Leversykdom
Leveren har en rekke livsviktige funksjoner som nedbryting av avfallstoffer, alkohol, giftstoffer og gamle blodceller. I tillegg spiller leveren en vesentlig rolle for stoffskiftet i kroppen og fungerer som et lagringssted for nødvendige vitaminer.
Det skilles mellom flere stadier av leversykdommer: fettlever, leverfibrose og skrumplever.
På bildet: illustrasjon av frisk lever, fettlever, leverfibrose og levercirrhose.
Fettlever
Overbelastes enzymsystemene i leveren (som for eksempel ved kronisk alkoholisme, akutt eller kronisk forgiftning og metabolske sykdommer), kan det føre til opphopning av fettdråper i levercellene (fettdegenerasjon). Er opphopningen uttalt, kalles det fettlever. I prinsippet er opphopningen en reversibel prosess. Det vil si at leveren kan normaliseres dersom overbelastningen av systemet opphører.
Vi kan dele fettleversykdom i to kategorier – alkoholisk fettleversykdom som følge av et altfor høyt alkoholinntak, og ikke-alkoholisk fettleversykdom som skyldes overvekt og metabolske sykdommer.
Leverfibrose og levercirrhose
I noen tilfeller vil imidlertid overbelastningen på leveren i tillegg føre med seg forandringer i selve leveroppbygningen. Det kan føre til at levercellene blir erstattet av bindevev. Økt innhold av bindevev i leveren kalles leverfibrose. Disse forandringene kan videreutvikles til cirrhose (skrumplever). Disse leverforandringene er ikke reversible.
20–30 % av den europeiske befolkningen har fettlever. Av dem får rundt 3 % betennelse i leveren og 0,2–0,5 prosent leverkreft. I Norge er det beregnet at 1-1,5 % vil utvikle levercirrhose i løpet av livet.
Årsaker til leversykdom
-
Høyt alkoholforbruk. De siste 20 årene har alkoholforbruket blant nordmenn gått opp med 40 %. Helsemyndighetenes anbefaling er at alkoholinntaket for kvinner ikke bør overstige 10 g alkohol (1 enhet) per dag og for menn ikke overstige 20 g alkohol (2 enheter) pr dag
-
Fedme og overvekt. Vekten til den norske befolkningen har stadig økt og i 2017 hadde 75 % av menn og 60 % av kvinnene utfordringer med overvekt eller fedme.
-
Høyt kolesterolnivå i blodet
-
Diabetes type 2
-
Økte jernmengder i kroppen
-
Enkelte medisiner
-
Autoimmun sykdom
Ultralyd av lever med elastografi
Med ultralyd kan fettlever påvises. I de senere årene har det skjedd en videre utvikling av ultralydapparatene. På Volvat Majorstuen tilbyr vi nå ultralydundersøkelse for å vurdere graden av fettlever. I tillegg gjøres det elastografi av leveren som kan avdekke leverfibrose eller levercirrhose. Undersøkelsen gir et grundig bilde av leveren, slik at man ofte kan unngå videre utredning i form av leverbiopsi (vevsprøve av leveren).
Hvem bør ta ultralyd av leveren?
Fettlever som ikke medfører sviktende leverfunksjon eller betennelse, pleier ikke å gi noen symptomer. Noen kan oppleve slapphet, ubehag og generell sykdomsfølelse som følge av fettlever. Tilstanden blir ofte oppdaget tilfeldig gjennom blodprøver.
Ved overvekt og høyere alkoholkonsum over tid øker risikoen for betennelse i fettleveren og dermed utvikling av fettleversykdom med mulig leverfibrose og levercirrhose som følge. De som har en BMI på over 30 har mest sannsynlig fettlever og kan utvikle betennelse i leveren på et tidspunkt i livet.
Den beste behandlingen mot fettlever er et sunt og variert kosthold kombinert med trening. Vektnedgang kan ofte reversere tilstanden og redusere risikoen for inflammasjon og metabolske forstyrrelser. Normalverdier for midjemål er for kvinner er < 80 cm og for menn < 94 cm.
Du kan måle din BMI her
Time hos indremedisiner
Under konsultasjonen hos indremedisiner vil legen lytte til dine plager og behov og gjennomgå sykdomsbildet. Deretter blir det foretatt en ultralydundersøkelse av lever, milt og galleblære. Ved undersøkelsen vil det bli gjort målinger for å avdekke om fettlever, leverfibrose eller levercirrhose foreligger.
Etter undersøkelsen vil legen informere deg om eventuelle funn i leveren og du vil få med deg et notat med forklaring på resultatene dine.
Indremedisineren vil anbefale videre behandling eller oppfølging etter behov. Konsultasjonen varer i 25 minutter, herunder tar ultralydundersøkelsen ca. 10 minutter.
Oppfølging ved leversykdom
Dersom du får påvist leversykdom i forbindelse med overvekt kan legen anbefale vektnedgang og henvise til ernæringsfysiolog for ytterligere veiledning og behandling. Dette er fordi opphopning av fett i leveren kan forsvinne ved vektnedgang. Da vil overbelastningen i systemet forsvinne og dermed kan leveren normaliseres.
Overbelastningen kan videre medføre forandringer i selve leveroppbygningen. Disse forandringene kan videreutvikles til fibrose eller cirrhose (skrumplever) og som ikke er reversible.
Hvis det blir påvist leversykdom som skyldes alkoholmisbruk, kan indremedisiner henvise til en av våre dyktige psykologer som har spesialisert seg på rusmisbruk og som kan gi deg verktøy til å forstå og bearbeide vonde tanker og utfordringer i livet ditt.
Vi samarbeider med andre leger og spesialister på tvers av avdelinger på Volvat for å kunne ivareta dine behov og helse på best mulig måte.