Hetetokter og nattesvette i overgangsalderen

Hetetokter er en av de vanligste plagene kvinner opplever i overgangsalderen, og opptil 75 % av kvinner blir rammet. Det finnes flere behandlingsmuligheter som kan lindre hetetoktene i overgangsalderen.

Hvordan oppleves hetetokter?

Hetetoktene oppleves som plutselige og intense anfall av varme og svette, og kan vare fra noen sekunder til minutter – noen ganger opptil 30-60 minutter. Varmefølelsen oppleves som regel mest intenst i ansiktet, nakken og på brystet. Intensiteten varierer fra kvinne til kvinne – man kan oppleve alt fra lett varmefølelse til kraftig svette, hjertebank og svimmelhet.

Nattlige hetetokter oppleves som anfall av nattesvette, og kan være så ubehagelige og sterke at de vekker deg om natten og fører til søvnforstyrrelser. Halvparten av kvinner som er plaget med hetetokter får et slikt anfall hvert døgn, mens omtrent 20 av 100 får det flere ganger i løpet av et døgn.

Koffein, sterkt krydret mat, varm drikke og alkohol kan være typiske triggere som utløser hetetokter.

Hvorfor får man hetetokter?

Hetetokter oppstår fordi østrogenproduksjonen i kroppen avtar, som fører til endringer i hormonnivået i blodet.

Hypotalamus er den delen av hjernen som blant annet regulerer kroppstemperaturen. Når østrogenproduksjonen avtar i overgangsalderen, påvirker dette hypotalamus slik at den sender ut feil signaler i kroppen. Hjernen kan oppfatte signaler fra kroppen om at man fryser, selv om man egentlig ikke gjør det. For å senke temperaturen iverksetter kroppen tiltak som svetting og økt blodsirkulasjon i huden, noe som gir plutselige og ofte intense hetetokter.

Får alle kvinner hetetokter i overgangsalderen?

Hetetokter i overgangsalderen er svært vanlig og rammer omrent 75-80 % av alle kvinner. Noen kvinner opplever bare et par enkeltepisoder med hetetokter og nattesvette, mens andre plages over flere år. 

Mange opplever at de første hetetoktene kommer på natten, og at det i starten er tilstrekkelig lindring å åpne et vindu eller flytte litt på dynen. Nattesvetten kan være mer intens og føre til at nattøy og sengetøy blir gjennomvått. Omtrent én tredjedel av kvinner plages lite, én tredjedel har moderate plager og den siste tredjedelen har store plager.

Så lenge varer hetetokter

Nyere studier viser at kvinner i overgangsalderen plages av hetetokter 7,5 år i gjennomsnitt. Så mange som 16% av kvinner lever med plagene resten av livet, men de varierer ofte i intensitet. Hetetoktene oppleves som mest voldsomme ved symptomdebut, før de avtar i intensitet med årene.

Hvordan kan man behandle hetetokter og nattesvette?

Hetetokter kan behandles på ulike måter, enten ved egenbehandling og hverdagslige tiltak eller ved reseptbelagte legemidler. Hvilken behandling man skal gå for kan være vanskelig å bedømme selv. Vi kan hjelpe deg med råd og for å finne den behandlingsformen som passer deg best.

Det du kan gjøre selv:

  • Unngå varme omgivelser og hold deg kjølig
  • Kle deg lagvis med lette klær slik at det er enkelt å justere varmen ved å ta av og på plagg
  • Sett temperaturen hjemme (og på jobb om mulig) ned et par grader
  • Prøv avslappende teknikker for å unngå stress (yoga, meditasjon o.l.)
  • Drikk mye vann eller isvann
  • Få tilstrekkelig med søvn hver natt
  • Bruk nattøy og sengetøy som er laget av naturmaterialer, gjerne bomull eller silke, og unngå syntetiske stoffer som polyester og akryl
  • Unngå røyking og reduser inntaket av alkohol, kaffe og sterkt krydret mat
  • Oppretthold et godt kosthold og inkluder fysisk aktivitet i hverdagen

Egenbehandling med legemiddel inkluderer reseptfrie tabletter som lindrer symptomer ved hetetokter og svetting.

Hormonbehandling av hetetokter

Systematisk hormonbehandling med østrogen- og gestagentilskudd er den mest effektive måten å motvirke og behandle hetetokter på. Med riktig dosering vil man allerede etter noen få dager merke at hetetoktene oppstår sjeldnere eller forsvinner helt. Hormonbehandling har også positive effekter på andre overgangsplager:

  • Hormonene regulerer menstruasjonsblødninger
  • Forbedrer søvnkvaliteten
  • Motvirker tørre slimhinner i skjeden
  • Motvirker vektøkning
  • Forebygger mot muskelsvekkelse og bidrar til økt muskelmasse
  • Beroliger overgangs-bekymringer og lett angst
  • Bidrar til sunt hår og elastisk hud

Hormonbehandling kan i tillegg ha en forebyggende effekt på en rekke sykdommer, deriblant hjertesykdom, slag og benskjørhet.

Les mer om hormonbehandling

Våre gynekologer har lang erfaring med hormonbehandling og overgangsplager. Vi vil vurdere hver pasient individuelt før vi eventuelt setter i gang hormonbehandling, eller finner ut at du kan ha nytte av alternativ behandling.

Vi har kort ventetid og du trenger ikke henvisning for å komme til oss.

Kan hetetokter være farlig?

Hetetokter som kommer av overgangsalder er ikke farlig. Det er viktig å påpeke at hetetokter også kan være et symptom på sykdommer som for eksempel lungebetennelse, skjoldbruskkjertelbetennelse, diabetes, hjertesykdom eller enkelte krefttyper. Vi anbefaler derfor å undersøke årsaken til hetetoktene hos gynekolog eller fastlege i forkant av eventuell behandling.

Time hos
oss

Verdt å vite

Alle kvinner skal gjennom det

Overgangsalderen er noe alle kvinner skal gjennom, og er en helt naturlig del av livet. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hva som skjer i kroppen. Jo mer du vet, jo bedre rustet er du til å håndtere de nye utfordringene som dukker opp.

Det finnes hjelp å få

Våre erfarne eksperter på kvinnehelse står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Husk at du ikke må akseptere plagsomme symptomer som en del av din nye hverdag, og at du ikke skal ha det vondt.

pregnancy-vagina

Din kropp og ditt valg

Hver kvinne må kjenne på sine egne behov og velge den behandlingsformen som passer en selv best – vi ønsker å bidra med å informere om overgangsalderen og veilede deg gjennom denne fasen av livet så godt vi kan.