Hva er livmorfremfall?
Livmorfremfall eller underlivsprolaps vil si at livmoren synker ned i bekkenet. Tilstanden oppstår når muskulaturen i bekkenbunnen strekkes og svekkes slik at støtten til livmoren minsker. Livmoren vil da sige ned og noen vil merke at den blir synlig i skjedeåpningen.
Mange vil oppleve symptomer som tyngdefornemmelse i underlivet, og følelsen av at noe er i ferd med å falle ut. Ofte forekommer en kombinasjon av fremfall av blæren, skjedeveggene, endetarmen og/eller livmoren.
Livmorfremfall oppstår sjelden alene, og opptrer som regel i kombinasjon med fremfall av blæren eller endetarmen f.eks. Ofte er det ene fremfallet mer merkbart enn de andre. Disse tilstandene arter seg som en kul som dukker opp i skjeden, enten forfra eller bakfra.
Ulike grader av livmorfremfall
Det finnes ulike former for underlivsprolaps, og vi kan gradere de i sammenheng med alvorlighetsgraden.
Livmoren trenger seg ned i skjeden i varierende grad, og vi kan derfor dele livmorfremfall inn i 4 ulike grader. I de mindre omfattende tilfellene synker livmoren kun et stykke ned i skjeden, og dette kan behandles med bekkenbunnstrening eller FemiLift CO2-laser behandling.
Nedsynkingen av livmoren kan også fortsette slik at den blir synlig i skjedeåpningen og trekker med seg naboorganene, som blæren og endetarmen. Dette er en mer alvorlig grad av tilstanden, og man vil gjerne oppleve flere plager jo mer livmoren og evt. andre organer synker ned i skjeden.
Vi deler grad av livmorfremfall slik
- Grad 1 – livmorhalsen synker ned i skjeden
- Grad 2 – livmorhalsen er synlig utenfor skjedeåpningen
- Grad 3 – deler av livmoren er utenfor skjeden
- Grad 4 – hele livmoren er utenfor skjedeåpningen
Forskjellige typer fremfall
- fremre skjedevegg – fremfall av blæren
- bakre skjedevegg – utbukning av endetarmen
- fremfall av livmor
- fremfall av tynntarm
- totalprolaps – skjede og livmor synker ned og henger ut av skjedeåpningen
- alle typer av kombinasjoner av disse
Når livmoren er fjernet kan man også få fremfall av blære og endetarm. Iblant kan selve skjeden også vrenge seg ut.
Hvorfor får man underlivsfremfall?
Den vanligste årsaken til underlivsfremfall er ofte svangerskap og fødsel, men tilstanden kan også oppstå etter overgangsalderen når østrogenproduksjonen avtar.
Bekkenbunnen holdes stabil av sener, muskler og bindevevsbånd. Under svangerskap og fødsel, samt økende alder, blir dette støtteapparatet svekket. Dermed minker støtten til livmoren som gjør man blir mer sårbar for livmorfremfall. Likevel, regnes ikke tilstanden som farlig.
Årsaker til livmorfremfall:
- Svangerskap og fødsel – skader etter fødsel svekker støtteapparatet rundt livmoren
- Arbeid som medfører tunge løft
- Overgangsalder – skjeden og bindevevsbånd rundt livmoren bli slappere som følge av bortfall av østrogen
Selv om dette er vanlige årsaker til ulike former fremfall, er det flere risikofaktorer som disponerer for underlivsprolaps. Dette er blant annet:
- Historikk av fordøyelsesplager som har ført til mye pressing og smerter som forårsaker trykk i buk og bekken (IBS, Ulcerøs kolitt, Crohns sykdom osv.)
- Andre tilstander som øker trykket i bukhulen som kronisk hoste, opphopning av væske i bukhulen, svulster i bekkenet
- Hard fysisk trening og overbelastning
- Tidligere bekkenbunnskader som brokk, prolaps lekkasjer, smerte osv.
- Hypermobilitet – hvor leddene er mer bøyelige enn normalt som fører til kroppens evne til å gjenoppbygge bindevev blir nedsatt
- Overvekt og fedme
- Tidligere kirurgi i bekkenområdet som fører til svekket opphengingsapparat
Symptomer underlivsfremfall
Graden av symptomer kan variere fra kvinne til kvinne. Mange kan oppleve at det kjennes som at noe skal falle ut av skjeden, og noen opplever at livmoren blir synlig i skjedeåpningen.
Mange opplever tyngdefornemmelse i underlivet – hos noen blir livmoren synlig utenfor skjedeåpningen. Ved fremfall av blæren kan man oppleve vannlatingsplager, mens de som opplever utbukning av endetarmen kan ha problemer med avføringen.
Symptomer ved fremfall:
- Tyngdefornemmelse i underlivet – føles som at noe faller ut av skjeden
- Synlig livmor i skjedeåpningen
- Problemer med vannlating eller avføring
- Vansker og ubehag ved samleie
- Trykk i bekkenet
- Plagene blir verre etter langvarig ståing, ved tungt fysisk arbeid, ved hoste og forstoppelse, men forbedres i liggende stilling
Noen kan også ha vanskeligheter med gjennomføring av samleie, og merke sjenerende lyder fra skjeden. Hvilke symptomer man opplever avhenger av hvor fremfallet forekommer. Pasienter med cystocele (innbukning av urinblæren i fremre vaginavegg) kan eksempelvis oppleve vannlatingsbesvær, mens de med enterocele (innbukning av tarm i bakre vaginavegg) kan slite med avføringen.
Symptomene vil også virke mest fremtredende på kvelden etter mye gåing, og heller milde på morgenen etter flere timer i liggende stilling.
Hvem får underlivsprolaps?
Én av tre kvinner som har gjennomgått fødsel får underlivsprolaps. Lett grad av fremfall er normalt i denne perioden, og vil vanligvis gå tilbake av seg selv det første året etter fødselen. Etter endt ammeperiode vil hormonbalansen i kroppen også bidra til normalisering av bindevev og slimhinner. I mer alvorlige tilfeller, vil det være behov for behandling.
Tilstanden er også vanlig hos eldre kvinner – etter overgangsalderen slutter kroppen å produsere østrogen, som gjør at skjeden og bindevevsbånd rundt livmoren blir slappere. Dermed blir underlivet mer utsatt for prolaps.
Fremfall i underlivet regnes ikke som farlig, men kan oppleves ubehagelig for de som rammes.
Utredning
Under en konsultasjon vil våre gynekologer gå gjennom sykdomsforløp og vanlige plager, og utføre en gynekologisk undersøkelse for å avdekke livmorfremfall. Vi kan avdekke tilstand og bedømme hvilken grad av fremfall du har. Ved fremfall vil gynekologen kunne se at livmoren er nedsunket.
Behandling av underlivsprolaps
Det finnes ulike grader av livmofremfall og derfor vil det naturlig nok finnes ulike former for behandlingsbehov. Behovet avhenger av hvor svakt støttevevet rundt livmoren er. Dersom plagene er beskjedne vil de som regel gå over av seg selv, og det vil ikke være nødvendig med behandling. Er plagene mer fremtredende kan vi anbefale bekkenøvelser, pessar, FemiLift CO2-laser eller operasjon.
Vi tilbyr rehabilitering hos fysioterapeut i samarbeid med gynekolog, FemiLift CO2-laser og operasjon av livmorfremfall.
Tidligere måtte problemer som mildt underlivsfremfall og følelse av åpenstående skjede løses ved operasjon. Nå kan problemene behandles med FemiLift - vaginal laserbehandling.
Behandling med vaginal FemiLift CO2-laser
- Nærmest smertefritt
- Gjennomføres på et par minutter
- Øker collagen og blodgjennomstrømming i vagina
- Forebyggende mot residiverende infeksjoner (tilbakefall av infeksjoner)
- Motvirker tørrhet i skjeden, bedret seksual funksjon
- Forbedrer den vaginale spenningstilstanden (vagina blir mindre slapp)
FemiLift har mange fordeler, og er en skånsom måte å behandle intime kvinneplager på. Vi tilbyr FemiLift på Volvat Majorstuen og Volvat Laguneparken.
Les mer om laserbehandling av vaginale plager
Behandling med pessar
Bekkenbunnstrening kan forbedre tilstanden og graden av prolaps i tidlige stadier, men dersom den har kommet langt nok ned vil det være nødvendig med andre tiltak. Vi vurderer pessar som behandlingsform, når det ikke lenger er mulig å trene opp bekkenbunnmuskulaturen.
Pessar er et godt alternativ for kvinner som vil ha muligheten til å føde flere barn. Dette fordi kirurgi alltid medbringer en mulighet for komplikasjoner.
Slik fungerer pessar:
Gynekologen din tilpasser en myk plastring (pessarring) som legges permanent inn i skjeden. Når pessarringen er plassert i skjeden vil symptomene på fremfall forsvinne, og du vil heller ikke merke at ringen er der. Pessarringen blokkerer forbindelsen videre oppover i skjeden mot livmoren. Derfor kan pessar både hindre at livmoren faller ned, men også blokkere sædceller i å komme inn. Ringen fungerer dermed også som prevensjon.
Kontroll etter behandling
Kontroll av pessarringen vil være nødvendig et par ganger i året for å sikre at den sitter slik den skal.
Vi anbefaler generelt at du bruker krem/stikkpiller i skjeden slik at slimhinnen blir tykkere. På denne måten kan du hindre vonde gnagsår i skjedeveggen.
Kirurgi som behandling for livmorfremfall
Vi kan stramme opp fremre og bakre skjedevegg slik at bekkenbunnmuskulaturen trekkes sammen og blæren blir løftet til sin naturlige plass, samt fjerne hele livmoren i enkelte tilfeller. Ved kirurgi er prognosen god, men det kan i noen tilfeller forekomme tilbakefall.
Slik foregår inngrepet:
- Via skjeden strammer vi opp fremre skjedevegg og løfter blæren til sin naturlige plass
- Vi fjerner livmortappen, og noen ganger hele livmoren
- Deretter strammer vi opp bakre skjedevegg og trekker bekkenbunnmuskulaturen sammen for å styrke den bakre skjedeveggen
Les mer om operasjon av livmorfremfall
Hva kan du gjøre selv?
Det er enkelte tiltak du kan sette i gang med selv for å styrke bekkenmusklene. Du kan utføre knipeøvelser øvelsene hjemme, ved å stramme bekkenmusklene slik at det føles som at du prøver å stanse urinstrømmen når du skal på do. Bruk ti minutter hver dag på disse knipeøvelsene.
Denne øvelsen kan styrke bekkenbunnen og har en forebyggende effekt, og kan samtidig redusere plager i enklere tilfeller av nedsunken livmor. Sykling eller svømming er også skånsomt og vil trene bekkenmuskulaturen uten overbelastning av bekkenbunnen.
Andre tips som kan virke forebyggende er:
- Hold en stabil vekt eller gå ned i vekt ved overvekt
- Unngå å presse for hardt på do og oppretthold et variert kosthold med grove produkter for gode toalettvaner
- Unngå tunge løft