Hva er grå stær (katarakt)?
Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet. Grå stær gir først og fremst nedsatt syn (uklart syn) både på avstand og på nært hold.
Grå stær gir ikke smerter, svie eller kløe i øynene og behøver ikke gi plager i det hele tatt.
Plagene starter gjerne på det ene øyet, men over tid vil som oftest begge øyne rammes.
Hva forårsaker grå stær?
Grå stær er en vanlig aldersforandring. Vår naturlige linse i øyet vil over tid bli mindre fleksibel. Dette gjør at massen inni øyets linse blir uklar og ugjennomskinnelig. Dette hindrer lyset å nå videre inn i øyet og man vil derfor oppleve redusert syn.
Grå stær kan også oppstå som følge av andre øyesykdommer eller skader i øyet. I sjeldnere tilfeller kan det oppstå som følge av systemisk sykdom eller en komplikasjon fra behandling med enkelte medisiner.
Diabetes, forandringer i øyets blodforsyning, medfødte øyesykdommer, øyeskader, røyking og UV-stråler over tid kan gjøre at man får grå stær.
Hvem er mest utsatt for å få grå stær?
Grå stær er en helt normal aldersforandring og forekomsten øker derfor med alderen. En tredjedel av alle over 65 år har grå stær, og blant 75-åringer har halvparten slike linseforandringer.
I 80-årene opplever nesten alle at linsen i øyet har mistet sin klarhet i større eller mindre grad, selv om mange ikke merker noe til det.
Ulike typer grå stær
Grå stær kan forekomme i ulike varianter. Den vanligste formen er det som kalles for kjernekatarakt (kjernestær). En annen form er subkapsulær katarakt som sitter bakerst i linsen og denne formen gir ofte blendingproblemer. Om katarakten utvikles perifert i linsen kalles det for kortikal katarakt.
Symptomer på grå stær
Tåkesyn er det vanligste symptomet på grå stær. Hvis man får problemer i det daglige med for eksempel at brillene ikke gir tilfredsstillende syn i hverdagen som til for eksempel lesing eller bilkjøring, dobbelsyn eller problemer med sollys/motlys anbefales det å ta en sjekk om årsaken kan være grå stær. Det er også vanlig å føle behov for sterkere lys for å se bedre ved daglige gjøremål.
- Uklart syn/tåkesyn: Synet blir gradvis mindre skarpt, kan føles som at du ser gjennom et tåkete vindu.
- Økt lysfølsomhet: Øynene sliter med å tilpasse seg sterkt lys eller sollys, og mange opplever vanskeligheter med å se ute. Man kan oppleve sterkt lys eller sollys som mer intenst, og bilkjøring om natten kan bli spesielt vanskelig.
- Blendingsproblemer: Lys fra gatelykter, billys eller lamper kan virke blendende.
- Problemer med å se godt om natten: Synet i svakt lys blir dårligere, noe som gjør det utfordrende å se om natten.
- Farger blir mer uklare: Farger kan virke mindre klare og mer gulaktige.
- Hyppige endringer i brillestyrke: Behovet for å endre styrken på briller eller kontaktlinser kan bli hyppigere.
- Dobbeltsyn: Dobbeltsyn når man ser med ett øye, også kjent som monokulært dobbelt syn, kan forekomme, men sjeldent.
- Vanskeligheter med å se kontraster: Det kan bli vanskeligere å se tydelige overganger mellom lyse og mørke områder.
Symptomene kan komme gradvis og nesten umerkelig, eller forverres raskt og gi merkbare forandringer på få uker. Hastigheten på denne utviklingen kan variere betydelig fra person til person. Det er anbefalt å oppsøke en øyelege hvis du opplever noen av disse symptomene, for avklaring.
Det er ikke lenger slik at man avventer operasjon til stæren har utviklet seg. Rask behandling gir færre plager og gode resultater.
Utredning av grå stær
Volvat Øye har høy kompetanse på grå stær og utfører fullstendig behandling og oppfølging av grå stær og etterstær.
Våre øyeleger diagnostiserer grå stær gjennom en grundig øyeundersøkelse. Vi kommer til å undersøke øynene dine nøye for å se etter tegn på grå stær og vurdere om det er indikasjon for operasjon. Det vil ved denne undersøkelsen bli vurdert hvilken linsetype som passer dine øyner og behov. Det finnes ulike linsevalg og sammen med kirurg blir man enig om hvilke løsning som passer for deg. Mange ønsker å sette inn en linse som gir dem godt syn på avstand og minimere brillebruk.
Øyelegen vil også vurdere din generelle helsetilstand for å avklare om det kan foreligge tilstander som kan skape problemer under en eventuell operasjon.
Katarakt rød refleks
Katarakt rød refleks er en metode som brukes for å oppdage grå stær, spesielt hos spedbarn og små barn. Det innebærer å belyse øyet og observere refleksjonen fra netthinnen. Normalt vil en klar linse gi en rød refleks, mens en uklar linse på grunn av grå stær vil gi en hvit eller svekket refleks. Denne sjeldne tilstanden blir avdekket på helsekontroller.
Hvordan behandles grå stær?
Den eneste behandlingsmetoden som finnes mot grå stær er operasjon. Operasjonen er en enkel prosedyre som utføres i lokalbedøvelse og gir raskt resultater. Våre kirurger har lang erfaring av denne type operasjon.
Grå stær operasjon
Operasjonen utføres i lokalbedøvelse, som regel i form av øyedråper.
Under operasjonen vil en av våre kirurger fjerne den uklare linsen som sitter inne i øyet. En kunstig linse blir så satt inn i øyet for å erstatte linsen som kirurgen har fjernet, og denne linsen skal vare livet ut. Hele operasjonen tar vanligvis 30 minutter. Man kan også operere begge øyne samme dag. Inngrepet er smertefritt.
På konsultasjonstimen får man grundig og detaljert informasjon om selve grå stær operasjonen, og du får svar på det du måtte lure på. Man får også med et skriv hjem med all informasjon man må tenke på før og etter operasjonen.
Alternativer til linser ved grå stær-operasjon
Ved grå stær setter man inn en avstandslinse (monofokal linse). Man vil da ha behov for en lesebrille, dersom ikke annet er avtalt. Ved skjeve hornhinner kan man sette inn en torisk linse som korrigerer denne skjevheten. Det vil da kun være behov for en enkel lesebrille.
Mange er ikke klar over at det finnes en linse som fjerner grå stær og gir en brillefri hverdag, såkalt multifokal linse (RLE-operasjon). Operasjonen er helt lik grå stær operasjon, men man setter inn en linse som gjør at man kan se både på nært og avstand, samt korrigerer brytningsfeil i samme linse.
Valg av hvilken type linse som passer for deg avklares med legen i forkant av operasjonen.
Resultat etter operasjonen
Etter operasjon vil man merke betydelig forbedring i synet. De fleste er i tilnærmet normal aktivitet dagen etter grå stær operasjonen.
Det kan ta opp til fire uker før synet har stabilisert seg etter operasjonen og du opplever fullt utbytte av operasjonen. Noen vil måtte bruke briller for å se godt på avstand. De som har valgt en monofokal linse, vil være avhengige av briller i ettertid. De som har fått en multifokal linse, vil kun trenge lesebriller i enkelte situasjoner.
Man skal komme til en kontrolltime ca. en uke etter operasjonen etter linsebyttet.
Komplikasjoner og risiko
- Hvis operasjonen forløper uten større komplikasjoner, og det ikke foreligger annen sykdom i øyet, vil pasienten i de aller fleste tilfeller få et helt normalt syn på det opererte øyet. Det er lite sannsynlig at man får noen form for problemer som forverrer synet i betydelig grad.
- Alvorlige komplikasjoner oppstår hos færre enn 1 av 1000.
- Omtrent 25 av 100 får milde plager de første par dagene etter operasjonen. Det kan være blåmerker, fremmedlegemefølelse, smerter, betennelse eller infeksjon. Dette er plager det er lett å behandle. Noen problemer kan oppstå måneder eller år etter operasjonen.
- Det er mulig at netthinnen kan løsne etter kataraktoperasjon, selv om det oppstår hos mindre enn 1 av 1000. En netthinneløsning kan gi alvorlig skade på synet ditt, og krever umiddelbar behandling. Hvis du opplever problemer med synet ditt, bør du oppsøke hjelp umiddelbart.
- Noen ganger kan vevet rundt den nye linsen bli tåkete (etterstær). Dette kan oppstå flere år etter operasjonen. Etterstær kan imidlertid enkelt og raskt behandles ved at det lages en åpning sentralt i den uklare kapselen med en spesiell type laser (YAG-laser). YAG-laserbehandling tar kort tid, og er en ukomplisert langvarig behandling.
Hva skjer hvis jeg velger å avstå fra operasjonen?
Dersom du velger å utsette grå stær operasjon når du har fått dette påvist, vil synet ditt langsomt bli dårligere. Det er ingen hast med å bestemme seg for behandling, men utsetter man behandlingen i lang tid, blir selve operasjonen teknisk sett vanskeligere, og sjansen for komplikasjoner øker. Studier viser at de som venter lenge, kan ha høyere risiko for fall.
Hva gjør jeg om jeg allerede har operert grå stær, men ønsker synskorrigering?
Hvis man allerede har blitt operert for grå stær, men ønsker en brillefri hverdag, kan man ved en enkel operasjon legge inn en ekstra linse i øyet. Dette gir deg et godt syn både på avstand og nært og kalles for en “piggy-back linse”. Med Piggyback linse kan resterende brytningsfeil korrigeres for klart syn uten bruk av briller.
Piggyback linsen er en synskorrigerende linse
Piggyback linse er en synskorrigerende linse for de som har gjennomgått en grå stær operasjon. Mange av de som har gjennomgått en grå stæroperasjon trenger briller på avstand og nært etter inngrepet. Med Piggyback linser kan resterende brytningsfeil korrigeres for klart syn uten bruk av briller.
Typer av linsedesign
Piggyback linsene kan korrigere langsynthet, nærsynthet, skjeve hornhinner samt multifokal korreksjon (avstand og lesestyrke i samme linser).
Operasjonen
Behandlingsforløpet minner om grå stæroperasjonen. Behandlingen starter med drypping av øynene for å utvide pupillen. Implanteringen skjer gjennom små åpningeer i øyet på opp til 3,0 mm. Selv inngrepet tar kortere tid en grå stæroperasjonen sin en kun skal legge til en linse og ikke bytte ut en linse.
Oppfølging etter operasjonen
Etter operasjonene skal pasienten dryppe med anti-inflamatoriske dråper i 3 uker etter behandlingen.
Komplikasjon
Alle operative inngrep medfører en risiko for komlikasjoner.
- forhøyet øyetrykk
- ligment dispersjons syndrom
- og sekunder glaukom.
De mest kjente risikofaktorene til ved en Piggyback operasjon er: interlentikulær opakitet i grå stær linsern ( tåkete linse), økning av den trykket i øyet, irregulær pupille, pupillary optic capture after mydriasis, tynning av iris og grønn stærpigment dispersion syndrome and secondary pigmentary glaukom.