Konisering med lokalbedøvelse
Er du engstelig for inngrepet, tilbyr vi lett beroligende medisinering i forkant. Inngrepet utføres av erfarne gynekologer med assistanse av sykepleier med egen opplæring. Vi har kort ventetid på konisering.
Har du allerede en henvisning?
Dersom du allerede har henvisning for konisering kan du ringe oss for timebestilling. Se kontaktinformasjon til sentre som tilbyr behandlingen lengre nede på siden her.
I utgangspunktet er det ikke behov for henvisning, hvis prøveresultatene tilsier at det har oppstått celleforandringer som skal koniseres.
Ønsker du en utredning?
For utredning av celleforandringer kan du bestille time til en av våre gynekologer.
Konisering ved celleforandringer
Kvinner anbefales å ta celleprøve og HPV-test regelmessig, og følge livmorhalsprogrammet. Dersom man oppdager celleforandringer etter en undersøkelse, kan gynekologen anbefale konisering.
Celleforandringer oppstår når man har hatt HPV-infeksjon på livmorhalsen over tid. Disse graderes etter hvor uttalte forandringene er, til grad 1, 2 eller 3. Grad 1 observeres videre og går som regel over av seg selv etter en stund, men ved grad 2 eller 3 (CIN II / III i medisinske termer) bør man fjerne celleforandringene for å forhindre mulig videre utvikling til livmorhalskreft.
Dersom det er mistanke om at forandringene kan utvikle seg til livmorhalskreft, vil man utføre en konisering. Det er en prosedyre som går ut på at gynekologen fjerner en liten del av vevet hvor infeksjonen sitter, (livmortappen), for å redusere sjansen for å utvikle livmorhalskreft.
Celleforandringer som kan utvikle seg til kreft sitter ofte ytterst på livmortappen, og når denne delen av livmortappen er fjernet, fjernes også det vevet som kan ha blitt påvirket av celleforandringene.
Denne prosedyren har som regel liten betydning for senere graviditet.
Hvordan foregår konisering?
Inngrepet blir utført i lokalbedøvelse på undersøkelsesrommet til gynekologen, og tar mellom 5-15 minutter. Gynekologen fører en liten elektrisk varmeslynge/laser inn i skjeden for å fjerne den aller nederste delen av livmortappen. Med det fjernes oftest både celleforandringene og HPV-infeksjonen. Noen ganger kan det være behov for å utføre konisering under en kortvarig narkose.
Inngrepet utføres med et lite, varmt instrument som fjerner det forandrede vevet og forsegler såret med det samme. Prosedyren er skånsom og kortvarig, og vi utfører derfor koniseringen i lokalbedøvelse fremfor narkose. Dette gir lavere belastning for kroppen og eventuelle komplikasjoner ved bruk av narkosemidler blir unngått. Videre er man helt upåvirket i etterkant, og kan reise hjem rett etter inngrepet.
I noen tilfeller kan det være behov for å sette sting for å hindre blødninger etter inngrepet.
Prosedyren krever ingen forberedelser i forkant, men vi vil be deg om å ta en graviditetstest i forkant dersom du har mistanke om graviditet.
Etter konisering
Dersom operasjonen blir utført i narkose, vil du bli passet på i overvåkningsavdelingen etter prosedyren. Du bør ha noen som kan passe på deg det første døgnet etter operasjonen.
Etter prosedyren kan man oppleve menstruasjonslignende smerter, blødninger og kraftig utflod de første 2-4 ukene etter behandlingen. Frisk blødning kan forekomme ca. 10-14 dager etter behandlingen, som skyldes at sårskorpen faller av. Bruk reseptfrie smertestillende medisiner ved behov.
Etter konisering skal man unngå følgende for å redusere sjansen for infeksjon i 2-4 uker, eller så lenge du har blødning eller utflod:
- Ikke bruk tampong
- Unngå samleie
- Badekar/svømmebasseng
- Unngå hard fysisk aktivitet
Hvis blødningene er kraftigere enn vanlig menstruasjonsblødning, må du ta kontakt med behandlende lege eller avdeling da det kan være tegn på infeksjon.
Aktivitet
Vi anbefaler at du holder deg i ro de første to-tre dagene etter inngrepet, og du kan få sykemelding av behandlende lege ved behov.
Det tar omrent 3 uker for såret på livmorhalsen har grodd, og i denne perioden kan du oppleve småblødninger. Vi anbefaler derfor at du unngår store fysiske anstrengelser i denne perioden etter behandlingen.
Resultat og kontroll etter konisering
Gynekologen sender vevsbiten til undersøkelse og mottar svar etter omtrent 2 uker. Dersom prøven viser at det er behov for ytterligere undersøkelser og behandling, vil legen ta kontakt.
Etter konisering vil behandlende gynekolog følge deg opp med oppfølgingsundersøkelse – alle pasienter skal ta ny celleprøve og HPV-test 6 måneder etter behandling. Dette er viktig for å sikre at prosedyren var vellykket, og for å oppdage eventuelle nye celleforandringer eller tilbakefall.
Oppfølgingen videre vil variere ut fra individuelle risikofaktorer og alvorlighetsgraden til celleforandringene som ble behandlet. Alle som har blitt behandlet med konisering skal ha livslang oppfølging – hvor ofte du skal komme til oppfølging vil vurderes individuelt.
Som regel anbefaler vi å ta ny celleprøve 6 måneder etter behandling av HPV-infeksjon og celleforandringer. Noen vil ha behov for årlige prøver ved spesielle hensyn, men de færreste vil måtte trenge det. Dette vil vurderes individuelt.
Tilbakefall
Selv om konisering skal redusere sjanse for livmorhalskreft, er det fortsatt en risiko for tilbakefall de første ti årene etter behandlingen. Etter dette reduseres risikoen betydelig.
Celleforandringer kan fortsatt oppstå i livmorhalsen etter behandling, og derfor anbefales det å møte opp på regelmessige gynekologiske kontroller etter operasjonen for å oppdage celleforandringer dersom det skulle oppstå.
Husk at selv om du har gjennomgått konisering, er det viktig at du tar kontakt med lege eller gynekolog hvis du opplever nyoppståtte symptomer og endringer i underlivet.
Velkommen til oss!