Perimenopause vil si at kroppen begynner å gå inn i overgangsalderen, og de første tegnene på overgangsalderen, menopausen, begynner å vise seg. I denne overgangsfasen begynner kroppen å produsere mindre hormoner som østrogen, progesteron og testosteron. Når østrogenproduksjonen begynner å avta, sender hjernen signaler til kroppen om at det er for lite østrogen i blodet, som resulterer i at eggstokkene prøver å øke produksjonen av østrogen. Dette kan resultere i at hormonnivået begynner å svinge kraftig.
De fleste vil merke at menstruasjonssyklusen blir uregelmessig som følge av disse hormonsvingningene, og derfor er det første tegnet på perimenopausen som regel uregelmessig menstruasjon. Andre plager som hetetokter og vaginal tørrhet kan også begynne å melde seg tidlig i overgangsalderen. Denne perioden kan hos noen vare i flere år, hos andre i noen måneder.
Hva er forskjellen på overgangsalder og perimenopause?
Perimenopause er overgangsfasen til overgangsalderen hvor man begynner å oppleve de første tegnene på overgangsalderen. Denne perioden markerer slutten av dine reproduktive år, men man har ennå ikke har mistet menstruasjon helt.
Selv om fruktbarheten din synker gradvis i denne perioden, kan du fortsatt bli gravid. Symptomene på perimenopausen vil variere fra kvinne til kvinne, samt hvor lenge den varer og når den starter.
Perimenopausen beskriver tiden rundt siste menstruasjon. Peri er latin og betyr «rundt», og menopause betyr «opphør av menstruasjon».
Når du blir eldre og nærmer deg overgangsalderen, begynner eggstokkene dine gradvis å produsere mindre østrogen. Etter hvert slutter eggstokkene å frigjøre egg helt som vil si at du ikke lenger er fertil, og markerer overgangen til menopausen. Det er en naturlig progresjon av kvinners reproduktive syklus. Perimenopausen er ferdig når du har gått ett år uten å menstruere – da er du i menopausen (overgangsalderen) og kan ikke lenger bli gravid.
Hvor lenge varer perimenopause?
Perimenopausen starter som regel mellom 8 til 10 år før menopausen. Dette kan for noen bety kroppslige endringer i 40-årene, mens andre kan oppleve disse endringene i midten av 30-årene. Ofte varer perimenopause mellom 4 og 8 år, men dette er svært individuelt og noen vil være i denne fasen i kun noen måneder.
Overgangsalderen starter som regel mellom 45- og 55-årsalderen, men her er det også store variasjoner. Det er altså vanskelig å si konkret hvordan denne overgangsfasen kommer til å se ut for deg, men det kan være hjelpsomt å snakke med kvinner i familien din for å se etter et bestemt mønster da starttidspunktet for overgangsalderen kan være knyttet til arv.
Dersom du har kommet i overgangsalderen før du har fylt 40 år, defineres dette som prematur overgangsalder.
Les mer om tidlig overgangsalder
Symptomer og tegn på perimenopausen
Når hormonnivåene i kroppen svinger kraftig, presenterer dette seg ofte i form av følgende symptomer:
- Uregelmessig menstruasjon
- Hetetokter
- Vaginal tørrhet og ubehag
- Søvnproblemer
- Humørsvingninger og irritabilitet
- Nedsatt fertilitet
- Problemer med blæren
- Beinskjørhet
Selv om du er i overgangsalderen, betyr det ikke at du må akseptere disse symptomene som en del av din nye hverdag. Med ny forskning og behandling er det mulig å lindre plagene som kommer i denne perioden, og leve komfortabelt. Det er god hjelp å få!
Når bør jeg søke hjelp og tenke på behandling?
Det er ikke nødvendig å oppsøke lege for å bli diagnostisert med perimenopause dersom du har ingen merkbare symptomer.
Med tanke på at symptomene kan være vage og dukke opp gradvis, er det ikke sikkert alle plukker opp at dette henger sammen med hormonelle svingninger og overgangsfase til menopausen. Hvis du opplever at symptomene går utover din trivsel og daglige aktiviteter, kan det være lurt å ta kontakt med din fastlege eller en gynekolog for å starte utredning og undersøke muligheter for behandling.
Dersom det viser seg at du har kommet i tidlig overgangsalder, finnes det behandling som kan forebygge sykdom.
Hvordan kan jeg få bekreftet at jeg er i overgangsalderen?
Det er mulig å teste FSH-nivået i blodet ditt for å bekrefte at overgangsalderen har startet. FSH (follikkelstimulerende hormon) er et hormon i hypofysen som stimulerer eggstokkene til å frigjøre egg under eggløsning. Høye nivåer av FSH tyder på sviktende funksjon av eggstokkene, og kan være tegn på menopausen. Det er imidlertid vanlig med kraftige svingninger i hormonnivået under overgangsalderen, samt p-piller og andre medisiner kan påvirke hormonnivået i kroppen, som kan påvirke resultatene av en FSH-test.
Som regel kan en gynekolog eller din fastlege bekrefte at du har kommet i overgangsalderen eller er i perimenopause ved gjennomgang av sykehistorie, symptomer og UL-undersøkelse av eggstokker.
Kan perimenopause behandles?
Det ikke mulig å stoppe perimenopausen – det er en naturlig overgangsfase til overgangsalderen og når menstruasjonen opphører, er man offisielt i menopausen. Det er imidlertid mulig å lindre symptomer både med reseptfrie og reseptbelagte legemidler. Dette kan være i form av:
- P-piller som stabiliserer hormonnivået i kroppen
- Antidepressiva kan hjelpe mot humørsvingninger eller depresjon
- Østrogenbehandling som lindrer hetetokter og stabiliserer østrogennivå i kroppen
- Vaginale kremer kan lindre tørrhet eller redusere smerte
For å finne den behandlingsformen som egner seg best for deg og dine plager, kan våre gynekologer tilby deg veiledning rundt mulige behandlingsalternativ, diskutere fordeler og ulemper ved behandling og gi råd om livsstilsendringer slik at du kan unngå aktiviteter som kan utløse symptomer.
Lindrende livsstil
Her er noen tiltak du kan innføre i hverdagen for å lindre symptomer på perimenopause:
- Variert og sunt kosthold bestående av grønnsaker, frukt, grove produkter, magre proteiner og sunt fett
- Hold deg i aktivitet
- Sørg for god kvalitetssøvn og unngå skjermbruk og stressende aktiviteter før du skal legge deg
- Innfør meditasjon i hverdagen
- Unngå eller slutt å røyke
- Begrens koffein og alkohol
- Hold en stabil og sunn vekt – kan redusere nattesvette og hetetokter
Kilder:
my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, "Sex, skam og overgangsalder" - NRK TV, "Hetetokter og kalde fakta" av Helena Enger