Stemmelidelser

Stemmevansker kan oppstå hos mennesker i alle aldre, og kan gjøre det vanskelig å bruke stemmen naturlig. Vi utreder alle typer akutte og kroniske stemmevansker hos barn og voksne på Volvat Storo. 

Hvis stemmeplagene er forbigående og/eller relatert til en luftveisinfeksjon som f.eks. en forkjølelse, trenger man som regel ikke å oppsøke lege.

Hvis man opplever endringer i stemmen i mer enn 2 uker sammenhengende og/eller når luftveisinfeksjonen er overstått, bør man vurdere utredning hos en øre-nese-hals-spesialist og da gjerne en Laryngolog med spesialisering i stemmelidelser.

Symptomer på organiske stemmelidelser

Vanlige symptomer ved organiske stemmelidelser er

  • Heshet, bruksbetinget eller kontinuerlig
  • Afoni, fullstendig tap av stemme/lyd
  • Manglende kontroll; stemmen sprekker spontant og føles ukontrollert
  • Lekkasje, stemmen oppleves luftfylt og svak.
  • Skurr, grovhet, «raspy» klang
  • Følelse av fremmedlegeme/«kiling»
  • Behov for å kremte og hoste
  • Stikking eller smerter ved bruk
  • Pustevansker

Årsaker til stemmevansker

Årsakene til stemmevansker kan deles inn i funksjonelle (psykogene) og organiske, eller en kombinasjon.

Funksjonelle stemmelidelser

Funksjonelle stemmevansker oppstår som regel etter kortvarig og/eller langvarig uhensiktsmessig bruk av stemmen. Da vil muskulaturen som styrer strupens og stemmebåndenes bevegelser belastes uhensiktsmessig og medføre at man bevisst / ubevisst / kompensatorisk bruker stemmen annerledes enn vanlig. Det skaper en «vond sirkel», hvor man kan oppleve, at stemmen til slutt svikter, endrer karakter eller blir svakere (trettbar) over tid - og noen opplever direkte ubehag med muskelspenninger i halsen, smerter svarende til strupehodet og økt behov for å hvile stemmen.

Andre forsøker å spare stemmen ved å hviske eller bruke mindre luft under tale; noe som føles avlastende der og da, men som i lengden kan forlenge og forverre plagene. Rene funksjonelle stemmelidelser diagnostiseres best hos en ØNH lege spesialisert i Laryngologi. Alt etter behov vil den pågjeldende legen henvise til en logoped eller psykomotorisk fysioterapi for videre oppfølgning og behandling. I sjeldne tilfeller kan det bli aktuelt med operativ behandling i tillegg til funksjonell stemmetrening.

Psykogene stemmevansker skiller seg fra rene funksjonelle stemmevansker da de ofte har en underliggende psykisk årsak. Samtidig kan noen psykogene stemmevansker oppstå etter en fysisk eller funksjonell stemmelidelse, hvor endringene i stemmen kan føre til usikkerhet om stemmen kan holde. Man kan som regel forbedre psykogene stemmevansker gjennom behandling hos logoped (tale- og språkterapeut) eller hos psykomotorisk fysioterapeut.

I noen tilfeller kan det være nødvendig med samtaleterapi for å bearbeide de underliggende psykiske årsakene, slik at stemmen blir normal igjen. Man behandler ikke med kirurgi ved slike stemmeproblemer.

Organiske stemmelidelser

Oppstår som følge av (synlige anatomiske og fysiologiske) forandringer i slimhinnen på selve stemmebåndene og/eller strupens øvrige deler. Kan også skyldes skader på strupens nerve forsyning og/eller ytre skader av strupeskjellettet som omgir stemmebåndene; noe som igjen kan påvirke bevegeligheten av stemmebåndene.

Noen ganger er disse forandringer forbigående og stemmen vil som regel bli normal igjen. Hvis man ikke merker noen bedring innen to uker og stemmeproblemene vedvarer, bør man kontakte en ØNH-lege for en undersøkelse. Legen vil da bruke et lite kamera (endoskopisk undersøkelse) til å undersøke halsen og finne årsaken, og deretter planlegge riktig behandling basert på resultatene.

Eksempler på organiske stemmelidelser er:

  • Polypper
  • Stemmebåndsknuter, noduli
  • Papillomer, HPV («vortevirus»)
  • Cyster
  • Reinkes ødem
  • Kontaktgranulomer (funksjonell Presbyfoni)
  • Pachyderma laryngis
  • Synchier
  • Atrofi (aldersbetinget Presbyfoni / Presbylaryngis)
  • Laryngitt (akutt og kronisk)
  • Stemmebånds-immobilitet (mekanisk, komplett / inkomplett)
  • Stemmebånds-lammelse (nevrogen)
  • Strupekreft

Hvordan stilles diagnosen?

Vi utreder alle typer stemmevansker både hos barn og voksne. Du kan være trygg på at vi tar dine plager på alvor gjennom en nøye utredelse ved vår Laryngolog i ØNH-avdelingen. Diagnosen stilles delvis på bakgrunn av sykehistorien din og de symptomer du beskriver; og delvis på bakgrunn av de funn legen avdekker ved den kliniske undersøkelse.

Som et ledd i en generell ØNH undersøkelse, vil legen i tillegg utføre en fleksibel laryngoskopi, hvor vi fører et tynt kamera gjennom nesen. Legen får dermed en god oversikt over strupens anatomi, slimhinnene i selve strupen og tilstøtende svelg. Samtidig vil man teste strupens/stemmebåndenes evne til å bevege seg. Legen kan deretter bekrefte diagnosen og legge frem en behandlingsplan.

Behandling av stemmelidelser

Når diagnosen er bekreftet og man har kartlagt tilstanden, vil legen forklare sammenhengen og videre plan. Korrekt diagnostisering og en forklaring av funnene kan i visse tilfeller være tilstrekkelig for å føle seg bedre. Dersom tilstanden krever funksjonell stemme- og pustetrening, kan logopedi eller psykomotorisk fysioterapi med fokus på blant annet avspenningsøvelser i strupemuskulaturen og riktig pusteteknikk, være aktuelt. Hvis tilstanden krever kirurgi, vil legen forklare detaljene rundt operasjonen og hva du kan forvente i etterkant.

De fleste inngrep i strupen og på stemmebåndene foregår i full narkose. Se eget informasjonsskriv.

Prognose

Mange stemmevansker er forbigående – både med og i noen tilfeller også uten behandling. Prognosen for stemmeproblemer vil avhenge av tilstandens natur (funksjonell, psykogen eller organisk), varigheten av symptomene, omfanget av plagene, hvor godt man selv følger opp behandlingen og hvilken type behandling som benyttes.

Vi tilbyr høy ekspertise på kirurgisk behandling av stemmelidelser på Volvat.

Ofte stilte spørsmål om stemmevansker

Er stemmevansker farlig?

Ikke nødvendigvis, men dersom du opplever stemmevansker (heshet) som vedvarer lenger enn 2 uker, anbefales du å oppsøke en ØNH-lege med spesiale i laryngologi for en utredning med laryngoskopi. Legen vil da umiddelbart kunne av- eller bekrefte behovet for videre utredning og behandling.

Er heshet farlig?

Heshet kan være ett helt ufarlig symptom på at stemmen har blitt overbelastet (over kort eller lang tid) og trenger hvile. Hvis det oppleves anstrengende å snakke, stemmen svikter eller det er vondt å snakke, er det vanligvis tegn på et behov for stemmehvile. Personer med stemmekrevende yrker er mer utsatte, og bevissthet rundt stemmeteknikk og perioder med hvile vil vanligvis kunne redusere slitasje.

Videre er røyking en kjent risikofaktor; både som årsak til heshet og til endringer i slimhinnene i strupen. Røykere bør være ekstra oppmerksomme på endringer og søke legehjelp ved vedvarende heshet. Volvat tilbyr høy ekspertise på utredning hos laryngolog med spesialisering i alle typer strupetilstander.

Behandling for stemmevansker hos Volvat

Dersom du sliter med heshet eller variabel stemmekvalitet, kan vi hjelpe deg. Utredningen består av en konsultasjon med anamnese for å bekrefte og/eller utelukke andre diagnoser, samt en fleksibel laryngoskopi for verifisering av sannsynlig tilstand/diagnose.

Pris for ØNH-undersøkelse av Laryngolog

Konsultasjon2 180,-
Merk at prisen vil variere avhengig av lengden på konsultasjonen. Selv under den innledende konsultasjon kan det bli aktuelt med en lengre samtale, da særlig for de pasientene hvor det ikke er relevant med tredemølle-test og til foreldre med små barn med pusteproblemer.
Pris for operasjon betinges av inngrepets karakter, omfang og varighet.

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.