Det finnes god hjelp mot plager i overgangsalderen
Selv om du er i overgangsalderen, betyr det ikke at du må akseptere hemmende symptomer som en del av din nye hverdag. Med ny forskning og behandling er det mulig å lindre plagene som kommer i denne perioden, og leve komfortabelt. Det er god hjelp å få!
Det er sjelden en løsning som passer for alle, og derfor må hver person vurderes før behandlingen slik at den kan tilpasses dine plager og behov. Den vanligste og mest effektive formen for behandling er hormonbehandling som består av to preparater, østrogen og gestagen. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen, får vi en «mangeltilstand». Da kan vi tilføre østrogen slik at man føler seg som «seg selv» igjen.
Riktig behandlingsform for deg
Dersom du opplever intense blødninger, kan det være at du må bruke p-piller eller en spiral for å kontrollere blødningene. Enkelte former for p-piller kan også redusere hetetokter – det finnes både kombinasjonspiller og østrogenfrie p-piller med ulike hormoner, og derfor vil det være viktig å diskutere hvilke muligheter du har med legen din, og hvilke p-piller som passer deg best.
Hvis du er svært plaget av humørsvingninger og andre psykiske plager, kan antidepressiva være aktuelt. Per i dag er det ikke noen dokumentert effekt av at ulike former for vitaminer og tilskudd som f.eks. magnesium hjelper mot plager i overgangsalderen.
For å finne den behandlingsformen som egner seg best for deg og dine plager, kan våre gynekologer tilby deg veiledning rundt mulige behandlingsalternativ, diskutere fordeler og ulemper ved behandling og gi råd om livsstilsendringer slik at du kan unngå aktiviteter som kan utløse symptomer.
Hvilke behandlinger finnes for overgangsalderen?
Symptomer i overgangsalderen oppleves svært ulikt, og noen er mye mer plaget enn andre. Det finnes heldigvis god hjelp mot plagsomme symptomer, og du trenger ikke å lide i stillhet. Noen behandlinger er mer effektive enn andre, og ulike behandlingsmetoder kan lindre og redusere symptomer mens andre kan fjerne dem helt:
Hormonbehandling er trygt
Det finnes utallige bøker og nettsider som informerer om alternative behandlingsformer for overgangsalderen. Noen ønsker å benytte seg av hormonfri behandlingsmetoder i frykt for bivirkninger fra hormonterapi. Da kan vi forsikre deg om at hormonbehandling er helt trygt og kan faktisk virke helsefremmende, for kvinner som er egnet for behandling. Kvinner som tidligere har gjennomgått behandling av brystkreft, høyt blodtrykk, migrene, epilepsi, risiko for blodpropp i familie osv, kan imidlertid ikke få hormonbehandling og må eventuelt benytte seg av alternative behandlingsmetoder.
Det er viktig å få forskrevet tilpasset mengde i samråd med en spesialist som kan regulere, tilpasse og følge opp riktig dose hormoner. Gitt på riktig måte kan østrogen beskytte mot hjerte- og karsykdommer, benskjørhet, redusere risikoen for beinskjørhet og diabetes.
Alle under 60 år som har hatt sin siste menstruasjon for mindre enn ti år siden, med enkelte unntak, kan benytte seg av hormonterapi og ha en god, helsefremmende effekt. Hormonbehandling består som regel av to preparater – østrogen og gestagen.
Østrogen gir en lindrende effekt på overgangsplagene, men fører samtidig også til at slimhinnen i livmoren vokser. Derfor kombinerer vi østrogen med gestagen/progesteron som hindrer livmorslimhinnen fra å vokse ytterligere. Kvinner som har fjernet livmoren sin, trenger ikke progesteron og kan få hormonbehandling med kun østrogen.
Les mer om hormonbehandling
Alternativ behandling
Det kan være ulike grunner til at man ikke ønsker eller kan benytte seg av hormonbehandling. Kvinner som tidligere har hatt brystkreft og gjennomgått behandling, skal unngå systemisk hormonterapi. De som har høyt blodtrykk eller økt risiko for blodpropp skal også unngå hormonbehandling i form av tabletter, men kan benytte seg av hormonterapi gel, plaster eller spray etter stabilisering av blodtrykket. Disse behandlingsformene har mindre bivirkninger.
Alternative behandlingsmetoder som akupunktur og hypnoseterapi har vist seg å være effektive mot hetetokter og søvnforstyrrelse. Kognitiv atferdsterapi og mindfulness-trening kan også lindre opplevelsen av hetetokter. Det er mulig å prøve seg frem og teste ulike metoder for å finne ut hva som passer deg best.
Dersom du ikke kan bruke lokal østrogenbehandling i skjeden, finnes det reseptfrie geler som ikke inneholder hormoner du kan benytte deg av. Laserbehandling er også et effektivt, hormonfritt alternativ som kan tilføre fuktighet og redusere sårhet i slimhinnene.
Hormonfri medisin
Det finnes en ny hormonfri medisin for kvinner som plages med hetetokter i overgangsalderen. Denne medisinen passer for noen kvinner som ikke kan bruke vanlig hormonbehandling av ulike grunner. Den virker på samme måte som østrogen, og har en dempende effekt på varmesignaler som hjernen kan lage under hetetoktene.
Laserbehandling – FemiLift CO2-laser
Laserbehandling med FemiLift har en oppstrammende og fuktighetsgivende effekt i skjeden. Behandlingen reduserer eller fjerner tørrhet og sårhet i skjeden, og har dokumentert positiv effekt på sårhet ved samleie. Laserstrålene brenner små, overfladiske hull over hele slimhinnen i skjeden. Skjedeslimhinnen danner deretter nye blodkar som fører til at den får tilbake fukten. Kroppen lager videre nytt bindevev og elastin for å støtte vevet, som gir den oppstrammende effekten.
Laserbehandling kan høres skremmende ut for noen, men behandlingen er helt ufarlig, rask og oppleves smertefri. Området kan enkelt bedøves med krem for en smertefri behandling.
Les mer om laserbehandling av vaginale plager