- Høyt blodtrykk er et av de vanligste helseproblemene i verden
- Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer
- Overvekt og fedme øker risiko for høyt blodtrykk
- Omtrent 15% av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk som krever behandling
Hva er høyt blodtrykk?
Når blodet strømmer gjennom blodårene, påfører det et trykk mot veggen i blodkarene. Dette er blodtrykket. Hvis man får høyt blodtrykk, kan det oppstår skader og forkalkninger i blodårene.
Går man med høyt blodtrykk over tid, også moderat forhøyet blodtrykk, kan det virke belastende på hjertet og føre til økt risiko for hjerneslag, hjerteinfarkt, nyresvikt, nedsatt syn og demens.
Derfor er det viktig å oppdage høyt blodtrykk tidlig for å hindre skadeeffekter.
Høyt blodtrykk symptomer
Høyt blodtrykk gir vanligvis ingen symptomer. Noen kan likevel, ved veldig høyt blodtrykk, merke hodepine, kortpusthet, brystsmerter og svimmelhet. Høyt blodtrykk gir vanligvis først symptomer når det har nådd et alvorlig nivå eller ført til komplikasjoner.
Mange kan ha høyt blodtrykk i årevis uten å vite det.
Mulige symptomer på svært høyt blodtrykk:
- Hodepine: Sterk hodepine som oppstår plutselig
- Svimmelhet eller forvirring: Kan være tegn på at blodtrykket er for høyt
- Synsforstyrrelser: Kan få sløret eller dobbeltsyn
- Brystsmerter: Kan være relatert til høyt blodtrykk eller stress
- Kortpustethet: Kan indikere at hjertet sliter med å pumpe blod effektivt
- Uregelmessig hjerterytme: Kan være et symptom i alvorlige tilfeller
- Tretthet eller forvirring: Kan forekomme ved svært høyt blodtrykk
Siden det er mulig å gå rundt med høyt blodtrykk i flere år uten å merke det, er det viktig å måle blodtrykket årlig – spesielt etter fylte 50 år da man er mer utsatt for hjerte- og karsykdommer med alderen.
Symptomer høyt blodtrykk
På grunn av biologiske faktorer og homronelle variasjoner kan kvinner og menn ha ulike symptomer på høyt blodtrykk. Som oftest oppleves følgende likt:
- Høyt blodtrykk i tidlige stadier er som oftest symptomfritt hos begge kjønn.
- Når symptomene først melder seg, får begge kjønn som oftest de samme plagene: hodepine, svimmelhet, synsforstyrrelser, brystsmerter eller kortpusthet.
Symptomer høyt blodtrykk kvinner
Kvinner før overgangsalderen får en viss beskyttelse mot både høyt blodtrykk og høyt koloestrol via østrogen. Østrogenet hjelper med å opprettholde sunne blodårer og regulere koletrolniovåene ved å øke "godt kolestrol" (HDL) og redusere "dårlig kolestrol" (LDL).
Kvinner kan oppleve høyt blodtrykk på ulike måter avhengig av livsfasen de er i:
- Graviditet: Ved svangerskapsforgitning kan man få symptomer på høyt blodtrykk som hodepine, synsforstyrrelser og hevelse i kroppen.
- Post menopause: Risikoen for høyt blodtrykk øker etter overgangsalderen, og kvinner kan oppleve symptomer som er typiske ved overgangsalderen, bl.a. hetetokter og svimmelhet.
- Hormonelle prevensjonsmidler: Noen kvinner kan også få økt blodtrykk og relaterte symptomer ved bruk av hormonelle prevensjonsmidler
Symptomer høyt blodtrykk menn
Menn med høyt blodtrykk i tidlige stadier har som oftest færre symptomer enn kvinner, og kan føre til at man går med udiagnostisert høyt blodtrykk over lengre tid.
Menn har generelt høyere risiko for komplikasjoner ved høyt blodtrykk, spesielt tidligere i livet, fordi de ofte har andre risikofaktorer, som høyt kolestrol, samtidig.
Høyt blodtrykk og forskjell mellom kvinner og menn
- Hos unge voksne er høyt blodtrykk og kolestrol vanligere hos menn enn kvinner
- Hos kvinner øker risikoen betraktelig etter overgangsalderen, da østrogennivået i kroppen kraftig reduseres, og forskjellene mellom kjønnene utjevenes
Høyt blodtrykk årsak
Det er sjelden en enkelt årsak til høyt blodtrykk, og som regel er årsaken sammensatt. Både livsstil og arvelighet spiller en rolle, og samtidig øker risikoen med alderen.
Risikofaktorer for høyt blodtrykk er:
- Diabetes
- Hormonforstyrrelser
- Nyresykdom
- Hjerteinfarkt, angina pectoris og hjerneslag som fører til åreforkalkning
- Alder
- Lite fysisk aktivitet
- Stress
- Usunt kosthold med for mye salt
- Overvekt
Skader på blodårene og redusert blodgjennomstrømming
Høyt blodtrykk gir økt trykk på blodåreveggene og kan skade det innerste laget i blodårene. Disse skadene gjør blodårene mer ustatt for å samle opp fett (og kolestrol (LDL))
Ved høyt kolestrol kan fett legge seg i de skadde blodårene, som over tid dannes til plakk og således fører til at blodårene blir smalere og stivere (åreforkalkning). Når blodårene blir smalere og stivere, må hjertet pumpe hardere for å få blodet gjennom de trange blodårene.
- Dette øker både blodtrykket og belastningen på hjerte og blodårer ytterligere.
- Blodårene kan bli helt blokkert og føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.
Høyt blodtrykk og høyt kolestrol
Høyt blodtrykk og høyt kolestrol har en kombinert effekt på organer. De kan skade organser som hjerne, hjerte og nyrer. Når både høyt blodtrykk og høyt kolestrol er tilstede samtidig, øker risikoen for:
- Hjerteinfarkt: På grunn av blokkerte kransarterier.
- Hjerneslag: På grunn av blokkerte eller sprukne blodårer i hjernen.
- Nyreskade: Fordi nyrene er avhengige av jevn blodtilførsel og kan skades av høyt trykk og reduserte blodstrømmer.
Ekstremt høyt blodtryk
- Dersom blodtrykksmåling overstiger 180/120 mmHg og du opplever symptomer som hodepine, brystsmerter, eller pustevansker, oppsøk øyeblikkelig hjelp.
- Dersom du ikke har symptomer men blodtrykksmåleren likevel overstiger 180/120 mmHg, kontakt lege samme dag for videre vurdering.
Ekstremt høyt blodtrykk kan være akutt farlig. Blodårene utsettes for et voldsomt trykk og kan gi hjerneslag, føre til nedsatt blodtilførsel til hjerte og nyrer, samt langvarig skader på organfunksjoner.
Hvordan foregår måling av blodtrykk?
For å måle blodtrykket ditt, vil undersøkende lege feste en mansjett rundt overarmen din som er koblet til blodtrykksapparatet. Denne mansjetten vil strammes over armen og stoppe blodstrømmen, før den gradvis slipper ut luften og blodet strømmer gjennom armpulsåren igjen.
Hvis man er engstelig eller anspent kan det påvirke målingen og resultatene kan bli for høye – husk å slappe av og puste godt.
Overtrykk og undertrykk
Blodtrykket måles med to tall, separert av en skråstrek, som representerer henholdsvis overtrykket (systolisk trykk) og undertrykket (diastolisk trykk). Undertrykket måles når hjertet slapper av mellom slagene, mens overtrykket måles når hjertet trekker seg sammen og pumper blod ut i kroppen.
For eksempel betyr et blodtrykk på 120/80 at trykket er 120 i pumpefasen og 80 i hvilefasen. Optimalt sett skal blodtrykket ligge på 120/70. Blodtrykk blir målt i millimeter kvikksølv (mmHg).
Tegn på høyt blodtrykk
Du har høyt blodtrykk hvis overtrykket er høyere enn 140 og/eller undertrykket er høyere enn 90, målt hos legen. De som har hjertesykdom, diabetes eller nyresykdom bør ha enda lavere verdier på 130/80 mmHg for å redusere sjansen for komplikasjoner.
24-timers blodtrykk-måling
For å fastslå at man har høyt blodtrykk, må man vanligvis måle blodtrykket flere ganger over tid. Ofte vil man gjennomføre en 24-timers måling av blodtrykket for å få en oversikt over blodtrykkets svingninger over et helt døgn.
En 24-timers blodstrykkregistrering måler blodtrykket jevnlig i løpet av et døgn mens du utfører dine daglige gjøremål. Apparatet måler blodtrykk hvert 30. minutt på dagtid og hvert 60. minutt om natten for et nøyaktig gjennomsnittlig blodtrykk. Dette gir best mulig utgangspunkt for diagnostisering av høyt blodtrykk og videre oppfølging.
Vanlige blodtrykksmålinger varierer i stor grad. 24-timers måling er en godt etablert metode for å få et nøyaktig blodtrykksmål som utgangspunkt for kontroller, utredning og behandling.
Behandling av høyt blodtrykk
Høyt blodtrykk kan behandles og holdes under kontroll med livsstilsendringer og blodstrykksenkende medisiner. Målet med behandling er å redusere risikoen for å utvikle hjerneslag og hjertesykdom.
Noen ganger holder det å legge om livsstilen sin hvis det bare er snakk om litt forhøyet blodtrykk.
Høyt blodtrykk medisin
Det finnes ulike medisiner som kan senke blodtrykket. Ofte anbefaler man en kombinasjon av flere medisiner i lav dose for å oppnå bedre effekt, og samtidig få færre bivirkninger.
Som regel vil man måtte bruke blodtrykksenkende medikamenter livet ut, men i noen tilfeller kan man redusere bruken eller slutte helt hvis man innfører store endringer i levevaner.
Vanlige medisiner mot høyt blodtrykk er:
- ACE-hemmere
- Vanndrivende medisiner
- Angiotensin II-blokkere
- Betablokkere
- Kalsiumblokkere
- Alfablokkere
Prognose ved høyt blodtrykk
Høyt blodtrykk er som sagt ikke en sykdom i seg selv, men det øker likevel risikoen for å utvikle andre helseutfordringer. Derfor vil også prognosen avhenge av følgende:
Effektiv behandling av høyt blodtrykk
Effektive medikamenter som hjelper med å regulere blodtrykket, kan redusere risikoen for komplikasjoner og forbedre prognosen
Blodtrykksnivå
Jo høyere blodtrykket er, desto større er risikoen for komplikasjoner
Varighet av høyt blodtrykk
Langvarig høyt blodtrykk kan skape mer skade i blodkarene og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer
Sammenheng med andre sykdommer
Andre sykdommer som diabetes, nyresvikt eller høyt kolesterol kan forverre høyt blodtrykk og øke risikoen for komplikasjoner
Livsstil
Røyking, stress og et usunt kosthold kan bidra til å øke allerede høyt blodtrykk og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Derfor er det svært viktig å innføre livsstilsendringer som kan bidra til å forbedre prognosen og redusere risikoen for komplikasjoner assosiert med høyt blodtrykk
Hva kan jeg gjøre?
Hvis du har høyt blodtrykk er det viktig å unngå risikofaktorer som kan øke blodtrykket ytterligere, og innføre livsstilstiltak som reduserer risikoen for komplikasjoner.
Fysisk aktivitet
Det anbefales å holde seg i aktivitet minst 30 minutter daglig. Få opp pulsen og legg inn treningsøkter ved siden av daglig aktivitet i tillegg. Fysisk aktivitet og trening senker blodtrykket og kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom.
Unngå høyt saltinntak
Mat med mye salt øker blodtrykket. Tilpass kostholdet og reduser inntak av ferdigprodukter med store mengder salt. Spis produkter som er merket med nøkkelhull og generelt grønnsaker og fullkornsprodukter.
Hold en stabil vekt
Fedme og overvekt øker risikoen for høyt blodtrykk
Slutt å røyke
Det er viktig å kutte ut all bruk av tobakk – det øker ikke bare risikoen for høyt blodtrykk, men også alle livsstilssykdommer.
Reduser stress
Finn måter du kan unngå stress på hvis du kan, og innfør avslappende rutiner som regelmessige pauser, rolige turer eller meditasjon.
Husk å ta medisinene dine
Det er viktig at du fortsetter å bruke medisiner mot høyt blodtrykk regelmessig og går til regelmessige kontroller hos legen din.