Hva er vaginisme?
Vaginisme er en ufrivillig spenning eller sammentrekning av musklene i bekkenet. Sammentrekningen skjer ofte før samleie, når man setter inn en tampong eller under en bekkenundersøkelse. Spasmer kan være lett ubehagelige eller svært smertefulle, og kan gjøre samleie ekstremt smertefullt (dyspareuni).
Symptomer på vaginisme
- Ubehag eller smerte under vaginal penetrasjon
- Manglende evne til å ha sex eller ha en bekkenundersøkelse på grunn av vaginale muskelspasmer eller smerter
- Smertefullt samleie
Hvorfor får noen vaginisme?
Helsepersonell er ikke sikre på hvorfor noen mennesker får vaginisme. Det kan være forårsaket av fysiske, psykologiske eller seksuelle problemer. Blæreinfeksjoner, urinveisinfeksjon og soppinfeksjoner kan også være med på å forverre vaginismesmerter.
Faktorer som kan bidra til vaginisme er: angstlidelser, fødselsskader som rifter og sår i skjeden, tidligere operasjoner, frykt for samleie eller negative følelser rundt samleie, kanskje på grunn av tidligere seksuelt misbruk, voldtekt eller traumer.
Du bør oppsøke lege hvis du opplever smerter under samleie eller smerter mens du setter inn en tampong.
Vaginisme-utredning
Plager tilknyttet underlivet kan oppstå plutselig eller gradvis over tid. Årsak til plagene kan være klart avgrenset, men er oftest sammensatt av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Derfor bør behandlingen være helhetlig, og alltid individuelt tilpasset.
Ofte fører slike plager med seg utfordringer i intime relasjoner, noe som fører til ytterligere psykisk og emosjonell belastning for den det gjelder.
Under en utredning av vaginisme vil du sammen med legen gå gjennom dine symptomer, snakke om når dine smerter oppstår, og om de er knyttet til seksuelle eller medisinske faktorer. En bekkenundersøkelse kan bidra til å utelukke andre problemer eller bekrefte muskelsammentrekningene.
Vanlige behandlingsmetoder for vaginisme
- Lokal terapi: Lokal lidokain eller muskelavslappende kremer kan hjelpe å redusere smertene forbundet med denne tilstanden.
- Bekkenbunnsfysioterapi: En fysioterapeut vil lære deg hvordan du slapper av bekkenbunnsmusklene.
- Vaginal dilatatorbehandling: Vaginale dilatorer kommer i forskjellige størrelser. Deres formål er å utvide skjeden litt etter litt. Personer med vaginisme bruker dilatatorer for å bli mer komfortable og mindre følsomme for vaginal penetrasjon.
- Kognitiv atferdsterapi: Skal hjelpe å forstå hvordan tankene påvirker følelser og atferd. Det er en effektiv behandling for angst, depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).
- Sexolog: En sexolog kan hjelpe med å løse problemer knyttet til samleie.
Behandlingen hos fysioterapeuten kan bestå av:
- Bevisstgjøring og endring av pust, spenning, holdning og bevegelsesmønster gjennom praktisk arbeid med kroppen
- Avspenning gjennom teknikker du lærer selv
- Massasje
- Opplæring i øvelser for bekkenbunnen
- Samtale og informasjon
- Psykomotorisk fysioterapi der stress eller traume er årsak til plagene
- Medisinsk yoga med fokus på pust, avspenning og enkle øvelser som påvirker bekkenbunn. Nyttig metode der høy grad av stress over tid er medvirkende årsak til plage.
Vårt behandlingstilbud
På Volvat Majorstuen møter du et team av gynekologer og fysioterapeuter som samarbeider tett for å gi deg en grundig undersøkelse og den behandling som du trenger.
Vi anbefaler at du oppsøker gynekolog først for en medisinsk undersøkelse. Deretter følger fysioterapeuten opp med en grundig og helhetlig undersøkelse som danner grunnlaget for en tilpasset behandling.
Våre kvinnelige fysioterapeuter har spesiell kompetanse på smerter og andre plager tilknyttet underlivet, og deres innvirkning på psyke, kropp og seksualitet. Les mer om fysioterapi.
Du trenger ikke henvisning for å komme til oss, og vi har kort ventetid.