Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Neiserria gonorrhoeae. Kjønnssykdommen kan føre til helseproblemer dersom den forblir ubehandlet. Ved mistanke om smitte, bør du alltid oppsøke hjelp for behandling. Du kan teste deg hos fastlegen din, på helsestasjoner, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse.
Ved symptomer bør du bli undersøkt av en lege og ta prøve for å avdekke både gonoré og eventuelle andre infeksjoner som kan ha lignende symptomer. Du får som regel svar på prøven i løpet av noen dager. Gonoré kan behandles med antibiotika.
Smitteoppsporing
Ifølge smittevernloven skal man gjennomføre smitteoppsporing dersom man får påvist gonoré. Det innebærer at tidligere partnere må varsles ved påvist smitte. Dette skjer enten ved at man selv kontakter de man har hatt sex med de siste seks månedene, eller at en ber helsepersonell om å gi en anonym beskjed til de det gjelder.
Smitteoverføring
Gonoré smitter ved ubeskyttet seksuell kontakt med en smittet person. Smitteoverføring kan også skje indirekte gjennom fingre eller sexleketøy. Gonoré kan smitte til kjønnsorganene, halsen eller endetarmen.
Risikoen for å bli smittet er større hos kvinner enn menn, og smitterisikoen er henholdsvis 50-70 % for kvinner ved ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner. For menn er det omtrent 20-30 % sjanse for å bli smittet ved ubeskyttet samleie.
Symptomer gonoré
Bare halvparten av kvinner med gonoré får symptomer. Menn får derimot nesten alltid symptomer på infeksjonen.
Symptomer på gonoré hos gutter:
- Svie ved vannlating
- Utflod fra urinrør (ofte gulaktig puss eller slim)
- Kløe i urinrør og under forhud
- Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode
- Ømme testikler
Symptomer på gonoré hos jenter:
- Svie ved vannlating
- Endringer i utflod (ofte økt mengde, annen farge eller endret konsistens)
- Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
- Smerter i nedre mageregion
- Smerter ved samleie
Ved gonoré i endetarmen vil omtrent halvparten av de smittede få symptomer. Symptomer på gonoréinfeksjon i endetarmen kan være utflod eller smerter i endetarmen.
Ved gonoré i halsen vil 40 % merke symptomer som kan ligne en vanlig bakteriell halsbetennelse. De resterende vil ikke ha symptomer.
Er gonoré farlig?
Gonoré er ikke dødelig, men ubehandlet kan en gonoréinfeksjon gi alvorlige komplikasjoner og senvirkninger for både menn og kvinner bla. nedsatt evne til å få barn. Dersom man har gonoré, vil man også være mer utsatt for å bli smittet med andre seksuelt overførbare sykdommer.
Ubehandlet gonoré kan spre seg til blodbanen og forårsake leddsmerter, utslett og feber. 20 % av kvinner med ubehandlet gonoré kan utvikle bekkeninfeksjon, som øker risikoen for infertilitet, svangerskap utenfor livmoren og kroniske magesmerter. Menn som går med ubehandlet gonoré kan få innsnevring av urinrøret, bitestikkelbetennelse eller prostatabetennelse.
Dersom en kvinne har gonoré ved fødsel, kan barnet bli smittet under fødselen, noe som ubehandlet kan føre til øyeinfeksjon og blindhet.
Inkubasjonstid gonoré
Inkubasjonstiden, tiden fra man er smittet til oppstart av symptomer, er som regel to til syv dager.
Selv om man kan få symptomer etter to til syv dager, bør man avvente med å teste seg til det kan gått to uker, altså 14 dager, fra smittetidspunktet. Dette fordi prøver gjort tidligere enn 14 dager kan gi falskt negativt svar.
Behandling
Ved tidlig og riktig behandling har gonoré en god prognose. Gonoré behandles med antibiotika, og blir ofte gitt som en engangsdose i sprøyteform. Behandlingsresistent gonoré er stadig økende i verden og for å sikre vellykket behandling, er det viktig at det blir gitt riktig form for antibiotika.
Etter behandling
Etter behandling skal man ta en kontrollprøve for å være sikker på at antibiotikabehandlingen fjernet infeksjonen. Du regnes som smittsom frem til du får bekreftet prøvesvar. Kontrollprøven tas tidligst to uker etter behandling. Du må unngå samleie til du har avlagt en negativ kontrollprøve.
Gonoréprøven blir tatt i form av en urinprøve hos menn, og en prøvepinne fra skjeden hos kvinner. Mistenker man gonoré i endetarmen eller halsen, tas disse prøvene også med en prøvepinne.
Prøvetaking og behandling av gonoré er gratis i Norge.
Hvordan unngå gonoré?
Bruk av kondom ved samleie beskytter godt mot gonorésmitte. Husk å teste deg ved bytte av partnere, spesielt ved mistanke om smitte.