre plager og forhindre videre utvikling av alvorlig endometriose.
Kan endometriose forsvinne?
Endometriose er en kronisk tilstand som det dessverre ikke finnes en kur for. Likevel er det mulig å lindre og redusere smerter, og gjøre det enklere for deg å fungere normalt i hverdagen.
Hvorfor får man endometriose?
Genetiske-, immunologiske- og miljøfaktorer kan være relevante faktorer i utvikling av endometriose, men vi vet fortsatt ikke den nøyaktige årsaken til hvorfor tilstanden oppstår.
En av teoriene går ut på at endometriose oppstår når bukhinnen inneholder rester av fostervann som dannes om til livmorslimhinne.
En annen teori går ut på at celler fra livmorslimhinnen løsner under menstruasjon og havner i bukhulen gjennom egglederne i stedet for å flyte gjennom skjeden, de flyter «baklengs».
Noen hevder derimot at endometrioseceller- og vev kan transporteres gjennom blodbanen og lymfesystemet til andre organer i kroppen, på samme måte som kreftceller. Denne teorien kan forklare hvorfor endometriose også kan oppstå i lungene for eksempel.
En annen teori gå ut på at det er en viss grad arvelighet ved endometriose. Dersom mor eller søster har endometriose har du også syv ganger så stor sannsynlighet for å utvikle den samme tilstanden.
Hvor vanlig er endometriose?
Endometriose er en av de vanligste kvinnesykdommene som finnes og kan ramme alle kvinner i fruktbar alder. Omtrent 10 prosent av kvinner antas å ha sykdommen. Mange endometrioseforandringer kan oppstå uten at du opplever symptomer, og mellom 6-10 prosent av kvinner har symptomer som krever behandling. Hos kvinner som sliter med barnløshet kan endometriose forekomme hyppigere.
Hvordan finner man ut at man har endometriose?
Dersom du sliter med sterke menstruasjonssmerter, vanlige smertestillende ikke virker og du opplever fravær fra skole eller jobb er dette gode grunner til å oppsøke lege for utredning av mulig endometriose.
Den sikreste måten å stille en diagnose på er gjennom laparoskopi og vevsprøve. Inngrepet blir utført i full narkose hvor gynekologen fører inn en tynn kikkert gjennom et snitt i buken. Her får legen god oversikt over eggstokker, eggledere, tarmen og bukhinnen og kan ta vevsprøve til mikroskopi for sikker diagnose. Noen ganger kan en gynekologisk undersøkelse med ultralyd være tilstrekkelig for å stille diagnosen.
Hva hjelper mot endometriose-smerter?
Behandling av endometriose skjer ofte i samarbeid mellom fastlege og gynekolog og hensikten er å redusere smertene og forebygge barnløshet. Det kan være aktuelt å starte med hormonbehandling i form av p-piller eller hormonspiral for å stanse menstruasjonen og aktiviteten i endometriosevevet. Ofte kan gynekologen anbefale en kombinasjon av smertestillende medisiner og hormonbehandling for å motvirke symptomer.
Dersom denne behandlingen ikke har tilstrekkelig effekt, kan det være nødvendig med kirurgi for å fjerne endometriomer og endometriosevev.
Volvats gynekologer er eksperter på kvinnehelse
Volvat tilbyr utredning og diagnostisering, samt behandling og eventuell operasjon. Bestill time til gynekolog eller les mer om endometriose hos Volvat.