Sette inn spiral

Spiral er en av de tryggeste og mest langvarige prevensjonsmetodene tilgjengelig i dag, og er et godt alternativ for mange kvinner.

Fordeler med hormonspiral:

  • Sikkerhet: Spiral er det sikreste prevensjonsmiddelet som finnes mot graviditet
  • Få bivirkninger: Spiral er prevensjonsmiddelet med minst bivirkninger og gir ikke økt risiko for blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag
  • Langtidsprevensjon: Etter spiralen er satt inn er du beskyttet i opptil 8 år, de fleste beskytter i 5-8 år
  • Reduksjon i blødninger: De fleste får ingen eller minimale blødninger, og mange opplever mindre menssmerter
  • Kreftforebyggende: Hormonspiral beskytter mot livmorkreft

Hvem kan få spiral?

Spiral kan være et godt valg for kvinner som ønsker en praktisk og langvarig prevensjonsløsning, spesielt hvis man har lett for å glemme å ta p-pillen hver dag.

Alle kvinner kan bruke spiral som prevensjonsmiddel. Det er bare en myte at man ikke kan bruke spiral hvis man ikke har fått barn ennå. Det finnes blant annet en hormonspiral som er spesialutviklet med lite innhold av hormoner, og er liten i størrelsen slik at den passer godt inn i en livmor til kvinner som ikke har født. Spiral er også trygt for de som har økt risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom fordi den ikke inneholder østrogen. 

Sette inn spiral

Spiralen blir satt inn i livmorhulen via skjeden av legen. De fleste opplever ubehag eller noe smerter ved innsetting, og de fleste beskriver smertene som kraftige menssmerter. 

Våre gynekologer har lang erfaring med innsetting og fjerning av spiral, og innsettingen er som regel over på noen sekunder. Hvis man gruer seg veldig eller ønsker bedøvelse, kan man få det. Det tar ikke vekk alt av ubehag, fordi vi ikke kan bedøve høyt oppe i livmoren hvor spiralen skal sitte. Men vi kan enkelt bedøve livmorhalsen, slik at man merker mindre ubehag ved innsetting av spiral. 

Både våre gynekologer og allmennleger setter inn spiral, og du velger selv hvor du vil bestille time. 

Forberedelser før innsetting av spiral

Fortsett å bruke vanlig prevensjon frem til du får satt inn spiralen, og hvis du ikke bruker noen prevensjonsmidler må du ikke ha samleie uten kondom de siste 3 ukene før innsetting. 

Vi pleier å anbefale at du tar smertestillende ca. en time før undersøkelsen, og samtidig kommer god tid før timen. I tillegg er det best å planlegge innsetting av spiral én av de siste dagene i menstruasjonen. Da er livmorhalsen mer åpen og mykere, som kan gjøre det lettere å sette inn spiralen og redusere ubehaget. Dette er ikke nødvendig, men for de som har en bakovervendt livmor eller generelt er engstelige for smerter, kan det lønne seg å ta hensyn til hvor man er i syklusen før innsetting. 

Før innsetting er det vanlig å ta en graviditetstest og sjekke for seksuelt overførbare infeksjoner. Dette bør gjøres før timen, slik at man er sikker på at man har negativt resultat. 

Bakovervendt livmor

Livmoren kan bøye seg ulike veier og står sjelden rett opp. Hos mange kvinner bøyer den seg framover mot blæren, mens hos andre kan den bøye seg bakover mot endetarmen. Dette kalles for bakovervendt livmor og omtrent 25 % av kvinner har det. Dette er ikke farlig og har ingen betydning for graviditet og fødsel, men det kan føre til smerter under samleie eller ved innsetting av spiral. 

En bakovervendt livmor er stort sett uproblematisk, men kan føre til ubehagelige gynekologiske undersøkelser og innsetting av spiral. Under en gynekologisk undersøkelse vil gynekologen se om livmoren ligger vendt bakover eller fremover. 

Spiralen må føres inn på riktig måte og en bakovervendt livmor kan gjøre det litt mer utfordrende for legen å plassere den riktig. Det krever som regel at man justerer litt på livmoren med et spekulum/instrument som ofte kan oppleves smertefullt for kvinnen. 

Som regel oppleves dette som mer intenst i tiden rett før menstruasjon da livmoren er litt oppsvulmet. Hvis man allerede vet at man har en bakovervendt livmor, kan det lønne seg å planlegge innsetting av spiral én av de siste dagene i menstruasjonen. Da er ikke livmoren like oppsvulmet lenger, og gjerne mykere enn ellers som kan gjøre det mindre smertefullt å sette inn spiralen. 

Det er viktig å påpeke at dette kan redusere smertenivået, men det vil fortsatt gjøre vondt å sette inn spiral med en bakoverbøyd livmor. Derfor bør man også be om bedøvelse. Man kan få bedøvelse i både sprayform og sprøyteform. Sprøyten i seg selv kan oppleves som smertefull eller ubehagelig, og da kan man ta bedøvelse i form av spray først for å bedøve livmorhalsen slik at man ikke merker stikket. 

Forskjell på hormonspiral og kobberspiral

Det finnes to hovedtyper spiral: hormonspiral og kobberspiral. 

Hormonspiral

Det finnes 4 ulike typer hormonspiral på markedet og hver av dem varer mellom 3-8 år. De varierer i størrelse og mengde hormoner, men alle beskytter godt mot graviditet. 

Hormonspiralen er laget av plast og er tilsatt gestagen (kvinnelig kjønnshormon).
Spiralen frigjør små mengder gestagen lokalt i livmoren, som gjør livmorslimhinnen tynnere og mindre mottakelig for et befruktet egg. Livmorslimhinnen blir også seigere slik at sædcellene ikke kan trenge gjennom. 

Bivirkninger ved hormonspiral

Som med alle prevensjonsmidler finnes det mulige bivirkninger, og noen er sterkt plaget av flere, mens andre opplever milde eller ingen bivirkninger. Vanlige bivirkninger man kan oppleve er:

  • Hodepine
  • Ømme bryst
  • Tørrhet i skjeden
  • Blødningsforstyrrelser
  • Humørsvingninger
  • Fet hud eller hår
  • Mindre sexlyst
  • Smerter i rygg, bekken eller mage

Som regel er bivirkningene alltid verst i perioden rett etter innsetting, og vil ofte gå over i løpet av 3-6 måneder. Det er vanlig at man opplever uregelmessige blødninger de første månedene. Hvis plagene skulle vedvare, anbefaler vi at du tar kontakt for å diskutere andre muligheter og bytte over til en annen form for prevensjon. 

Man anbefaler ikke hormonspiral til kvinner som har hatt brystkreft, leversvikt, leverkreft eller gulsott. Det samme gjelder for kvinner som har hatt infeksjoner i skjeden, livmoren eller bekken med høy risiko for infeksjoner. 

Kobberspiral

Kobberspiralen er en hormonfri variant av spiral, og har derfor ikke noen hormonelle bivirkninger. Kobberet på selve festet påvirker miljøet i livmoren som forhindrer graviditet. Det hindrer sædceller i å befrukte et egg og at eggcellen kan feste seg til livmorslimhinnen. Kobberspiralen har høy sikkerhet mot graviditet, og kan beskytte opptil 5 år før den må erstattes. 

Alle kvinner kan benytte seg av kobberspiral, men den egner seg mest for kvinner som ikke har sterke menstruasjonssmerter- eller blødninger fra før av, da kobberspiral kan føre til kraftigere blødninger.

Bivirkninger ved kobberspiral:

  • Kraftigere menstruasjonsblødninger
  • Menstruasjonssmerter
  • Smerter i rygg og mage

Kobberspiral kan funke som nødprevensjon etter ubeskyttet samleie

Kobberspiral kan også brukes som nødprevensjon ved ubeskyttet samleie i opptil 5 døgn. Da er den varianten som er formet som en T som kan brukes, og har en bedre effekt enn nødprevensjon, også kalt angrepille.

Bedøvelse eller ikke?

Det er bare du som kan avgjøre om du har behov for bedøvelse eller ikke. Mange kvinner synes det er ubehagelig eller smertefullt med innsetting av spiral, mens andre synes det er ekstremt vondt og gruer seg veldig. 

Det er flere faktorer som kan spille inn i hvorfor noen opplever innsetting av spiral som mer smertefullt enn andre, og det har som regel noe å gjøre med posisjonen av livmoren, samt ulike tilstander i underlivet. 

Som nevnt er kvinner med bakovervendt livmor mer utsatt for smerter ved innsetting av spiral, og det samme gjelder kvinner med f.eks. endometriose, adenomyose og PCOS da disse tilstandene ofte fører med seg økt sensitivitet, cyster og/ eller smerter i underlivet. 

Som regel bruker man ulike former for prevensjonsmidler til å behandle smertetilstander i underlivet og samtidig beskytte mot uønsket graviditet. Hvis du er engstelig for smerter ved innsetting av spiral kan vi sammen gå gjennom andre alternativer for prevensjon og finne en metode som egner seg best for deg. Hvis du bestemmer deg for spiral, kan du få bedøvelse for å lindre smerter ved selve innsettingen. 

Etter innsetting av spiral

Etter innsetting av spiral er det vanlig å få menstruasjonssmerter og blødninger. Dette er som regel forbigående smerter og man kan bruke smertestillende og varmeflaske for å redusere ubehaget. 

De første 7 dagene etter innsetting skal man ikke:

  • Ha samleie
  • Bruke tampong
  • Bade
  • Føre inn noe i skjeden

Dette er for å unngå infeksjon i livmoren. Hvis man opplever symptomer at blødningene ikke gir seg, blir kraftigere, man får feber og magesmerter skal man kontakte behandlede lege så raskt som mulig. 

Man bør bruke kondom ved samleie i 3 uker etter innsetting av spiral. Etter det er du beskyttet mot graviditet og trenger ikke å bruke annen prevensjon hvis du er i et fast forhold. Du bør alltid bruke kondom ved samleie med ny partner for å redusere risikoen for kjønnssykdommer. 

Kontroll etter spiral

Man kan sette opp en kontrolltime 1-2 måneder etter innsetting av spiral. Dette er som regel anbefalt for å sjekke at spiralen sitter på plass og at trådene har lagt seg inn mot livmoren. Etter kontrolltimen anbefales det som regel å komme inn til en kontrolltime hvert 2. år, men dette avtales individuelt. 

Kan man få mensen når man har spiral?

Ofte vil blødningsmønsteret endre seg etter innsetting av hormonspiral. Mange opplever at blødningene stopper helt, mens andre kan oppleve at de får regelmessige eller uregelmessige blødninger. Uansett hvilket blødningsmønster man har, vil spiralen beskytte mot graviditet.

Kobberspiral derimot inneholder ikke hormoner, og mange vil derfor fortsatt ha en vanlig menstruasjonssyklus. Men det er også vanlig å oppleve kraftigere eller forlenget menstruasjonsblødninger kombinert med smerter i rygg og mage. Dette er vanlig spesielt den første tiden etter innsetting.

Kan man kjenne spiralen i livmoren?

Hverken du eller partner kommer til å merke spiralen etter innsetting da den sitter høyt nok i livmoren. Det er festet tynne tråder til spiralen som pleier å legge seg inn mot veggen i livmorhalsen. Disse kan man som regel kjenne med hånden, men de skal ikke være plagsomme eller irriterende. Partner kan i noen tilfeller merke trådene ved samleie dersom de er klippet for kort. Dette er som regel noe gynekologen passer på da det også er viktig at trådene ikke blir klippet for kort når man senere skal ta ut spiralen.

Funksjonen til tråden er å gjøre det enklere for legen å fjerne spiralen senere når det er på tide å bytte den ut.

Hvilken prevensjon gir minst bivirkninger?

Generelt anbefaler våre gynekologer hormonspiral fordi man får mindre systemiske bivirkninger enn ved bruk av andre prevensjonsmidler. Dette er fordi hormonspiralen har hormoner på selve spiralen, slik at den kun virker lokalt inne i livmoren. 

Systemiske bivirkninger vil si bivirkninger som påvirker hele kroppen, i motsetning til lokale bivirkninger som kun påvirker mindre deler av kroppen. Det er vanlig med blødningsforstyrrelser de første månedene ved innsetting av hormonspiral, men etter 3-6 vil de fleste oppleve en reduksjon eller at de blir helt frie for blødninger. 

Utstøting

Noen kan oppleve at spiraler støtes ut av livmoren, men dette er ytterst sjeldent. Det vil ofte oppleves som sterke menstruasjonssmerter, og skje i løpet av de første månedene etter innsetting. Derfor er det anbefalt å ta en kontroll time 1-2 måneder etter innsetting. Hvis du merker noen av tegnene på ustøting, er det viktig at du tar kontakt. 

Bruk av tampong, bind og menskopp med spiral

Hvis du opplever blødninger etter innsetting av spiral, kan du helt fint bruke både bind og truseinnlegg. Etter 7 dager kan du også bruke tampong, men det skal ikke brukes de første dagene etter innsetting. Du bør imidlertid ikke bruke menskopp når du har spiral fordi det øker risikoen for utstøting. 

Fjerne spiral

Spiralen blir fjernet av legen, og de fleste opplever lite smerter i forbindelse med fjerning av spiral. Som regel tar den ubehagelige delen med selve fjerningen bare noen sekunder. Mange kan få menstruasjonslignende smerter og blødning rett etter fjerning av spiral. 

Du bestemmer selv når du ønsker å slutte med spiralen. Ellers er det vanlig å bytte eller fjerne spiral når virkningstiden har gått ut, som vil varierer utfra hvilken spiral du har fått satt inn. 

Du må ikke ha ubeskyttet samleie de siste 7 dagene før spiralen blir fjernet, da man kan risikere å bli gravid. 

Ønsker du mer informasjon eller vurderer du spiral som prevensjonsmiddel?

Du kan bestille en time til konsultasjon hos en av våre gynekologer eller allmennleger for å diskutere hvilken prevensjon som passer deg best. 


Kilder:

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.