Herpes

Herpes er er en virusinfeksjon som kan forårsake sår i ansiktet eller på kjønnsorganene. Genital herpes, eller kjønnsherpes, er en seksuelt overførbar sykdom som kan gi smertefulle sår i underlivet hos både kvinner og menn.

Herpes er forårsaket av herpes simplex-virus og det finnes i to ulike typer:

  • Herpes simplex type 1 – denne typen er ofte årsak til forkjølelsessår rundt munn og lepper
  • Herpes simplex type 2 – denne typen er ofte årsak til genital herpes og gir sår i underlivet

Herpes er svært vanlig i Norge og man regner med at 80 % av befolkningen blir smittet med én av de to typene herpesvirus i løpet av livet. Begge virustypene kan imidlertid forårsake utbrudd av sår både rundt munnen og i underlivet. 

Herpes smitteoverføring

Herpes er svært smittsomt ved aktivt utbrudd og smitter ved tett kroppskontakt - gjennom spytt, hud og slimhinner. 

Mange barn blir smittet av munnherpes gjennom spytt i tidlig alder som følge av at de deler mat med foreldre og andre barn. Mange får aldri utbrudd selv om de har viruset, og ofte er man uvitende om at man har herpesviruset.

Risikoen for å bli smittet med herpesvirus i underlivet øker ved ubeskyttet sex, eller når partner har et aktivt utbrudd. Ofte kan det være vanskelig å vite når man får et utbrudd, grunnet svake eller få symptomer i starten. Genital herpes kan også overføres ved oralsex. 

Når er man smittsom?

I teorien vil man være smittsom resten av livet hvis man har herpes, men smitterisikoen er lav utenom utbrudd. 

Det er likevel mulig å smitte andre med herpesviruset utenom utbrudd, og dette gjelder særlig tiden like før utbruddet. Bruk av kondom reduserer risikoen for smitte, men er ikke 100 % sikkert og man bør derfor unngå å ha sex med noen som har utbrudd. 

Symptomer på genital herpes

Hvis man først får symptomer, er det ofte i form av smertefulle blemmer eller sår i underlivet. Utbruddene kan variere fra person til person, og smertene er ikke alltid like intense.

Følgende symptomer er vanlig ved genital herpes:

  • En kløende, prikkende, smertefull eller brennende følelse rundt kjønnsorganet
  • Smertefulle blemmer eller sår på eller ved kjønnsorganet
  • Smertefulle blemmer eller sår ved endetarmen, på rumpa eller lårene
  • Utstrålende smerter i huden, ofte nedover lårene
  • Røde, kløende flekker eller sprekker i eller ved kjønnsorganet
  • Forstørrede lymfeknuter i lysken
  • Lett feber, hodepine og nedsatt allmenntilstand ved førstegangsutbrudd
  • Svie ved vannlating dersom urinen kommer i kontakt med herpessåret

Jenter og gutter får ofte like symptomer ved herpesutbrudd.

Inkubasjonstid herpes

Man merker symptomer tidligst fem til syv dager etter smittetidspunktet. I noen tilfeller kan det ta flere år mellom smittetidspunkt og utbrudd. Enkelte personer kan oppleve å bli smittet, men likevel aldri få et utbrudd.

Testing av herpes

Man kan ta en blodprøve for å sjekke om man har herpesviruset i kroppen, eller en penselprøve fra underlivet. En penselprøve må bli tatt ved et aktivt utbrudd fra såret for å finne ut om symptomer skyldes herpesvirus. 

Behandling av herpes

Når man først blir smittet med herpes, har man viruset resten av livet. Det kan ligge latent i kroppen lenge, og reaktiveres igjen av f.eks. sykdom eller stress. Likevel vil det variere hvor plaget man er - noen får aldri et synlig utbrudd med sår og er ikke klar over at de har herpes, mens andre får utbrudd én gang i livet eller får stadig tilvakevendende utbrudd. 

Det finnes god behandling mot herpesutbrudd som kan lindre symptomer ved og redusere varigheten av utbruddet. 

Antiviral behandling i tablettform kan lindre symptomer ved utbrudd. Man kan også lindre smerter ved utbrudd med en lokalbedøvende krem eller smertestillende midler.

Enkelte som sliter med stadig tilbakevendende herpesutbrudd kan gå på en daglig lavdose med antivirale legemidler. Medisinen kan forebygge mot nye utbrudd og minske utbruddsforløpet.

Er det farlig å herpes?

Genital herpes er ikke farlig, men kan gi svært smertefulle symptomer. Ved mistanke om herpes anbefaler vi at du oppsøker lege for lindrende behandling.

Hvordan unngå å få herpes?

Bruk av kondom ved seksuell omgang beskytter ofte mot genital herpes, men fjerner ikke smitterisikoen helt da kondomet ikke alltid dekker alle områder med sår. Man bør være ekstra påpasselig med å bruke kondom dersom man skal ha sex med en ny partner, eller dersom din partner har et aktivt herpesutbrudd.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.